300 çelik binaya imza attı Zeman’la el ele dışa açıldı

Güncelleme Tarihi:

300 çelik binaya imza attı Zeman’la el ele dışa açıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2011 00:00

Türkiye’nin önde gelen yapısal çelik üreticilerinden ve müteahhitlerinden Alfa Çelik’in kurucusu Rıdvan Murat, bugüne kadar 300 civarında fabrika, alışveriş merkezi gibi özel binalar inşa ettiklerini söylüyor ve “Avusturyalı Zeman’ı ortak aldık. Ciromuzun yüzde 57’sini yurtdışından sağlıyoruz” diyor.

Haberin Devamı

SON yıllarda Türkiye’de de yaygınlaşan yapısal çelik üretimi ve bu malzemeyle bina yapımı işine yabancı sermaye de büyük ilgi gösteriyor. Türkiye’nin önde gelen yapısal çelik üreticilerinden ve müteahhitlerinden Alfa Çelik’in bugüne kadar 300 civarında, fabrika, alışveriş merkezi gibi özel binalar inşa ettiğini belirten firmanın kurucusu Rıdvan Murat, Avusturyalı Zeman ile ortaklık kurduklarını, yeniden hızlı büyüme yakaladıklarını belirtiyor. 2011’de 20 milyon dolar hedeflediklerini vurgulayan Rıdvan Murat şöyle başlıyor anlatmaya: “1965 İstanbul doğumluyum. Vefa Lisesi ve İTÜ İşletme Mühendisliği mezunuyum. Trakya Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptım. Ailem iki nesil önce Artvin Yusufeli’nden İstanbul’a gelmiş. Babam işçi emeklisiydi. 1969-1977 arası Almanya’da işçi olarak da çalıştı. Sonra elektrik malzemeleri imalatı yapan dayımın işine ortak oldu ama iş yürümedi. Tekrar işçi olarak çalışmaya devam etti, bizi okuttu. İTÜ’ye girdiğim günden itibaren kendi şirketimi kurmayı planlıyordum. Eşim de İTÜ’den sınıf arkadaşımdır. İlk kez 1997’de elektronik üzerine firma kurdum, güvenlik sistemleri yapıyorduk. Sonra otomotiv yan sanayisine iş yapan bir firmaya emek ve sermaye ortaklığı yaptım. 1999’da da Alfa Çelik’i 3 sermayeder olmayan mühendis arkadaş ve benimle birlikte bir sermayeder 5 ortak olarak kurduk. İşe girdiğimizde yapısal çeliğin payı binde 5’ti. Depremin etkisiyle bugün yüzde 6’lara gelmiş durumda.”
Sakarya’da fabrika
Rıdvan Murat, yapısal çeliğin yanında müteahhitlik işlerine de başladıklarını belirterek, şöyle konuşuyor: “Anahtar teslimi, zemin etüdünden hafriyata, elektrik mekanikten bitişe kadar anahtar teslimi iş yapıporduk. Önce Gebze’de bir yer kiraladık, çeliği orada üretiyorduk. 2003’te Sakarya İkinci Organize Sanayi’de 10 bin metrekarelik kendi arsamız üzerine 5 bin metrekare kapalı alan fabrikamızı yaptık. 2005’te oraya taşındık. Sonra 10 bin metrekareye çıktık. Bugüne kadar toplam 300 civarında özellikle çelik bina yaptık. Fabrika, alışveriş merkezleri, oteller, hastaneler... Sadece fabrika olanlar 100’ün üstündedir.”
Yabancı ortak çözüm oldu
2007 yılında sanayici ve müteahhit olarak yola devam ederken kurlar ve malzeme fiyatları nedeniyle şirketin mali krize girdiğini vurgulayan Rıdvan Murat, şunları söylüyor: “Hızlı büyüyelim derken çok açılmışız. Tamamladığımız projelerin ödemeleri aksamaya başlayınca sıkıntımız da büyüdü. Biz de hem sermaye yetersizliğimizi gidermek hem de know-how ve pazar elde etmek için 2007 Temmuz’unda  profesyonel bir aracı firmayla sözleşme imzaladık. 8 firmayla görüştük ve Avusturyalı Zeman Group ile el sıkıştık. Yeni şirketimiz Zbs Alfaçelik İnşaat Sanayi ve Tic. A.Ş. oldu. Bu şirketin yüzde 20’si benim. Alfaçelik A.Ş. de üretim şirketimiz oldu, onun da yüzden 20’si bana ait. Zeman, 45 yıllık bir firma ve 13 ülkede bürosu var. Polonya’da 1 Avusturya’da 2 çelik firması var. Sektörde yapısal çelik üretimi için anahtar teslimi fabrika da kurabiliyor. Cirosu 150 milyon Euro.”

