300 trilyon beklenen lojman satışından 13.5 trilyon gelmiş

Güncelleme Tarihi:

300 trilyon beklenen lojman satışından 13.5 trilyon gelmiş
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2005 01:30

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın, ‘Satamazsak, ben de başarısız olurum’ dediği Meclis Lojmanları satışının bilançosu ortaya çıktı. Toplam 300 trilyon lira gelir beklenen lojman satışı projesinde, lojmanların sadece yüzde 5’inin satılabildiği ve bunun karşılığında da 13.5 trilyon liralık gelir elde edildiği açıklandı.

MALİYE Bakanı Kemal Unakıtan daha önce 300 trilyon lira hedeflediklerini duyurduğu, Meclis lojmanlarında yapılan satışlardan 13.5 trilyon lira gelir elde edildiğini açıkladı.

Bu gelir, 37 ortaklı ticaret merkezi ile otel inşaatı amacıyla satılan 20-25 dönümlük iki büyük parselin de aralarında bulunduğu, toplam 42 adet gayrımenkulün satışından sağlandı. Geniş ve iddialı tanıtımlarla kamuoyuna duyurulan bu projeden sağlanan gelir, 300 trilyon liralık hedefin yüzde 5’ine ulaşmadı.

Unakıtan bu bilgileri CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş’in 7 Temmuz tarihinde verdiği soru önergesine karşı verdiği yazılı yanıtta aktardı.

NE ZAMAN BİTECEK:

Unakıtan Hürriyet’in geçen hafta duyurduğu 37 ortaklı Merkez İnşaat’ın üstlendiği ticaret merkezi inşaatı konusunda dikkat çeken bir bilgiyi de vererek, ‘Bu inşaatın tamamlanma süresi konusunda, Bakanlığımıza herhangi bir taahhütte bulunulmamıştır’ dedi. .

ALIŞVERİŞ MERKEZİ:

Ancak Maliye Bakanı, Ateş’in inşaatın proje bedeliyle ilgili sorusunu ‘Bu konu Merkez İnşaat’ı ilgilendiren bir husustur’ diye yanıtsız bıraktı. Bu alanın Merkez İnşaat’a 2 milyon 820 bin dolar karşılığında satıldığı bilgisi basında daha önce yer almıştı. Alışveriş ve Eğlence Merkezi’nin kapalı zarf usulüyle ihale edildiğini ve Emek İnşaat’ın yaptığı bu ihalede arsanın, en yüksek teklifi veren Merkez İnşaat’a verildiğini kaydeden Unakıtan şöyle dedi: ‘İnşaatına başlanan Alışveriş ve Eğlence Merkezi projesinin gerçekleşleşmesiyle TBMM Milletvekili lojmanlarının bulunduğu alanın değerinde önceki döneme göre artış meydana gelecek ve alıcılar açısından bu alan daha cazip hale gelecektir. Meclis lojmanları amamen satılmadan bu inşaat nedeniyle her hangi bir kayıptan bahsedilmesi sözkonusu değildir.’ Meclis lojmanlarındaki satışlardan elde edilen 13.5 trilyon liralık gelirin yaklaşık 9 trilyon liralık kısmını, alışveriş merkezi ve otel yapımı amacıyla satılan iki büyük arsanın satışı oluşturuyor. Kalan 4.5 trilyon lira ise yakında yıkılacak olan villalar ile ofis-işyeri olarak planlanan çok katlı bloklardaki dairelerin satışından elde edildi.

BAKIM ONARIM:

Unakıtan, Meclis lojmanları için güvenlik, temizlik, asansör, elektrik, su, telefon ve doğalgaz kalemleri başta olmak üzere bugüne kadar toplam 2 trilyon 672 milyar lira harcama yapıldığını bildirdi.

Unakıtan’a lojman soruları

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Maliye Bakanı Unakıtan’dan bu yanıtları aldığı gün, aynı konuda ikinci bir soru önergesi hazırlayarak TBMM Başkanlığı’na sundu. Ateş, Alışveriş ve Eğlence Merkezi yapılmak üzere ihale edilen arsanın Merkez A.Ş’ye kaç liraya satıldığını, arsanın kaç metrekare olduğunu, ihaleye kaç firmanın katıldığını sordu. Yılmaz Ateş’in Unakıtan’a yönelttiği diğer sorular şöyle:

Satış için yapılan reklam tanıtım gideri kaç liradır?

İnşaatın tamamlanma süresi konusunda Bakanlığınıza herhangi bir taahhütte bulunulmamasının gerekçesi nedir? Şirket söz konusu inşaatı tamamlamadığı takdirde ne yapacaksınız?

Mevcut lojmanlar yıkılacak mı?

İşte Merkez İnşaat’ın ortakları

ANKARA
Ticaret Odası’ndan edinilen bilgiye göre, TBMM lojmanları alanında arsası 2 milyon 800 bin dolara satılan, ve inşaatı süren 6 katlı Alışveriş ve Eğlence Merkezi’ni ihaleyle alan Merkez Müteahhitlik A.Ş’nin 37 ortağı şu isimlerden oluşuyor:

Ali Akyüz, Abdullan Akyüz, Afşin Gözübüyük, Ali Osman Öztürk, Ali Teoman Akış, Ahmet Ünsal, Bekir Akar, Burhan Akkoç, Bora Baş, Bedrettin Kubilay İnal, Banu Akış, Begüm Akış, Emel Sırakaya, Fikret Eskiyapan, Faik Güngör, Fazlı Gökşin, Filiz Fındıkoğlu, Haldun Hakçı, Hasan Coşkun, Hüseyin Akyüz, İsmet Kılıç, İlyas akyüz, İnci Akış, Leyla Güran, Mehmet Sacit Güran, Mustafa Ünsal, Mehmet Tokur, Mustafa Akyüz, Osman Tokur, Özkan Dokuzağaçlı, Sevgi Ünsal, Suat Işık, Sıdıka Selda İnal, Şebnem Daloğlu, Yahya Doğruer, Yaşar Kunar, Zekeriya Fındıkoğlu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!