4.5 milyar liralık 3’üncü köprü için 4 teklif geldi

Güncelleme Tarihi:

4.5 milyar liralık 3’üncü köprü için 4 teklif geldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2012 22:37

İstanbul’a 3’ncü köprünün yapımını da içeren ‘Kuzey Marmara Otoyol Projesi’ için 4 teklif geldi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Türkiye’nin dünyada her tarafta krizin ülkeleri kasıp kavurduğu, ekonomileri zorladığı bir dönemde 4-4.5 milyar liralık bir projeyi Yap-İşlet-Devret (YİP) modeliyle gerçekleştirebilmesi güçlü siyasi irade, güven ve istikrarın sonucu olacak” dedi.

Haberin Devamı

İSTANBUL Boğazı’na inşa edilecek 3’ncü Köprü’nün yapımını da içeren ‘Kuzey Marmara Otoyol Projesi’ nin Odayeri-Paşaköy kesimi ihalesinin ikinci ayağı dün gerçekleşti. İlki iptal edilen ihale için şartname alan 11 firma ve konsorsiyumdan beş tanesi teklif verirken,  China Communications Construction-Doğuş İnşaat Ticaret AŞ-Yapı  Merkezi-Arkon İnşaat OGG’nin teklifi eksik evrak nedeniyle reddedildi. İhale komisyonu firmaların ihaleye girip girmeyeceğini belirlemek amacıyla ‘Var-yok tespiti’ yaparken, ihale daha sonra belirlenen ileri bir tarihte gerçekleştirilecek.
70 puanın üstüne davet
 Karayolları Genel Müdür Yardımcısı ve  İhale Komisyonu Başkanı İhsan Akbıyık, “Sözleşme süresi, yapım ve işletme, en  kısa teklif uygun teklif olarak kabul edilecek. İhalede pazarlık olmayacak. Mayıs  ayı içerisinde neticelendirmeyi umut ediyoruz” dedi. Akbıyık, Yap İşlet Devret (YİD) modeliyle gerçekleşecek projeye ilişkin şunları söyledi: “ Önümüzdeki günlerde komisyonun teknik çalışmalarını yapmak üzere yeterlilik zarfları açılacak. Yeterlilik şartları 100 puan üzerinden değerlendirmeye  tabi tutulacak. 70 ve üzerinde puan alan isteklilere, teklif  zarflarının açılmasında hazır bulunmaları için iadeli taahhütlü bir davet mektubu göndereceğiz. 70’in altında puan alan isteklilere ise ‘yeterlilik şartlarını sağlayamadıkları’ için teklif zarfları ile yeterlilik  dokümanları zarfını iade edip, görevlendirme dışı bırakacağız.”
4 teklif istikrarın sonucu    
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı  Binali Yıldırım ise 3’üncü köprü ihalesine ilişkin olarak,  “Türkiye’nin, dünyada her tarafta  krizin ülkeleri kasıp kavurduğu, ekonomileri zorladığı bir dönemde böylesine 4-4.5 katrilyonluk bir projeyi, genel bütçe imkanlarını kullanmadan yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirmiş olması güçlü siyasi irade, güven ve  istikrarın bir sonucudur” açıklamasını yaptı. Aslında 6 firmanın teklif verdiğini ancak birinin eski evrak diğerinin ise yetiştiremedeği için değerlendirmeye giremediğini hatırlatan Yıldırım, 4 firmayla ilgili değerlendirmenin ise kısa sürede tamamlanacağını ve çalışmalara devam edileceğini belirtti.
Tamamen Türk grup var
Bakan Yıldırım şöyle konuştu: “Türkiye geçmiş yıllarda yarınına yönelik hesap  veremezken, bugün gelecek 10 yılına, 20 yılına yatırım yapılabilen bir ülke  haline gelmiştir. Boğaz Köprüsü’ne verilen tekliflerin de gösterdiği budur. Güzel  olan bir şey var, Türk müteahhitlerinin içinde olduğu konsorsiyum var. Hatta bir  tanesinde tamamen Türk müteahhitlerinin oluşturduğu bir grup teklif vermiştir. Bu  da ülkemiz adına umut verici, sevindirici bir şeydir.”

Haberin Devamı

Teklif veren 4 şirket ve konsorsiyum

Haberin Devamı

1-  Mapa İnşaat *
2-  Cengiz İnşaat - Limak- Makyol - Kalyon Ortak Grişim Grubu
3-  İtalyan Salini - Gülermak Ortak Grişim Grubu
4-  İtalyan Astaldi IC- İçtaş Ortak Grişim Grubu.
* 4 tekliften sadece Mehmet Nazif Günal’ın sahibi olduğu MAPA İnşaat’ın tek başına teklif vermesi sürpriz olarak değerlendirildi.             

3’üncü köprüden geçiş 3 dolar artı KDV

Köprüyü kullanacak otomobiller için 3 dolar+KDV alınacak. Büyük araçlarda geçiş ücreti değişecek. Büyük araçların geçiş ücretleri belirlenirken, dingil sayıları dikkate alınacak. Dingil sayısı belli bir katsayı ile çarpılacak ve geçiş ücretleri belirlenecek.

İhale protesto edildi

3’ncü Boğaz Köprüsü ihalesiyle ilgili Başbakan ve ilgili bakanlar hakkında suç duyurusunda bulunan 3. Köprü Yerine Yaşam Platformu, Karayolları Genel Müdürlüğü önünde protesto eylemi yaptı ve  olaysız şekilde dağıldı.

Haberin Devamı

İhale mayısta sonuçlanır kimseyle pazarlık yapılmaz

KARAYOLLARI Genel Müdür Yardımcısı ve  İhale Komisyonu Başkanı İhsan Akbıyık,  yeterlilik şartlarını geçen firmaların temsilcilerinin huzurunda teklif  zarflarının veriliş sırasına göre açılacağını belirtti. Akbıyık, “Teklif  zarflarının içeriğinin kontrolü yapılacak, belgelerinde eksiklik olan  isteklilerin teklif mektubu açılmadan teklif zarfları iade edilecektir. Belgeleri  tamam olan isteklilerin ayrıntılı incelemesi için oturum yeniden kapatılacaktır.  İncelemenin ardından teklif zarfları yeterli bulunan isteklilere teklif  mektuplarının açılması aşamasında bulunmaları amacıyla davet mektupları  gönderilecektir. Sözleşme süresi, yapım ve işletme en kısa teklif, uygun teklif  olarak kabul edilecek ve süreç bu şekilde sonlandırılacaktır” diye konuştu. Teklif mektuplarının basın huzurunda açılacağını bildiren Akbıyık, bir  soru üzerine, “Bunda pazarlık olmayacak. Verilen teklif geçerli olacak. En kısa  sürede, Mayıs ayı içerisinde neticelendirmeyi umut ediyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!