5. Vites

Güncelleme Tarihi:

5. Vites
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 1999 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Avrupa'da en pahalı otomobil İngiltere'de

Avrupa Birliği ülkelerinde iç pazardaki farklı vergi sistemleri otomobillerde yüzde 30'a varan oranlarda fiyat farklılıklarına yol açıyor.

AB Komisyonu'nca düzenli yayınlanan fiyat listeleri arasında büyük uçurumlar görülürken bir çok otomobilin AB ülkelerinde oldukça farklı fiyat etiketleri taşıdığı ortaya çıktı. Örneğin Audi A3 veya A6 marka otomobilin Almanya'daki satış fiyatı oldukça yüksek olduğu halde İsviçre'de aynı modeller yüzde 20 daha ucuz. Opel Vectra'nın da aynı ülkede Almanya'dan yüzde 17 ucuz olduğu görüldü. Avrupa'da en ucuz Volkswagen Golf ve Passat Hollanda'da bulunurken, en ucuz BMW 5 serisi serisi ise İsveç'te, en ucuz Mercedes 180 modelinin de İspanya'da satıldığı ortaya çıktı.

AB Komisyonu, Avrupalı ve Japon üreticilerin en fazla satılan 70 modeli için yılda iki defa fiyat karşılaştırması yapıyor. Almanya'nın Sesi Radyosu, geçen yıla oranla fiyat farklarının büyük ölçüde azaldığını, buna rağmen piyasaları yakından inceleyen bir müşterinin otomobil alımında yüzde 30 oranında tasarruf yapabileceğini kaydetti.

Bütün markalar içinde en pahalı AB ülkesinin İngiltere olduğu ortaya çıktı. Bu ülkedeki bazı otomobillerin fiyatının diğer AB ülkelerine oranla yüzde 50 oranında pahalıyken Hollanda, Portekiz, İspanya ve İsveç'te otomobilin cazip fiyatlarla alınabileceği dikkat çekti.

EURO'NUN ETKİSİ

Avrupa Birliği Komisyonu, ortak para birimi Euro'nun yürürlüğe girmesinden sonra fiyat farklarının daha da azalacağı tahmininde bulundu. Otomobil üreticileri liste fiyatlarını hazırlarken piyasa koşullarının yanı sıra vergileri de gözönünde bulunduruyor. Bu nedenle taşıt vergilerinin yüksek olduğu ülkelerde otomobil fiyatlarının ucuz tutulduğu, müşterilerin de bu durumda otomobillerini aldıkları o ülkedeki oranlardan vergi ödedikleri hatırlatıldı. Otomobil üreticileri bu uygulamayı AB iç pazarının ruhuna aykırı olduğunu, vergi yasalarının topluluk ülkelerinde birbirlerine uyumlu hale getirilmesi gerektiğini savundu. Müşterilerin lehine olan değişik ülkelerdeki satış fiyatlarında zaman zaman zorluklar yaşandığı ifade edildi. AB ülkelerinden birinde oturan otomobil almak isteyen birine, bazı durumlarda diğer ülkedeki satıcının satış yapmaya yanaşmadığı kaydedildi.

Alfa Romeo 156'ya Formula 1 teknolojisi

Afa Romeo'nun geçen yıl sonunda piyasaya sunduğu ve aynı yıl 33 ödül kazanan modeli Alfa 156'nın 2 yeni versiyonunun dünya lansmanı 1999 başında yapıldı. Tüm dünyada pazara girdiği andan itibaren 200 bin adet sipariş alan 156, sportif, rahat, güvenli bir otomobil olarak dikkati çekiyor. Alfa 156'nın şimdi de iki yeni versiyonu var; 2.0 Selespeed ve 2.5 V6 Q system. Bu iki versiyonda çok önemli iki teknolojik gelişme bulunuyor.

Yeni modellerin en büyük özelliği yeni vites sistemleri. 2.0 Selespeed'e takılmak üzere üretilmiş direksiyon kontrollü robot vites kutusu Ferrari 355 F1'den alınan teknolojiyle Magnetti Marelli tarafından üretildi. Bu yeni vites sisteminde, sürücüler Formula 1 yarışlarındaki pilotlar gibi direksiyonun iki yanında bulunan kollar sayesinde kolaylıkla vites değiştirebilecekler. Yeni 2.0 Selespeed ve 2.5 V6 Q system'de aynı vites sistemi kullanılıyor. Otomatik ve manuel olarak kullanılabilecek yeni modelleri kullanım rahatlığı sunuyor.

