5 yıl savaştı, Uzan’ın 196 milyon dolarını İsviçre’den getirdi

Güncelleme Tarihi:

5 yıl savaştı, Uzan’ın 196 milyon dolarını İsviçre’den getirdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2009 00:00

TMSF, İmar Bankası’ndan doğan alacakların izini sürerken İsviçre’de de belirlediği Uzan Ailesi varlıklarından 196.4 milyon dolarını 5 yıllık uğraş sonrası kasasına koydu. İsviçre’deki paralardan Motorola ve Nokia da pay aldı.

YAKLAŞIK 5 yıldır, Uzanlar’ın İsviçre’deki hesaplarından alacağını tahsil etmeye çalışan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), çalışmalarının karşılığında 196.4 milyon doları hesabına geçirdi. Ayrıca daha önce yapılan uzlaşmayla, Uzanlar’ın İsviçre’deki parasının takibini TMSF’ye devreden Motorola ve Nokia’da bu işten kárlı çıktı. Yapılan tahsilat sonucunda Telsim’in satışından dolayı alacakları bulunan Motorola 54.7 milyon dolar, Nokia ise 19.4 milyon dolar elde etti.

TMSF bu gelişmeyi, dün bir açıklama yaparak şöyle duyurdu: "Batık banka hakim ortaklarından olan Fon alacaklarının tahsili amacıyla sadece Türkiye’de değil, yurtdışında da etkin takip ve tahsil çalışmaları yürütüyor. İmar Bankası hakim ortaklarının (Uzan Grubu) İsviçre’de tespit edilen varlıklarının Türkiye’ye getirilmesi için yaklaşık 5 yıldır yoğun bir hukuki çalışma yapan TMSF sonunda tahsilat yapmayı başardı."

Devlet el koyabilirdi

TMSF’nin açıklamasında Uzan Grubu şirketleri ve ailesinin İsviçre’deki hesapları üzerinde İsviçre Federal Savcılığı’nın tedbir kararı ile birlikte, Motorola ve Nokia şirketlerinin de hak iddiaları bulunduğu hatırlatılarak, şöyle denildi: Söz konusu şirketler ABD mahkemelerinden Uzan Ailesi aleyhine aldıkları kararı İsviçre makamlarına sunmuş ve kabul edilmişti. İsviçre Federal Savcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında hesaplara İsviçre Devleti tarafından el konulması riski vardı."

Uzanlar’ın diğer alacaklıları Motorola ve Nokia şirketleri ile yapılan müzakerelere ilişkin de şu bilgiler verildi: "Şirketlerle daha önce uygulanan Telsim satışındaki paylaşım oranının, İsviçre’de tespit edilen Uzan varlıkları için de uygulanması konusunda uzlaşmaya varıldı. Buna göre, hesaplardaki para ve varlıkların yüzde 72.5’inin TMSF’ye, yüzde 27.5’inin ise bu iki şirkete verilmesi kararlaştırıldı. Alacaklıların uzlaşması üzerine, Uzan Grubu şirketlerinin para ve varlıklarının uzlaşılan alacaklıların hesaplarına aktarılmasına izin verildi."

Devamı olacak

YILLAR süren mücadeleden sonra, Uzanlar’ın hesaplarına ulaşan TMSF, 196.4 milyarın ’ilk etapta’ yapılan tahsilat olduğuna da vurgu yaptı. TMSF açıklamasında şöyle denildi: "Uzan Grubu şirketleri ve Uzan Ailesi adına İsviçre bankalarında bulunan ve İsviçre Federal Savcılığı tarafından tedbir konulan para ve varlıkların Türkiye’ye getirilmesi için yapılan çalışmalar sonucunda ilk etapta 196 milyon 453 bin dolar TMSF hesaplarına aktarıldı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!