50 dolara 5 yıldızlı otel olmaz, yatak ücretine ‘alt sınır’ gelsin

Güncelleme Tarihi:

50 dolara 5 yıldızlı otel olmaz, yatak ücretine ‘alt sınır’ gelsin
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 00:00

Türkiye’deki turizmin ucuzluğunu eleştiren Okan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Okan, Türkiye’nin turizm potansiyelini hiç kimsenin ucuza satma hakkı olmadığına dikkat çekti.

“Fiyatını 50 dolara düşüren 5 yıldızlı oteller var” diyen Bekir Okan, “Keskin rekabet yüzünden işin kolayına kaçan ve fiyatını 50 dolara kadar düşüren 5 yıldızlı turizm tesisi KDV başta olmak üzere tüm vergilerini en az 100 dolarlık fiyat üzerinden ödemek zorunda kalırsa, Türkiye ucuz tatil cenneti olmaz. Yatak ücretinin bir alt sınırı konmalı” dedi.

Ucuz tatil cenneti

Türkiye’de herşey dahil sistemini ilk uygulayan Marco Polo Tatil Köyü’nün sahibi Bekir Okan, şöyle konuştu: “Ucuz tatil cenneti olarak kabul edilen ve fiyatlarını yukarıya çekmekte zorlanan bir ülkeyiz. Türkiye’de tesislerin ucuza yatak satma hakkı yok. Otorite devreye girmeli ve 5 yıldızlı tesislerde yatak ücretine bir alt sınır koymalı. Tüm vergileri bu alt sınıra göre almalı. O zaman yatak ücretini 50 dolara kadar ucuzlatan işletme sahibi iki değil üç kere düşünür. Türkiye ucuz tatil cenneti olmaktan kurtulur. Turist artık ne harcayacağını bilmek istiyor.”

Tartışma anlamsız

Bekir Okan, herşey dahil sistemi üzerine yapılan tartışmaları gereksiz olduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “O tartışmaları çok anlamsız buluyorum. Herşey dahil sisteminin dışına çıkmak için tatil köylerinin otellerinin dışında da turiste hizmet verebilmesi lazım. Antalya’da otelden dışarı adımınızı attığınızda çok iyi bir gece kulübü ya da restoran yok. Oteller bu hizmetleri kendileri vermek zorunda kalıyor. Turistin kaliteyi otel dışında bulması mümkün değilken herşey dahil sistemini tartışamazsınız. Ayrıca tüm dünyada trend bu yönde. Turist ne kadar harcayacağını bilmek istiyor.”

Özal turizmci yaptı

Türkiye’nin yanı sıra Kazakistan’da da turizm yatırımları bulunduğunu hatırlatan Okan, “Turgut Özal döneminde turizmci olduk. Rahmetli Turgut Özal bizi zorla turizme teşvik etti. ‘Biz bu işten anlamayız’ dedik. O ‘Bu iş ciddi bir iş, Türkiye’nin geleceği turizmde. O yüzden de bu işi ciddi grupların yapması lazım’ diyerek bizi motive etti. O zaman Türkiye’nin yatak kapasitesi 40 bin, turizm geliri ise sadece 400 milyon dolar seviyesindeydi. Şimdi geldiğimiz noktada 1 milyon 400 bin yatak kapasitesini 25 milyar dolarlık turizm gelirini konuşuyoruz” dedi.

Marco Polo 15 milyon dolara yenilendi

KEMER’deki Marco Polo Tatil Köyü, 15 milyon doların üzerinde bir yatırımla yenilendi. 116 bin metrekare alan içinde inşa edilen 1200 yatak kapasiteli Marco Polo için Bekir Okan “Turizmde çeşitlilik çok önemli. Ancak farklar da tüketiciye iyi anlatılmalı. Turist ne yazıkki halen resort otel ile tatil köyü konsepti arasındaki farkı tam bilmiyor” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!