5 bin işçi, tam 10 yıldır çalışmadan maaş alıyor

Güncelleme Tarihi:

5 bin işçi, tam 10 yıldır çalışmadan maaş alıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak çeşitli illerde ‘Geçici’, ‘Mevsimlik’, ‘Muvakkat’ adıyla çalışır görünen 5 bin işçinin 10 yıldır hiçbir iş yapmadan devletten havadan para aldıklarını açıkladı. Yılmaz, geçen yıl belediye seçimleri yapılan ve DYP'li adayın kazandığı Osmaniye'de sadece o seçim döneminde 300 işçinin ‘politik’ amaçlı olarak işe alındığını bildirdi. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden sorumlu Devlet Bakanı Yılmaz, Hürriyet'e siyasetçilerin sorumsuz ve yanlış icraatlarını ortaya seren şok açıklamalarda bulundu. Yılmaz, çarpıcı açıklamaları şöyle:

15 yıldır hiç işe gitmediği halde, Köy Hizmetleri kadrosundan maaş alan insanlar var. Ortalama olarak yaklaşık 5 bin geçici işçi, 10 yıldır daireye gitmeden, hiç çalışmadan bankamatikle maaş alıyorlar. Birçok işçi ‘Evet ben çalışmadan maaş alıyorum. Ama alırken düşüneceklerdi. İş verdiler de yapmadım mı? İş verin yapayım’ diye haklı itirazda bulunuyor.

Oturup hesapladım; bazı illerde işçilerimizi çağırsam, mevcut binada ayakta dursalar sığmaları mümkün değil. Mevcut binaya 2 kat daha çıkılırsa, ancak o zaman, ayakta binaya sığacaklar. Böyle bir Türkiye, böyle bir Köy Hizmetleri var karşımda. Müdürün birine, ‘İşçileri niye çağırmıyorsunuz’ dedim. Yanıt çok ilginçti: ‘Binaya sığmıyorlar. Çağırsam, bahçede izmaritlerini toplamak için yeni adam tutmam gerekir.’

Bunların maliyetini hesaplamak çok zor. Toplumda yaptıkları tahribat parasal kayıptan daha beter. Bedavacılık ve asalaklığı meşrulaştırıyorlar. Şimdi bunlar, sınava girmemek, memur olmamak için oturma eylemleri yapıyor, kamu mallarına zarar veriyorlar. Hiç çalışmadan 6 ay bedavadan para almak için milletvekillerini devreye sokup, memur olmaktan kaçınıyorlar.

OY ALMAK İÇİN

Mevsimlikler, bugüne kadar işe girip çıkarken imza atmamışlar. Memur olunca 8'de işe gidecek, 5'e kadar işte olacak. ‘Türkiye sizinle gurur duyuyor’ denilen bizden önceki siyasilerin hiç mi vicdanları sızlamıyor. Türkiye, nasıl bunlarla gurur duyuyor. Bir il kongresinde 4 kişi, belde seçiminde 200, Osmaniye belediye seçiminde 300 kişi işe alınmış. Bunlara, ‘Alın parayı oturun’ denilmiş. Bazı partilerin ara seçimlerde başarısı buna bağlı. Her aileden bir kişiyi alırsanız seçimi garanti ediyorsunuz.

Yıllardır, Köy Hizmetleri üzerinden siyaset yapanlar, burada çalışması gereken sayının çok çok üzerinde mevsimlik işçiyi, oy almak için politik amaçla işe almışlar. Binlerce işçi hiç çalışmadan, dairenin yolunu öğrenmeden bankamatik yoluyla bankadan maaş alıyor.

Mustafa Yılmaz’dan geçici işçi skandalı

5 bin mevsimlik işçi, 10 yıldır çalışmadan, işyerine uğramadan bankamatikten maaş çekiyor.Sadece Osmaniye seçimleri sırasında politik amaçlı 300 kişi işe alındı.

Asalaklar, çalışmadan para almayı sürdürmek için milletvekillerini devreye sokuyorlar.

Geçici işçilerin hepsinin işyerine gitmesini şart koşsak, binalara sığmazlar.

Asalak belediye başkanı bile var

Mevsimlik işçilerin üye olduğu Yol-İş Sendikası ve Türk-İş'in Genel Başkanı Bayram Meral, yılların kanayan yarası mevsimlik işçi sorununa köklü çözüm getirmeye çalışan Mustafa Yılmaz'a ve diğer emeği geçenlere teşekkür etti. Yılmaz'ın iddialarını doğrulayan ve bu mücadelede sonuna kadar yanında olacaklarını vurgulayan Meral, Köy Hizmetleri asalakları arasında bir Belde Belediye Başkanı olduğunu da söyledi, ancak isim vermedi. Mevsimlik işçilerin sürekli çalışmalarını sağlayacak memurluk sınavını ‘nimet’ olarak niteleyen Meral, ‘‘İşçiler bu bakanın büstünü dikmeliler. Ama, çalışmadan para alan azınlıktakiler, sınava girmemek için çirkin eylemler yapıyorlar. Bunların haklı hiçbir yanları yok. Bir bölümü gezip havadan para alanlar. Bunlar çok yanlış ve ayıp. Sendika olarak onlara biz de sahip çıkmayız, bakanlık da sahip çıkmaz. Sırt üstü yatıp para alanlara kimse destek olmaz’’ dedi. Meral, ‘‘40 yaşını aşmayan tüm muvakkat işçilerimiz sınava girsinler. Böyle bir fırsat kaçmaz’’ çağrısı yaptı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!