50 orman bakanı İstanbul’a geliyor

Güncelleme Tarihi:

50 orman bakanı İstanbul’a geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2013 00:00

Dokuz yıldır New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Orman Forumu’nun onuncusu İstanbul’da yapılacak. Forum, EXPO 2020 ve Olimpiyat Oyunları gibi büyük organizasyonları düzenleme girişimlerinde bulunan Türkiye için hazırlık sınavlarından biri olacak.

Haberin Devamı

İSTANBUL, Birleşmiş Milletler’in önemli zirvelerinden Orman Forumu’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Organizasyona 197 ülkeden, 2 bini aşkın üst düzey misafir katılacak. Çeşitli ülkelerden 50 orman bakanının da yer alacağı forum 8-19 Nisan tarihleri arasında İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Bu yıl 10’uncu kez toplanacak olan Birleşmiş Milletler Orman Forumu’nun (UNFF) New York’taki son oturumunda, Türkiye’nin, ev sahibi ülke olma konusundaki talebini Birleşmiş Milletler’e ilettiğini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Lütfi Akca, Türkiye’nin üç kıtaya hâkim konumunu  ve 2011 yılındaki UNFF9’a etkin katılımının zirvenin İstanbul’da düzenlenmesinde büyük etkisi olduğunu belirtti.

İSTANBUL TANITILACAK

Haberin Devamı

Forumun EXPO 2020 ve Olimpiyat Oyunları gibi büyük organizasyonları düzenleme girişimlerinde Türkiye’nin seçilme ihtimalini artıracağını ifade eden Akça, özellikle İstanbul’un sosyal, kültürel, tarihi, turizm ve ticari potansiyelinin öneminin gösterileceğini belirtti. Çok sayıda ülkeden heyetin katılmasının yanında dünyanın her yerinden misafirlerin ağırlanacağını belirten Akca, organizasyonun İstanbul için büyük bir tecrübe ve büyük bir sınav olacağına vurgu yaptı. Forumun Türkiye’nin tanıtımına büyük katkı sağlayacağına dikkat çeken Akca, Türkiye’nin sürdürebilir orman yönetiminde önemli bir ülke olduğunu uluslararası platformda ifade edileceğini dile getirdi. Forumda Türkiye’nin ormancılıkta uluslararası işbirliğinin gelişmesinde öncü ülkelerden biri olduğunun vurgulanacağını kaydeden Akca “Forum, ülkemizde ve dünyada ormancılık sektörünün gelişmesinde mali kaynak mekanizmalarının oluşturulmasına imkân sunacak. Yine hem ülkemizde hem de dünyada ormansızlaşma, toprak erozyonu, çölleşme, tabii afetler gibi olumsuz etmenlerle mücadelede işbirliğinin geliştirilmesini temin edecek” diye konuştu. 

NELER KONUŞULACAK

Forum kapsamında yasal bağlayıcılığı olmayan orman anlaşması sürecindeki gelişmelerin değerlendirileceğini söyleyen Akca, afet risklerinin ve etkilerinin giderilmesi hakkında çalışmaların olacağını ifade etti. Forumda nelerin konu edileceği hakkında bilgi veren Akca, “Ulusal orman programları ve diğer sektörel politikalar ve stratejiler değerlendirilecek. Orman ve ağaçların kentsel yaşama faydaları tartışılacak. Ormanlar Üzerinde İşbirliği Ortaklığı (CPF) değerlendirmeleri yapılacak” diye konuştu Ormancılık sektörünün diğer sektörlerle işbirliğinin de gündem maddeleri arasında yer aldığını vurgulayan Akca, “Sürdürülebilir orman yönetiminin uygulanma vasıtaları, mali kaynak fonu ve mali mekanizmaların oluşturulması, UNFF’in geleceği gibi konular da ele alınacak” dedi.

Haberin Devamı

İstihdama katkı sağlayacak

UNFF 10’un ana temasının ‘Ormanlar ve Ekonomik Kalkınma’ kapsamında ormancılık sektörünün milli ekonomiye ve istihdama katkısının artırılması yönünde öneriler sunulacağını belirten Lütfi Akca, sektörün mali kaynak ihtiyaçlarının karşılanması yönünde mali kaynak mekanizmaları üzerinde değerlendirmeler yapılacağını söyledi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!