5 milyar dolar yatıracağız dünyayı size getireceğiz

Güncelleme Tarihi:

5 milyar dolar yatıracağız dünyayı size getireceğiz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2005 15:08

Dubai International Properties’in (DIP), 4 yılda 5 milyar dolarlık Türkiye yatırımının ilk ayağını 500 milyon dolarlık Dubai Towers İstanbul adlı iki gökdelen oluşturacak. Her biri 300’er metrelik gökdelenlerin yapımına 2006’da başlanacak ve inşaat 2008’de tamamlanacak. Dubai Holding İcra Kurulu Başkanı Muhammed Al Gergawi, ‘İstanbul’u bölgenin finans merkezi yapacak vizyona sahip uluslararası firmaları bu kente getireceğiz’ dedi.

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi ve Dubai International Properties’in (DIP) İstanbul’daki ortak yatırımlarının ilk halkasını, Levent’te inşa edilecek iki gökdeleni kapsayan yarım milyar dolarlık ‘Dubai Towers İstanbul’ oluşturacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Dubai International Properties’in İstanbul’daki ortak yatırımlarının ilk halkası, dün düzenlenen bir basın toplantısı ile açıklandı.

2008’DE TAMAMLANACAK:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş ve DIP İcra Kurulu Başkanı Muhammed Al Gergawi tarafından imzalanan Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı kurulmasına ilişkin anlaşma, İstanbul’da 5 milyar dolar tutarında gayrimenkul projeleri oluşturulmasını içeriyor. 5 milyar dolarlık yatırımın ilk aşamasında, ‘Dubai Towers İstanbul’ inşa edilecek. İş, yaşam merkezi olarak erçekleştirilecek projede, 5 yıldızlı otel, ofis alanları, eğlence ve alışveriş merkezi yer alacak. Projenin 2008’de tamamlanması planlanıyor. Projenin ilk ayağı olan, Levent’teki Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Levent Zincirlikuyu arasındaki İETT’nin eski garajının bulunduğu arazi üzerinde kurulacak Dubai Towers İstanbul Projesi’nin maliyeti, 500 milyon dolar olarak açıklandı. Muhammed Al Gergawi, projenin uluslararası pazarlamasının yapılacağını, amaçlarının İstanbul’u bölgenin finans merkezi yapacak vizyona sahip uluslararası firmaları bu kente getirmek olduğunu söyledi.

GELECEĞE YATIRIM:

Muhammed Al Gergawi, imza töreninde yaptığı açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yaptıkları ortaklığın,
/images/100/0x0/55eac9b2f018fbb8f896bf1a
İstanbul ve Türkiye’nin geleceğine yatırımı temel aldığını söyledi. Muhammed Al Gergawi, önümüzdeki 4 yıl içinde 5 milyar dolarlık yatırım yapmayı düşündüklerini bildirdi. Dubai Holding olarak zamanlarının önemli bir bölümünü global pazar ve trendleri analiz etmeye ayırdıklarını, fırsatları teşvik etmeye çalıştıklarını kaydeden Gergawi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle yaptıkları 5 milyar dolarlık ortaklığın da bu fırsatlardan biri olduğunu ifade etti.

ÇEKİCİ BİR METROPOL:

Gergawi, ‘İstanbul, Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayan, iş dünyasının liderliğinin yanı sıra turist ve ziyaretçiler için de çekici bir metropol. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Belediyesi ile birlikte açıkladığımız yatırım ortaklığı, binaların yanı sıra başka büyük ölçekli projeler de gerçekleştirecek. Türkiye genelinde binlerce kişilik istihdam olanağı yaratacak’ dedi.

Artık ben de İstanbulluyum

TOPLANTIDA basın mensuplarından gelen bir başka soru üzerine Muhammed Al Gergawi, bugünden itibaren kendisini İstanbullu olarak gördüğünü, İstanbul’a güvendiğini söyledi. Kredibilitelerinden dolayı burada bulunduklarını belirten Gergawi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile müzakerelerinin, Türkiye’nin AB ile müzakerelere başlamadan öncesine dayandığını, ondan önce de Türkiye’ye güvendiklerini vurguladı.

