5. Vites

Güncelleme Tarihi:

5. Vites
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 1999 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

43 bin kişi krediyle otomobil satın aldı

Otomobil sahibi olmanın yolu bankadan geçiyor. Bankalar, geçen yılın temmuz-ağustos-eylül döneminde 631 bin 500 kişiye toplam 357 trilyon 580 milyar lira tüketici kredisi kullandırdı. Daha önceki dönemlerde olduğu gibi geçen yılın aynı döneminde de tüketici kredilerinin büyük bir bölümü taşıt alımı için kullanıldı. Söz konusu dönemde, toplam kredilerin yüzde 40'ını oluşturan 142 trilyon 714 milyar lira tutarındaki taşıt kredisinden 42 bin 766 kişi yararlandı.

28 bankayı kapsayan verilere göre, geçen yıl temmuz-ağustos-eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, tüketici kredisi kullananların sayısında yüzde 93.9, kullandırılan kredi miktarında ise yüzde 125.3 oranında artış kaydedildi. 1997 yılının üçüncü 3 aylık döneminde, 28 bankadan, 325 bin 652 kişi toplam 158 trilyon 692 milyar lira tutarında tüketici kredisi kullanmıştı.

ÜCRETLİ ÇALIŞANLAR

Geçen yılın üçüncü 3 aylık döneminde tüketici kredilerinin yüzde 95'i Türk Lirası, yüzde 5'i de yabancı para olarak kullandırıldı. Böylece, adı geçen dönemde, 628 bin 996 kişi, TL olarak 339 trilyon 717 milyar lira, 2 bin 504 kişi de yabancı para olarak 17 trilyon 863 milyar lira kredi aldı. Tüketici kredisi kullananların meslek gruplarına dağılımına bakıldığında ise kredi kullanan 631 bin 500 kişiden 397 bin 46'sının ücretli, 81 bin 443 bin kişinin serbest meslek erbabı, kalanın da diğer meslek gruplarından olduğu görülüyor.

VADE DİLİMLERİ

Tüketicilerin kredi kullanımında daha çok 10-12 vadeli kredileri tercih ettikleri görülüyor. Verilere göre, geçen yıl Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde 181 bin 234 kişinin, 10-12 ay vadede toplam 145 trilyon 756 milyar lira tutarında tüketici kredisi aldı. 10-12 ay vadeli kredileri, 13-18 ay vadeli krediler ile 3-6 ay vadeli krediler izliyor.

BMW küçük oto üretecek

Alman lüks otomobil üreticisi BMW, küçük otomobil pazarına giriş yapmaya hazırlanıyor. BMW'nin bu amaçla geliştirdiği 2 serisi küçük otomobilin, Mercedes'in küçük modeli A ve Volkswagen'in Golf serisine rakip olması bekleniyor.

Ürettiği lüks modellerle tanınan BMW'nin bu pazara girmesiyle yoğun bir rekabetin olduğu Avrupa küçük otomobil pazarının daha da hareketlenmesi bekleniyor. 2 serisi BMW, BMW'nin klasik çizgileriyle dikkat çekiyor. BMW'nin klasik böbrek şeklindeki ön ızgarası 2 serisi BMW'de de bulunuyor. Ancak BMW Grubu, bu yeni küçük otomobili ya BMW, ya da grubun sahibi olduğu diğer otomobil markası Rover logosuyla piyasaya çıkaracak.

BMW'nin bir başka yeniliği ise 100 bin mark değerinde bir spor coupe. Klasik BMW çizgilerini taşımasına rağmen, daha farklı bir tasarıma sahip olan BMW coupe'nin 2000 yılında piyasaya çıkması bekleniyor.

BMW'NİN ZARARI

Bu arada BMW, İngiliz otomobil şirketi Rover'i satın almasıyla geçen yıl 1.8 milyar mark zarar etti. Bu zarar BMW’de yönetimin de değişmesine neden oldu. Rover'in satın alınmasında BMW şirketini zarara uğrattığı gerekçesiyle BMW Denetleme Kurulu tarafından görevinden alınan BMW Yönetim Kurulu Başkanı Bernd Pischetsrieder'in yerine, Jocahim Milberg seçildi.

Günak'ın 206’sına ödül yağmuru

Ünlü Türk tasarımcı Murat Günak'ın tasarımını yaptığı Peugeot 206 modeline, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden ödül yağdı. Avrupa'da geçen yıl sonunda satışa sunulan 206 modeli, piyasaya çıktığı günden bu yana geçen kısa süre içinde 6 ödül aldı. 206 projesinden sonra Peugeot'daki Tasarım Bölümü Başkanlığı görevinden ayrılan Günak, otomotiv dünyasında ilk olarak adını duyuran çalışmaları gerçekleştirdiği Mercedes'e transfer oldu. Yılbaşından bu yana Mercedes'te çalışmaya başlayan Murat Günak, böylece yuvaya döndü.

