40 milyon dolar yatırdık 1 milyon bilgisayar üretiriz

Güncelleme Tarihi:

40 milyon dolar yatırdık 1 milyon bilgisayar üretiriz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2006 00:00

Bilgisayar üreticisi Casper, artan kapasite ihtiyacını karşılamak için 40 milyon dolarlık yatırımla Avrupa’nın en büyük üretim tesisini kurdu. Şirketin genel müdürü Altan Fakılı, yeni tesisle üretim kapasitelerinin 100 bin adetten 1 milyona çıkacağını belirterek, "40 milyon dolarlık yatırıma mal olan tesisin sadece Türkiye’nin değil, bölgenin de en büyük üretim merkezlerinden biri olacak" dedi.

BİLGİSAYAR üreticisi Casper, artan kapasite ihtiyacını karşılamak için 40 milyon dolarlık yatırımla Avrupa’nın en büyük üretim tesisini kurdu. İstanbul Ümraniye’de, yapımına iki yıl önce başlanan tesis 34 bin 500 metrekare alana sahip. Casper, Ocak ayında faaliyete geçecek tesisle yıllık üretim kapasitesini 1 milyon adete çıkartacak.

BÖLGENİN EN BÜYÜK TESİSİ: Casper Bilgisayar Sistemleri Genel Müdürü Altan Aras Fakılı, akıllı üretim yapacak yeni tesisleriyle 100 bin adetlik üretim kapasitelerini bir milyona çıkartacaklarını söyledi. Son üç yılda sağladıkları büyüme nedeniyle kapasitelerini artırmak istediklerini dile getiren Fakılı, 40 milyon dolarlık yatırıma mal olan tesisin sadece Türkiye’nin değil, bölgenin de en büyük üretim merkezlerinden biri olacağını kaydetti. Fakılı, geçen yıl 25 bini dizüstü olmak üzere toplam 160 bin bilgisayar sattıkları bilgisini vererek, yeni üretim tesisi sayesinde gelecek yılki hedeflerini yüzde 60 büyüme ve 260 bin adet satış olarak belirlediklerini aktardı.

DEVLET POLİTİKASI: Üretim tesislerinde montaj hattı bulunduğunu anlatan Fakılı, "Türkiye’de bilgisayar üretimi yapılabilmesi için devlet politikası gerekiyor. Üretim için de ayrıca 50 alanda yan sanayi olmalı. Yan sanayisiz üretim olmaz. Biz sürekli araştırıyoruz üretim yapabilir miyiz diye ama Uzakdoğu’yla rekabet edemiyoruz. Ama Türkiye’de üretim yapmayı deneyenler inşallah başarılı olurlar" dedi. Fakılı, bilgisayar üretiminde 2 milyon adetin üzerinde üretim yapılamaması durumunda yaşamanın zor olduğunun altını çizerek, "Üretim için sadece Türkiye pazarını hedeflemek uygun değil. Üretici olmak için dünyaya üretim yapmak gerekiyor. Şu anda ihracatımız çok küçük oranda var. 2007’de diğer ülkelere yönelmek istiyoruz. Türki Cumhuriyetler ve Afrika’nın bazı ülkelerine ihracat yapmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

KURUN ETKİSİ ALTI AY SÜRDÜ: Türkiye’de, geçen yıl 1 milyon 900 bin bilgisayar satıldığını aktaran Fakılı, bu yıl sonunda pazarın 2 milyon 500 bin adete ulaşılacağını bildirdi. Fakılı, şöyle devam etti: "Penetrasyon hala düşük. Yılda 7-8 milyon adetlere ulaşana kadar pazar hızlı büyümeye devam edecek. Ondan sonra dünya ortalamasında büyüyecek. Döviz dalgalanmaları yüzde 100 ithalata dayanan sektörü etkiledi. Geçen Mayıs ayındaki kur yükselişinin etkisi altı ay sürdü. Bundan dolayı bu yıl, geçen yılki büyüme yüzdesine ulaşılamadı. 2007’de iki seçim ve AB müzakere süreçleri var. Ekonomiye etkisine göre sektör de etkilenecek. Bu yıl yüzde 25 büyüyen pazarın gelecek yıl yüzde 30 büyümesini bekliyoruz."

Cep bilgisayarına talep artıyor

CASPER Bilgisayar, Asyalı akıllı cep telefonu ve cep bilgisayarı üreticisi HTC’nin ürünlerini Türkiye’de pazara sunuyor. Casper, HTC’nin mobil ürünlerinin Türkiye dağıtımını yapacak. İlk etapta HTC S200 cep bilgisayarı ve HTC 8500 akıllı cep telefonunu satışa sunan Casper, altı ay içinde şirketin diğer ürünlerini de Türkiye’ye getirecek. Altan Fakılı, el bilgisayarına ilginin giderek arttığını belirterek, HTC ile işbirlikleri sonrasında talebe cevap vereceklerini söyledi.

Bilgisayar kampanyası pazarı harekete geçirdi

CASPER Bilgisayar Genel Müdürü Altan Aras Fakılı, ’Her Eve İnternet, Her Eve Bilgisayar’ kampanyasında Vestel’le beraber yer aldıklarını belirterek, şunları söyledi: "Kár amacı gütmeyen bir kampanya. Türk halkının bilgisayar kullanımını artıracak. Uygun fiyatı ve iyi konfigürasyonları var. Bu kampanyadaki bilgisayarlarda ebeveyn kontrol yazılımı da var. Çoğu aile maddi durumu iyi olsa bile internetin zararlarından korktuğu için bilgisayar almak istemiyor. Ebeveyn kontrol sistemiyle bu engelleniyor. Bu kampanyayla pazar harekete geçirildi. Bu tarz projeler Türk halkının bilgisayar kullanımını artıracak. Penetrasyon bu şekilde artırılır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!