5 milyar dolarlık paketin ilk projesi 500 milyon dolar

5 milyar dolarlık bu yatırım programının Dubai Holding’in bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük yatırımlardan biri olduğunu belirten Muhammed Al Gergawi, projelerin, İstanbul ekonomisinin ihtiyaçları ve sunduğu imkanlar çerçevesinde oluşturulduğunu, her birinin şehrin uzun vadeli gelişimine önemli katkıda bulunacağını söyledi. Gergawi, ilk projenin yatırım ortaklığı için ayırdıkları fonların yaklaşık yüzde 10’unu oluşturan 500 milyon dolar tutarında olacağını söyledi. Gergawi, ‘Bugün açıkladığımız projenin, yapılarıyla ünlü bu kent için yeni bir nirengi olacağını ümit ediyoruz. İş, eğlence ve günlük yaşam için en son teknolojiler içeren modern ve çağdaş bir mekan. Geçmişinden de parlak bir geleceğe göz kırpan 21. yüzyıl İstanbulunun yeni bir kilometre taşı’ dedi.

En akıllı binayı yapacak İstanbul’u dünyaya satacak

MUHAMMED Al Gergawi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile diğer projeler üzerinde müzakerelerinin devam ettiğini, yeni projelerin de yine toplantı ile duyurulacağını bildirdi. Gergawi, önümüzdeki 4 yıl içinde 5 milyar dolarlık yatırım yapmayı düşündüklerini açıkladı. Toplantıda yöneltilen bir soru üzerine Gergawi, inşa edecekleri binanın son teknolojiyi içereceğini, en akıllı binalardan biri, belki en akıllısı olacağını belirtti. İstanbul’a sadece finans şirketlerini değil, tüm dünyadaki şirketleri çekmeyi istediklerini kaydeden Gergawi, projelerinde, talep oluşturduktan sonra gidip satış yapacaklarını ifade ederken, İstanbul’u pazarlayacaklarını anlattı.

300 metre ile Türkiye’nin en yüksek binaları olacak

DUBAİ
Holding bünyesindeki Dubai International Properties (DIP) ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ortak gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketinin Levent’te inşa edeceği burgu formundaki kuleler, Türkiye’nin en yüksek binaları olacak. 5 milyar dolarlık yatırımının ilk halkasını oluşturan Dubai Towers İstanbul, dünya çapında ünlü mimarlar tarafından tasarlandı. Dubai Towers İstanbul, DIP’ın ‘Dubai Towers’ adını taşıyan ikinci projesini oluşturuyor. Yaklaşık 300 milyon dolara mal olan ilk proje, ünlü markaları bünyesinde toplayan 3 katlı alışveriş merkezi, 5 yıldızlı butik bir otel ve Batı Körfezi’ni 360 derece gören daireleri tek çatı altında toplayan Dubai Towers-Doha adını taşıyor.

300 metre civarında bir yükseklikte inşa edilmesi planlanan Dubai Towers İstanbul, Türkiye’nin en yüksek binası unvanını da İş Kuleleri’nden alacak. İş Bankası Genel Müdürlüğü’nün hizmet verdiği 3 kuleden en yükseği 181.1 metre uzunluğunda bulunuyor. Tayvan’daki 101 katlı ‘Taipei 101’, 508 metrelik yüksekliği ile dünyanın en büyük binası olarak biliniyor. Malezya’daki 88 katlı Petronas İkiz kuleleri 452 metre, ABD’nin Şikago kentindeki 110 katlı Sears Tower (ABD) 442 metre yükseklik ile ilk 3’e giren binalar arasında bulunuyorlar.

Bereket gelemedi sunuculuk Korhan Abay’a kaldı

DUBAİ
International Properties (DIP) ile Büyükşehir Belediyesi arasındaki tarihi anlaşmanın imzalandığı basın toplantısının sunuculuğunu Korhan Abay yaptı. DIP yöneticilerinin sunuculuk pek çok teklif aldığı, en son Cüneyt Özdemir, Mithat Bereket ve Korhan Abay isimlerini onayladıkları öğrenildi. Cüneyt Özdemir’in teklifi kabul etmediği, bunun üzerine Mithat Bereket’le anlaşma sağlandığı, ancak Bereket’in de son anda ortaya çıkan yurtdışı seyahati yüzünden Korhan Abay’a aynı görevin önerildiği belirtildi. Korhan Abay’ın da öneriyi kabul ettiği kaydedildi. Bu tür programlarda, sunucuların yaklaşık 15 bin dolar civarında bir ücret aldığı konuşuluyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!