Bu arada Peugeot 206 modeli Avrupa’da piyasaya çıktığı günden bu yana oldukça başarılı bir satış grafiği yakaladı. 1998 yılında 100 bin adet 206 satışı hedefleyen Peugeot, 4 ay gibi kısa bir sürede 112 bin adetlik satış rakamına ulaştı. Ayrıca pazar yüzde 6.7 oranında daralırken, Peugeot satışlarını yüzde 14.7 artırdı.

Peugeot 206'nın ÖDÜLLERİ

1998 Altın Direksiyon ödülü. (Almanya)

1999 yılının otomobili. (İspanya)

1999 Dünyanın en güzel otomobili. (İtalya)

1999 yılının en iyi otomobili. (Bulgaristan)

1999 yılının en güzel otomobili. (Fransa)

1999 yılının en iyi compact otomobili. (Portekiz)

Üretilen 10 araçtan 1'i Hyundai

Türkiye'de üretilen her 10 araçtan 1'i Hyundai Accent oldu. Türkiye pazarına 1990 yılında giriş yapan ve Eylül 1997 yılında yerli üretime geçen Hyundai, 1998 yılında pazar payını genişletti. 1997 yılında toplam 29 bin 224 adet araç satan Hyundai, 1998'de bu sayıyı 38 bin 405'e yükseltti. Geçen yıl ekonomik kriz nedeniyle otomotiv sektöründe yaşanan durğunluğa rağmen binek araç satışları yüzde 45 artan Hyundai'nin, pazar payı yüzde 7'e yükseldi. Hyundai’nin bir önceki yıl otomobil pazarından aldığı pay yüzde 5 olarak gerçekleşmişti.

1998 yılında toplam 224 bin otomobilin üretildiği Türkiye pazarında, Güney Koreli Hyundai firmasıyla Kibar Holding ortaklığıyla kurulan Hyundai Assan otomobil fabrikasının üretimi 22 bin 24 olarak gerçekleşti. Böylece Türkiye'de üretilen her 10 araçtan 1'i Hyundai Accent oldu. Hyundai, ticari araç pazarında ise Panel Van modeliyle iyi bir satış grafiği yakaladı. Geçen yıl üretilen her 5 ticari araçtan 1'i Hyundai'nin H-100 modeli oldu. Hyundai Assan’ın İzmit’de bulunan fabrikasında Accent modeli binek otomobillerle, H-100 modeli panel van ticari araçlar üretiliyor.

Lastik'te dev birleşme

Otomotiv sektöründe yaşanan satınalmalar ve birleşmeler otomotiv dünyasında diğer sektörlere sıçradı. Son olarak lastik üreticisi Goodyear ve Sumitomo şirketi birleşme kararı aldı. Goodyear ile Sumitomo Rubber Industries (SRI), iki şirket arasında dünya çapında bir ortaklık kurulacağını açıkladı. Goodyear ile Dunlop markasının sahibi SRI, biri Kuzey Amerika, diğeri Avrupa ve ikisi de Japonya'da olmak üzere dört ayrı ortaklık kuracak.

OTO Yardım Kulübü, Avrupa'da 95 yıldır uygulanan otomobil ilkyardım servis hizmetini 0-5 yaş arasında tüm araçlar için Türkiye'de de uygulamaya başladı. Oto Yardım Kulübü, 24 saat 365 gün boyunca, Türkiye'nin neresinde olursa olsun, arıza, kaza ve çalınma sonucu yaşanacak tüm mağduriyetlere geniş hizmet ağı ile yardımcı oluyor.

SHELL Taşıt Tanıma sistemi hızla yaygınlaşıyor. 1.5 yıl önce Shell'in uygulamaya başladığı sisteme bağlanan şirket sayısı 400'ü aşarken araç sayısı da 17 bine yükseldi.

MERCEDES, Lucent Technologies'i seçti. Çağrı merkezleri konusunda çözümler sunan Lucent Technologies BCS, Mercedes'in Avrupa'da kurduğu Avrupa Müşteri Yardım Merkezi'ne ‘‘Otomatik Çağrı Dağıtım Sistemi'' kurdu.

CITROEN Türkiye Distribütörü Baylas Otomotiv, Citroen Bilgi Hattı projesini hayata geçirdi. Bu sistemle, tüketiciler telefonlarının tuşlarını kullanarak fiyat, garanti süreleri, yetkili satıcıların adresleri ve modellerle ilgili bilgilere ulaşabilecekler.

MUTLU Akü, calsium/calsium akülerinin üretimine başlıyor. Ayrıca serigraf sistemi ile Mutlu akülerinin üzerine teknik bilgilerin işlenmesi yerine bundan böyle modern etiketleme yöntemine geçiliyor.

ANADOLU Honda Otomobil Fabrikası ISO 9002 belgesi aldı. Üretime geçişinin ilk yılında kalite belgesi almaya hak kazanan Anadolu Honda'yı Belçikalı AVI firması denetledi. Anadolu Honda'nın satış sonrası binası ve yedek parça deposu da açıldı.

OPEL, İthal Otomobilleri Türkiye Mümessilleri Derneği verilerinin ocak ayı satış rakamlarına göre ithal otomobil satışlarında liderliği elde etti. Opel, ocakta 331 adet ithal otomobil satışı gerçekleştirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!