50 milyar dolarlık teknoloji giyeceğiz

Güncelleme Tarihi:

50 milyar dolarlık teknoloji giyeceğiz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2013 00:00

Credit Susisse’in raporuna göre ‘Google Glass’ ve ‘Apple Saat’ gibi son dönemde büyük ses getiren ‘giyilebilir teknoloji’ sektörünün 2017 yılında 50 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Haberin Devamı

GOOGLE’ın geliştirdiği akıllı gözlük ‘Glass’ ile başlayan ve Apple’ın akıllı saat konsepti ile her geçen gün daha fazla konuşulur hale gelen giyilebilir teknolojilerin 2017 yılına kadarlık 50 milyar dolarlık bir pazar haline gelmesi bekleniyor. Küresel finans şirketi Credit Susisse’in hazırladığı rapora göre, bilimkurgu filmlerinde görmeye alıştığımız sahneler, teknoloji dünyasında yeni bir rekabet alanı oluşturan giyilebilir teknolojiler sayesinde çok kısa zamanda gerçeğe dönüşecek. Yakın gelecekte en az 250 milyon akıllı telefon, giyilebilir teknolojileri kullanmak için bir kontrol aracı görevi görecek.

70 MİLYONLUK ÜRETİM

Günümüzde 5 milyar dolarlık hacme ulaştığı tahmin edilen giyilebilir teknolojilerin, Apple ve Google’ın yanı sıra Nike ve eBay’in de katılımıyla 2017 yılında 70 milyon adetlik üretim hacmine ulaşması bekleniyor. Sektörün gelişimi adına kırılma noktasının ise 2014 olacağı öngörülüyor. Sadece Apple tarafından geliştirilmesi beklenen ‘iWatch’ akıllı telefonların yılda 10 milyar dolarlık bir satış gelirine ulaşabileceği, şu an için en az dokuz modelin tasarlandığını belirtilirken, giyilebilir ürünlerde en önemli faktörün ise batarya olacağı savunuluyor.

Haberin Devamı

Bataryada önemli gelişme

2020 itibarıyle batarya kapasitsinin en az 2 kat artabileceğini ifade etti. Batarya, 1500 dolardan satılacak Google Glass’tan, 100 dolar civarı fiyatı olması beklenen akıllı saat veya ayakkabıya kadar giyilebilir ürünlerdeki en önemli parçalardan biri olacak. Beklentilerin ne kadar gerçek olacağına dair ilk işaret, 2014 yılı başında satışa sunulacak Google Glass’a gösterilen ilgi olacak. Raporda giyilebilir teknolojilerin yakın gelecekte bu hıza ulaşmasının ardındaki itici güç ise akıllı telefonlar olarak öne çıkıyor. Farklı giyilebilir cihazlar ile iletişim kuracak olan akıllı telefonlar, ortak bir bağlantı noktası olarak görev alacak ve yapısı gereği ekran sorunu olan cihazlar için bilgileri kullanıcıya iletmek konusunda yardımcı olacak.

Foxconn’u bıraktı, Pegatron’la anlaştı

APPLE, ürünlerini üreten Foxconn fabrkası ile yollarını ayırmaya hazırlanıyor. Wall Street Journal gazetesi tarafından ortaya atılan iddiaya göre, kötü çalışma koşulları nedeniyle Apple’ın da imajına zarar veren Foxconn fabrikası ile yolların ayrılacağı ve ABD’li şirketin Çinli Pegatron ile çalışmaya başlayacağı öne sürüldü. Daha önce Apple cihazlarının Foxconn dışındaki üretimlerinde ufak bir rol alan Pegatron’un rolü daha da artacak ve iPhone ve iPad’lerin birinci üreticisi olacak. İddialara göre üzerinde çok konuşulan ucuz iPhone’un ise tek üreticisi olacak. Apple’ın Foxconn ile yolları ayırmasına en önemli sebep ise olumsuz çalışma şartları, çıkan ayaklanmalar ve belki de en önemlisi işçi intiharları Foxconn’un dışarıdaki imajına ciddi zarar vermesi gösteriliyor. Öte yandan Pegatron ile yapılan görüşmeler firmanın Foxconn’dan daha düşük bir kâr marjı ile üretim yapmayı kabul edeceği de gelen iddialar arasında.

 

 

Haberin Devamı

Credit Susisse’in raporuna göre ‘Google Glass’ ve ‘Apple Saat’ gibi son dönemde büyük ses getiren ‘ 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!