Honda Accord yenilendi

Yenilenen Honda Accord, şubat ayı başında Türkiye'de satışa sunuldu. Yeni Honda Accord'un 2.0 lt. (147 PS) ve 3.0 lt. (200 PS) motor versiyonları Japonya'dan ithal ediliyor. Performans, ekonomi, konfor ve güvenlik konularında birçok yeniliğin gerçekleştirildiği 6'ıncı jenerasyon Honda Accord, 140 ülkede satılıyor. Yeni Honda Accord ayrıca ABD'de Car&Driver Dergisi tarafından geçen yılın en iyi 10 otomobilinde birisi seçildi. Accord 2.0 EX düz vitesli modelinin satış fiyatı 12.9 milyar, otomotik vitesli modeli ise 13.5 milyar lira. 3.0 lt. V6 modelinin anahtar teslim satış fiyatı ise 15.9 milyar lira.

BMW Z3 Roadster'e 2000 yılı makyajı

Mayıs 1996'da satışa sunulan Z3, Nisan 1999'da yenileniyor. Bugüne kadar 170 bin adet satan BMW Z3 roadster 2.8'de ölçülü fakat etkileyici değişiklikler yapılıyor.

Z3 modelinde arka yan paneller, bağaj kapağı, farları ve arka tamponu ile jantlar yenilenirken, iç mekanda bazı önemli değişiklikler yapıldı. Z3, raodsterlere özgü uzun motor kaputu, alçak yan hattı ve kısa arka kısmı aynen korundu. Koltuk seviyesinde en alçak noktasına ulaşan yan hatları, arkaya doğru yükseltildi. L şeklindeki farlar ve yeni arka tampon ise Z3'de yapılan değişiklikler arasında dikkat çekiyor. Z3'ün içinde de birçok değişiklik yapıldı. Yeni ve daha küçük spor direksiyon (iki kademeli açılan hava yastığı), ilk kez kullanılan izolasyonlu tente, görünümü ve yüzey yapısı yenilenen iç mekan ve yeni tasarlanan orta konsol, roadsterin iç mekan kalitesini yükseltiyor. Z3'de 6 silindirli 2.8 litrelik 193 beygir gücünde motor kullanılıyor.

Ford Focus'a ödül yağmuru

Ford'un yeni modeli Ford Focus, Avrupa'da yılın otomobili seçildi. 21 ülkeden 55 uzman gazetecinin oluşturduğu jüride, 42 gazetecinin birinci tercihi olarak toplam 444 puan alan Ford Focus'un en yakın rakibi Opel Astra 272 puanda kaldı. Sıralamada, 249 puanla Peugeot 206 üçüncü, 235 puanla Audi TT dördüncü, 175 puanla Volvo S 80 beşinci oldu.

Ford Focus, ayrıca Danimarka, İskoçya, İrlanda, İsveç ve Estonya'da yılın otomobili ödülünü alırken, Almanya'nın en prestijli ödülü ‘‘Goldenes Lenkrad’’ ve İtalya'nın en güzel tasarım ödülü ‘‘Ricerce Formale’’ ı de kazandı.

Oto kısalar

BP, motor yağlarının ambalajlarını değiştiriyor. BP ilk olarak Visco ve Super V serisi motor yağlarının ambalajlarını yeniledi.

OPEL AG, alüminyum motor üretmek için Almanya'da 650 milyon marklık yatırım yapıyor.

GOODYEAR tarafından üretilen ve ıslak zemindeki performansı ile beğeni toplayan Aquatred Plus satışa sunuldu.

PROTON'a bağlı EON-PDI'a tarafından geliştirilen Proton Persona Limousine modeli, Malezya'da satışa sunuldu.

HYUNDAI Ocak’ta toplam 1814 adet satış yaparak, geçen yıla göre pazar payını iki kat artırdı.

NİSSAN, 1999 Ocak ayında 307 araç satışıyla 3'üncü sıraya yerleşti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!