41 ilde 170 milyon ağacımız oldu kişi başı zeytinyağı 2 litreye çıktı

Güncelleme Tarihi:

41 ilde 170 milyon ağacımız oldu kişi başı zeytinyağı 2 litreye çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2011 00:00

Zeytin tarımının Marmara ve Ege Bölgesi’yle sınırlı kalmaktan çıkartılıp, tüm Anadolu’ya yayılmasının sağlanmasıyla birlikte zeytin ve zeytinyağında hedefler de büyüdü.

Haberin Devamı

Son yıllarda yapılan fidan ekimleriyle 100 milyon olan zeytin ağacı sayısı, 170 milyona, zeytin tarımının gerçekleştiği il sayısının da 41’e ulaştığı Türkiye’de, ilk kez zeytinyağı tüketimi 150 bin tonla rekor seviyeye ulaştı. Sofralık zeytinde ise dünya liderliğine oturan Türkiye artık, zeytinyağı üretiminde de dünya ikinciliğine göz dikti. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin (UZZK) dünya sofralık zeytin üretiminin 2.6 milyon ton olduğuna dikkat çeken Konsey Başkanı Mustafa Tan, “Sofralık zeytinde 531 bin ton üretimle dünya birinciliğine ulaştık. Zeytinyağında ise Tunus’u geride bırakarak, İspanya, İtalya ve Yunanistan’ın ardından 4’ncü sıraya oturduk. Hedefimiz şimdi, İspanya’nın ardından dünya ikinciliğini yakalamak” dedi.
Üretim 750 bin ton
UZZK’nın düzenlediği “Zeytin ve zeytinyağı ile bir İstanbul günü” adlı panelde konuşan Mustafa Tan, ekili zeytin ağacı sayısının 100 milyondan 170 milyona çıktığı Türkiye’de, kişi başına düşen yıllık zeytinyağı tüketim miktarının da 0.8 litreden 2 litreye ulaştığını kaydetti. Tan, şöyle konuştu: “Hedef şimdi bunu 5 litreye çıkartmak. Zeytin üretiminde bilinç oluştu. Artık, iki yılda bir değil, her yıl mahsul alınır duruma gelindi. Zeytin tarımı 41 ile yayıldı. Şimdi tüm Anadolu’ya yayılması için yeni fide dikim alanları oluşturuluyor. Daha şimdiden 750 bin tona ulaşan zeytinyağındaki üretim, yeni alanların devreye girmesiyle daha da artacak ve 2023 yılında hedeflenen dünya ikinciliği daha yakın zamanda gerçekleşmesi sağlanacak.”
Yeni alanlar
Konuşmasında Uluslararası Zeytin Konseyi’nden 1999 yılında çıkılmasının hata olduğuna dikkat çeken Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Daire Başkanı Mustafa Sepetçi de, “2010 yılında bu konseye yeniden üye olan Türkiye’de hedef, kişi başına düşen yıllık zeytinyağı tüketimini 5 litreye çıkartmak” dedi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı Nihat Pakdil de, ithalatta petrolden sonra en fazla döviz ödenen kalemin ham yağ olduğuna dikkat çekerek, “Bakanlık olarak biz de bu alanda kullanılmayan bir kapasite olduğunu gördük ve zeytinciliği destekleme kaarı aldık. Bunun sonucunda zeytin ağacı sayısı şimdiden yüzde 70 oranında arttı. Ancak, bu yeterli değil. Türkiye’de zeytine tahsis edilecek daha çok alan var. Bu hedefimize de yakın bir zamanda ulaşacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hangi yemekte hangi zeytinyağı kullanılmalı

Haberin Devamı

ZEYTİNYAĞI tadım uzmanı Ümmühan Tibet’e göre, natürel sızma zeytinyağının kaliteli olup olmadığını anlamanın yolu koku ve tattan geçiyor. Tibet, hangi zeytinyağının hangi yemekte kullanılması gerektiğiyle ilgili olarak şu önerileri sıraladı: “Yakıcı ve acı yoğun meyvemsi zeytinyağlarını salata, tatlı çorbalar, domatesli kızarmış ekmekler, sebzeler, baklagiller, ızgara biftekleri, et kızartmaları, balık çorbaları, kırmızı et ızgarası ile özellikle köfte ve balık kızartmada kullanılmalı. Meyvemsi yoğun, acı ve yakıcı yoğun yağları ise enginar, yaprak, tuzlu biberli salça, dövülmüş dana eti, domatesli kızarmış ekmek, karabiberli fasulye, taze koyun peyniri, yağlı inek peyniri ile tatlı, yumuşak ve acımsı peynirlerde kullanmakta yarar var. Meyvemsi, kokulu ve taze ot hissi veren, bazen domates bazen de enginar gibi kendine özgü ot esansı olan yağları da sert deniz ürünleri, midye, havyar, deniz kestaneli makarna, patatesli ızgara, balık, domates, eski koyun peyniri ile parmesan peynirinde kullanmak gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!