48 ‘cep uydusu’ fırlatılacak

Güncelleme Tarihi:

48 ‘cep uydusu’ fırlatılacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türk Telekom'un anlaşmasını yeni imzaladığı Globalstar projesi kapsamında, 48 alçak yörünge uydusu fırlatılacak. Uydular, cep telefonu görüşmelerini rahatlatacak. Bu projeye göre, hem mevcut cep telefonları kullanılabilecek, hem de yeni sisteme dönük telefonlar da piyasaya çıkacak.

Telefon görüşmeleri artık uzaya taşınıyor. 1999 yılında hizmete girecek olan yeni sistemle, telefon konuşmaları dünya çevresine yerleştirilecek 48 alçak yörünge uydusu üzerinden sağlanacak ve cep telefonlarındaki kaplama alanı sorunu yaşanmayacak.

Globalstar projesi çerçevesinde, Türk Telekom ile ilgili firma arasında bir sözleşme imzalandı. Globalstar projesi ile birlikte dünyanın çevresine alçak yörüngede bulunmak üzere 48 uydu fırlatılacak. Aboneler, cep telefonlarının kaplama alanı dışında olması durumunda direk olarak o bölgeden geçen uydu üzerinden bulundukları bölgenin yer istasyonuna ulaşacaklar. Yer istasyonunda görüşülecek kişi sabit aboneyse, kablo üzerinden evdeki normal telefona, mobil aboneyse tekrar uydu üzerinden telefona bağlanarak iletişim kurulacak. Türkiye'de sadece tek bir yer istasyonu bulunacak. Bu istasyon aynı zamanda komşu ülkelere de hizmet verecek.

Yeni sistem, halen serviste bulunan cep telefonları ile beraber çalışacak. Abonelerin kullanacakları telefonlar iki ‘‘mod’’a (dualmode) sahip olacak. Cihaz öncelikli olarak GSM şebekesinden görüşme yapılmasına çalışacak. Ancak GSM sisteminin kaplama alanı dışında olması durumunda görüşme otomatik olarak uydu üzerinden sağlanacak.

Yeni sistem için çıkacak telefonların boyutlarının ise yıllar önce ilk çıkan cep telefonları büyüklüğünde olacağı belirtiliyor.

Sistem için ilk uydular gelecek ay ABD, Japonya ve Rusya'dan uzaya fırlatılacak. Uyduların fırlatılışına aralıklı olarak 1999 yılına kadar devam edilecek ve 48 uydunun yörüngelerine yerleştirilmesi ile birlikte uydu görüşmeleri 1999 yılında başlayacak.

Globalstar'ın Türkiye'deki yer istasyonunun kurulması ve hizmetlerin işletmeye verilmesini, Fransız TE.SA.M'ın yüzde 51 ve Delta Şirketler Grubu'nun yüzde 49 hisse ile kurdukları TESAMTURK şirketi yürütecek. Ancak sistemin işletmesini Türk Telekom gerçekleştirecek.

PROJEDE kimler var?

Globalstar projesinin ortakları şunlar: ‘‘Air Touch (ABD), Dacom (G.Kore), DASA (Almanya), Finmeccanica (İtalya), Hyundai (G.Kore), TE.SA.M (Fransa), Qualcomm Incorporated (ABD) ve Loral Space and Communications Ltd. (ABD).’’ Ateş YALAZAN / ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!