Haberin Devamı

Tripoli ve Bingazi’de işleri askıya aldık

Haberin Devamı

ZBS Alfaçelik İnşaat Sanayi ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Rıdvan Murat, Libya’da Tripoli ve Bingazi’de stad inşaa etmek üzere görüşmeler yaparken bu ülkede iç karışıklık çıktığını belirterek, “Libya’da tüm işleri durdurduk. Durum normale dönene kadar bekliyeceğiz” diyor. Libya’nın Türkiye açısından çok önemli bir pazar olduğunu ifade eden Murat, “Alfaçelik olarak bu ülkede daha önce de çelik yapı malzemesi kullanarak çok sayıda bina yaptık” diye konuşuyor. Ürdün, Rusya, Cezayir, Romanya, Almanya, Azerbeycan ve Avusturya’da da çok sayıda projeye imza attıklarını hatırlatan Murat şöyle devam ediyor: “Yönetim Kurulu Başkanımız Peter Zeman, ben başkan vekiliyim. Alfaçelik A.Ş. ile ZBS Zeman Çelik A.Ş.’de de genel müdürüm. Telekonferans sistemiyle projeleri konuşuyoruz. Ayda bir ziyarete geliyorlar. Raporlamaları yapıyoruz. Daha önce Irak’ta iş yapmışlar. Şimdi yeniden birlikte Irak’a giriyoruz.”

Haberin Devamı

Fabrikada kapasite büyüdü yeniden ‘take off’a geçtik

ZBS Alfaçelik İnşaat Sanayi ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Rıdvan Murat, şu bilgileri veriyor: “2009’da 10 milyon lira ciro yaptık. 2010 stratejimiz, mevcut fabrikamızı büyütmek ve makine parkını yenilemekti. 7 milyon liralık yatırımla kapalı alanımızı 13 bin metrekareye çıkardık. Kapasite olarak yıllık 15 bin ton tek vardiyada çelik üretebilir hale geldik. Bu yıl hedefimiz 20 milyon dolar ciro. Yeniden ‘take Off’a geçtik. Cironun yüzde 70’ini ihracattan yapacağız.”

Antibakteriyel halı üretti şimdi sigortalı satışa geçti

ROYAL Halı, şimdi de ‘sigortalı halı’ satışına başlıyor. Daha önce antibakteriyel, antimayt ve antimantar halılar üreten firma ‘SigortHalı’ sloganıyla tanıtılan sistemle tüketicinin ‘kullanım hataları’ ile ilgili mağduriyetlerini ortadan kaldıracak. Naksan Holding iştiraki Royal Halı ve Pierre Cardin Halı Yönetim Kurulu Başkanı Taner Nakiboğlu, “MAPFRE Kuzey Sigorta ile model oluşturduk. Müşteri artı bir ücret ödemeyecek. Tüketici hatası, çıkmayan çay, kahve, meyve suyu ve mürekkep lekeleri, ütü lekeleri, su basmalarından zarar gören halılar yenisiyle değiştirilecek” dedi.

Haberin Devamı

Ödülleri dağıttı, markalarla nikahladı

İHRACATÇI Birlikleri Ulusal Mobilya Tasarım Yarışması ödül törenine katılan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ödül alan tasarımları büyük mobilya markaları ile nikahladı. Çağlayan, “Buradaki büyük markaların temsilcilerine söylüyorum, kesenin ağzını açın, bu çocuklar size emanet” dedi. Profesyonel kategoride İhracatçı Birlikleri Büyük Ödülü’nü kazanan Mahmut Nedim Altan’ın tasarımı, Çağlayan tarafından, OMSİAD Başkanı Ercan Ata’nın firması Ersa Ofis Mobilyaları firması ile nikahlandı. Çağlayan, öğrenci tasarımları arasında birinci olan Eren Yünür’ün tasarımını da Balıkçıoğlu Mobilya ile nikahladı. Ayrıca farklı kategorilerde ödül alan tasarımlar, yine büyük markalara emanet edildi. TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu da Türk mobilya sektörünün tasarım gücüne dikkat çekti ve “2023 ihracat hedefinde en kritik sektörlerden biri mobilya sektörü” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!