5 bin kredi kartı kopyaladılar 220’siyle 5 milyon lira harcadılar

Güncelleme Tarihi:

5 bin kredi kartı kopyaladılar 220’siyle 5 milyon lira harcadılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2010 00:00

Antalya polisinin, aylardır süren takibi sonucunda ortaya çıkan kredi kartı dolandırıcılığının boyutu ilk hesaplamalara göre 5 milyon lira civarında.

Haberin Devamı

Bil-5 adı verilen operasyonun ilk ayağında ele geçirilen 3, önceki gün yapılan operasyonda yakalanan biri polis 11 zanlının, 5 bin kişinin kredi kartı bilgilerini kopyaladığı, bunlardan 220’siyle de yurtiçi ve yurtdışında harcama yaptıkları iddia ediliyor.
5 bin kişinin kart bilgisi
Antalya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin ele geçirdiği malzemelerin basına gösterilmesi sırasında, konuyla ilgili bilgi veren Antalya Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, şu bilgileri verdi: “Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı ile koordineli olarak 4 aydır sürdürdüğümüz projeli çalışmayla, bilişim suçlarına yönelik Antalya il merkezi ile Manavgat, Aksu ve Serik ilçelerinde 20 adrese eş zamanlı operasyon yapıldı. Yapılan aramalarda da, zanlılar tarafından kurulan bazı şirketler adına alınan 13 POS cihazı, yerli ve yabancı kredi kartlarına sahip 5 bin kişinin kredi bilgilerini toplayan belgeler, 220 sahte kredi kartı ele geçirildi.”
İlk kez 10 cihaz bulundu
Bu arada operasyonda kredi kartı bilgilerini kopyalamaya yarayan 10 encoder cihazı (kredi kartlarını kopyalamaya yarayan cihaz) ele geçirildiğine de dikkat çeken Yılmaz, “Türkiye’de benzer operasyonlarda bu sayıda encoder cihazı bulunmamıştı. Bu operasyonda ilk kez 10 tane birden ele geçirilmesi bizim için de sürpriz oldu” dedi. Yılmaz, daha önceki 4 bilişim suçu operasyonu doğrultusunda “Bil-5” adı verilen operasyonun ekonomik boyutu hakkında da şu bilgileri verdi: “Suç örgütü üyesi olduğu iddia edilen bazı zanlıların 20 kez yurtdışına çıkarak, bilgilerin kopyalandığı sahte kredi kartlarıyla bir çok Türk vatandaşının bankalardaki hesaplarını boşalttığı ve alışveriş yaptıklarının anlaşıldı. 220 sahte kredi kartıyla yurtiçi ve yurtdışında harcama yapılmış. İlk hesaplamalara göre, 5 milyon TL ortaya çıkıyor.”
Örgüt lideri eski polis mi
Polis ekiplerinin kapsamlı yürüttüğü operasyonda önceki gün, polislik mesleğinden bir süre önce ihraç edilen ve suç örgütünün lideri olduğu ileri sürülen İ.S. (35) ile suç örgütünün eylemlerinde aktif yer aldığı iddia edilen polis memuru M.D. (37), suç örgütünün üyeleri olduğu öne sürülen M.Ç. (29), S.Y. (32), D.Ş. (36), M.B.Ö. (32), U.K. (29), A.A. (38), İ.K. (32), S.A. (38). ve M.L. (36) yakalandı. Operasyonun geçtiğimiz haftalardaki ilk ayağında yakalanan Hakan K. (36), Muharrem U. (46), Sebahattin Y. (19) ve Emirhan İ. (32) ise halen tutuklu bulunuyor.

Haberin Devamı

Kredi kartı dolandırıcılığını nasıl yapıyorlar

Haberin Devamı

Çete üyeleri, turizm dönemi öncesi ağırlıklı olarak change ofisler açıyor.
Buraya gelen kişilerin kart bilgilerini ‘papağan’ adı verilen Encoder denilen cihaz ile kopyalayan çete üyeleri, kartların şifrelerini ise POS makinesi içerisine yerleştirdikleri ve sistematik adı verilen cihaz sayesinde öğreniliyor.
Çete üyeleri bu şifreyi alıyor, daha önce kopyaladıkları kredi kartı bilgilerini yükledikleri kartlar aracılığıyla yurt dışındaki banka ATM’lerinden çekiyor.

Paravan şirketler kuruldu, özellikle bazı ülkelere gidildi

DOLANDIRICILIĞIN nasıl yapıldığına ilişkin ilk tespitler şöyle:
İki operasyonda yakalanan 15 kişi Türk ve yabancılara ait kredi kartı bilgilerini, suç örgütünün bazı üyelerince paravan kurulan turizm ve tekstil şirketleri ile yurtdışındaki bilgisayar korsanları aracılığıyla elde etti.
Turistler ve Türklere ait binlerce kredi kartı bilgisinin yer aldığı kopya ve sahte kartların zanlılarca, Türkiye’de dikkat çekmemek için ATM güvenliği düşük ülkelerde hesaplardan para çekilerek kullanıldı.
Bu yöntem için zanlılardan bazıları Tayland, Suriye, Lübnan, Ürdün, Brezilya ve Hong Kong’a gitti. Bu ülkelerde başkalarına ait kredi kartlarında hesapları nakit ve ya alışveriş harcamalarıyla boşalttı.

Haberin Devamı

Bangkok’ta pedikür yaptırdı, ‘Başımıza iş gelmezse Allaha şükürler olsun’ dedi

ÇETE üyeleri müşterilerin kopyaladıkları kart bilgilerini CD ve DVD’lere yükleyip kartlarla yurtdışına çıkıyordu. Suriye, Lübnan, Ürdün, Brezilya ve Tayland gibi denetimi az ülkeleri seçen çete üyeleri, 5 yıldızlı otellerde kalıp ATM’lerden para çekiyordu. Çete üyelerinden Mehmet Boğaç Ö.’nün, para çekmeye gittiği Tayland Bangkok’ta kaldığı 5 yıldızlı otelde, cep telefonuyla görüntüler çektiği ortaya çıktı. Pedikür yaptırdığı görülen Ö., telefonunun kamerasına ise şu konuşmayı yapıyor: “Yalan dünyanın yalan insanlarıyız. Her şey para için yapılmış. Allahım en son kale Bangkok’ta tek başımayım. Ne İngilizce, ne Türkçe var, ne dil var. Başımıza bir iş gelmeden kurtulursak şükürler olsun.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!