34 devlet çiftliği kiralık

Güncelleme Tarihi:

34 devlet çiftliği kiralık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sahip olduğu çiftliklerin işletmesinde kaynak sıkıntısı yaşamaya başlayan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), bu çiftlikleri özel sektörle birlikte işletme kararı aldı. Bunun için bir tasarı hazırlanarak Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK) sunuldu.

Ekonomist Dergisi'nin haberine göre, TİGEM, bu tasarı ile çiftlikleri ya en az 10 yıllığına özel sektöre kiralayacak ya da özel sektör ile ortak şirket kurarak birlikte işletecek. Bu işbirliğinde arazi devri kesinlikle söz konusu olmayacak. TİGEM bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak amacıyla kurulan tesislerin yer aldığı 38 çiftliği özel sektöre açıyor. Tarım Bakanlığı'ndan YPK'ya sunulan tasarıya göre, en az 10 yıl süre ile kiraya verilecek işletmelerin arazi mülkiyetinin devri söz konusu değil.

Yaklaşık üç dört ay önce Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarı, bundan 15 yıl önce kurulan TİGEM'in son yıllarda büyük bir kaynak sıkıntısı içine düşmesinden kaynaklanıyor. Hedef özel söktörle ortaklıklar kurularak TİGEM'in 38 çiftliğinde gün geçtikçe hantallaşan yapının modern standartlara ulaştırılması.

ORTAK ŞİRKET

‘‘İşletmelerin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi’’ amacıyla başlatılan özel sektöre açılma projesinin gerçekleştirilebilmesi için yüzde 49'u TİGEM'e, yüzde 51'i özel sektöre ait olacak ortak bir şirket için izin alınması gerekiyor.

Kurulacak şirketlerin hedefi TİGEM'in amaç ve faaliyetlerini gerçekleştirmenin yanında, üretilen her türlü bitkisel ve hayvansal ürünü işleyecek entegre tesisleri kurmak, bunları yurtiçinde ve yurtdışında pazarlamak ve tarımın diğer branşlarda faaliyette bulunmak olarak belirlendi.

EN AZ 10 YIL

Bu şartlar altında kurulacak şirkete ortak olmak isteyenler, ihale yoluyla belirlenecek. Kurulacak anonim şirketin çiftliği kiralama süresi, en az 10 yıl olacak. Tarım Bakanlığı Müsteşarı Fikri Şahin, en hassa noktalarından birinin, şirketlerin kiralayacağı arazilerde mülkiyet devrinin kesinlikle söz konusu olmaması olduğunu belirterek ‘‘ TİGEM'in özel sektöre açılması konusunda YPK'ya sunulan tasarıdan sonra bilirkişi işletmelerde değer tespiti yapacak’’ dedi. Bu yüzden de tasarı YPK'dan çıkmadan bir gelir hedefi belirlemekten kaçınılıyor.

CEYLANPINAR ÇOK CAZİP

TİGEM'in toplam arazi varlığının yüzde 46'sını Urfa Ceylanpınar Tarım İşletmesi oluşturuyor. Yeraltı suyundan yararlanılarak 34 bin 994 dekar alanda sulu tarım yapılan Ceylanpınar'da 38 bin dekar alan daha sulamaya açılacak. Ceylanpınar en çok ilgi çekmesi beklenen çiftlikler arasında ilk sırada yer alıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!