450 milyon dolarlık yeşil finansman

Güncelleme Tarihi:

450 milyon dolarlık yeşil finansman
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2023 07:00

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’nde sanayiciler ile küçük ve orta büyüklükteki işletmelere (KOBİ) 450 milyon dolarlık finansman sağlanacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Kacır, Dünya Bankası ile ortaklaşa hayata geçirilen projeyle ilgili detayları anlattı. Kacır bu kapsamda, KOSGEB eliyle KOBİ’lerin ‘yeşil dönüşüm’ yatırımlarını; TÜBİTAK eliyle de döngüsel ekonomiye ve karbon salımını azaltmaya yönelik araştırma geliştirme projelerini destekleyeceklerini kaydetti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre proje kapsamında 250 milyon dolarlık kaynak, KOSGEB himayesinde kullandırılacak. TÜBİTAK’ın kullanımına 175 milyon dolarlık kaynak tahsis edildi. 25 milyon dolarlık kaynak ise proje faaliyetlerinin koordine edilmesi ve ulusal yeşil sanayi dönüşüm ajandasının uygulamaya konulabilmesi için kurumsal temellerin atılması amacıyla kullanılacak. Proje, endüstriyel firmaların yenilenebilir enerjinin gücünden faydalanmalarını, enerji verimli teknolojileri uygulamalarını ve döngüsel ekonomi prensiplerini benimsemelerini sağlayarak, daha sürdürülebilir geleceğin yolunu açacak. 

Haberin Devamı

‘KARBON NET SIFIR’ HEDEFİ

Sanayinin ‘karbon net sıfır’ hedeflerine vurgu yapan Bakan Kacır, “İhracatımızın yüzde 90’dan fazlasını gerçekleştiren Türk sanayisini, özelikle ‘Avrupa Birliği Sınırda Karbon Mekanizması’na daha hazır hale getireceğiz. Aynı zamanda 2021’de Meclis tarafından onaylanan Paris İklim Anlaşması kapsamında ülkemizin ‘karbon net sıfır’ hedeflerine daha da yaklaşmasını sağlayacağız” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!