445 milyar liralık mevduatın yarısı 1 milyon lira

Güncelleme Tarihi:

445 milyar liralık mevduatın yarısı 1 milyon lira
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2012 12:27

Türk bankacılık sisteminde TL mevduatın yarıya yakınını 1 milyon lira ve üzerindeki mevduatlar oluştururken, bu, Türkiye'de üst gelir grubundaki kişilerin ağırlıklı olarak mevduat enstrümanını tercih ettiğini de gösteriyor.

Haberin Devamı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Ocak  2012 itibarıyla sektördeki toplam 445 milyar lira civarındaki yurtiçi yerleşik TL  mevduatın yüzde 44'üne tekabül eden 195 milyar liralık bölümünü 1 milyon lira ve  üzerindeki mevduatlar oluşturdu.

250 bin-1 milyon lira arası ile 1 milyon lira ve üstündeki toplam 264  milyar liralık mevduatın, toplam TL mevduat içinde aldığı pay yüzde 60  civarında.

Toplam 195 milyar liralık döviz tevdiat hesaplarında ise 1 milyon lira ve  üzerindeki büyüklük bunun yüzde 56'sını oluşturan 109 milyar lira düzeyinde  bulunuyor.

445 milyar liralık TL mevduatta gerçek kişilerin payı 281 milyar lira  olurken, 1 milyon lira ve üzerindeki yaklaşık 63 milyar liralık gerçek kişi  varlığı, buradaki mevduat dilimleri arasında en yüksek ikinci dilimi  oluşturuyor.

Haberin Devamı

250 bin lira ile 1 milyon lira arasında 56 milyar lira civarında varlığa  sahip gerçek kişilerin toplam TL gerçek kişi mevduatındaki payı yüzde 20 olurken,  1 milyon lira ve üzerindeki yaklaşık 63 milyar liralık mevduat dikkate  alındığında 250 bin lira ve üstündeki 118 milyar lira düzeyindeki gerçek kişilere  ait mevduatın bu grup içindeki payı yüzde 42'yi buluyor.

Bu arada, mevduat türlerinde çoğunluğu altın hesaplarından oluşan yurtiçi  yerleşik kıymetli maden depo hesapları varlık toplamı yaklaşık 14 milyar liraya  ulaşırken, burada en büyük dilimi 4,5 milyar lira ile 50 bin ila 250 bin lira  arasındaki kıymetli maden depo hesapları oluşturdu.

Bunu 10 bin ila 50 bin lira arasındaki 4,2 milyar liralık hesap takip  ederken, 250 bin ila 1 milyon lira arasındaki kıymetli maden depo hesapları  varlık tutarı 2 milyar lira, 1 milyon lira ve üzeri varlık tutarı ise 1,7 milyar  lira olarak gerçekleşti. Böylelikle, 250 bin lira ve üzerindeki kıymetli maden  depo hesapları varlık tutarı 3,7 milyar lira düzeyine ulaşmış oluyor.

Mudi sayısına bakıldığında ise 51 milyonun üzerindeki mudi içinde en  büyük payı, 49 milyon civarındaki mudi ile 10 bin liraya kadar mevduat hesabı  bulunanlar aldı. Bunu sırasıyla 10 bin ila 50 bin lira arası, 50 bin ila 250 bin  lira arasındaki mudi izlerken, 250 bin ila 1 milyon lira arasında mevduat  sahiplerinin sayısı yaklaşık 205 bin, 1 milyon lira ve üzerinde hesabı  bulunanların sayısı ise yaklaşık 43 bin düzeyinde bulunuyor.

Akbank

Haberin Devamı

Akbank Özel Bankacılıktan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı,  konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 1 milyon lira üstü mevduatlarda  ciddi oranda artış olduğunu, mudi (hesap) sayısındaki artışın da bunu  desteklediğini söyledi.

2011 sonunda 2010 yılına göre 1 milyon lira üstü hesap adedinde yüzde 27  civarında artış görüldüğünü belirten Galatalı, “Burada bir varlık artışı var.  Bunun kaynağı nedir söylemek zor. Ama bunu destekleyen bir veri seti mevcut. Bu  da şunu gösteriyor; Türkiye'de belli montan üzerindeki varlıklarda 2011 yılında  ciddi bir artış oldu. Bu, her sene yüzde 30 devam edemez tabii ki... Çünkü çok  yüksek bir artıştan bahsediyoruz. Hatta bazı seneler tersine de dönebilir. Bu yıl  da beklentilerin aksine daha olumlu bir yıl olarak başladı” şeklinde yorum  yaptı.

Haberin Devamı

Galatalı, Akbank'ta 2011 yılında özel bankacılığa giren 500 bin lira ve  üstünde müşteri adedinde yüzde 20 civarında büyüme gerçekleştirdiklerini, 2011  sonu itibarıyla özel bankacılık alanında 5 bin 200 bireysel varlığa sahip  müşterileri bulunduğunu ve 3 milyon lira civarında da ortalama bir rakamın söz  konusu olduğunu ifade etti.

BDDK verilerine bakıldığında, toplam varlıklar içinde mevduatın payının  yüzde 70-75 arasında olduğunun altını çizen Galatalı, “Biz hala mevduat  ağırlıklı bir toplumuz. Mevduattan dışarı diğer varlıklara kayış pek fazla  olamadı. Eskiden belki yüzde 100'dü. Ama buralarda da kaldı. Faiz ne kadar  düşerse düşsün, faizler çok düştüğünde bile yatırımcılarda hala yüzde 70 mevduat  ağırlıklı olduğunu gördük. Onun için Türkiye finansal piyasalarının daha  gelişecek yolu var diye konuştu.
         
      

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!