30 milyar mark Euro'ya dönecek

Güncelleme Tarihi:

30 milyar mark Euroya dönecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2001 01:48

Euro, 12 Avrupa Birliği üyesi ülkede 1 Ocak 2002'den itibaren tek resmi para birimi haline geliyor. Türk bankaları da, Euro dönüşümü ile ilgili hazırlıklarını sürdürürken, Türkiye'de yaklaşık 30 milyar markın Euro'ya döneceği tahmin ediliyor.

Avrupa Para Birliği'ne üye 12 ülkede 1 Ocak 2002 tarihinde Euro'nun tedavüle girecek olması, Türk bankalarında Euro'ya dönüşüm hazırlıklarını hızlandırdı. Birçok banka Euro'ya dönüşüm hazırlıklarını tamamlarken, açılan yabancı para hesapları içinde Euro'nun payı, bazı bankalarda yüzde 100 arttı. Euro‘ya dönüşüm yastık altındaki dövizin bankacılık sistemine girmesi açısından bir fırsat olarak görülüyor. Tedavüldeki 90 milyar markın yüzde 30’luk bölümünün bulunduğu tahmin edilen Türkiye'de, 27 milyar mark tutarındaki dönüşümün yanı sıra, dönüşüm esnasında ekonomiye yastık altından kazandırılacak paranın 2-4 milyar mark olması bekleniyor. Böylece, Türkiye'de yaklaşık 30 milyar mark Euro'ya dönmüş olacak.

Euro efektif ihtiyacını Merkez Bankası, diğer efektif ithalatı yapan bankalar ya da yabancı bankalardan direk karşılamayı planlayan bankalar, müşterilerin 12 döviz cinsinden hesaplarını müşterilerin farklı talimatı olmadığı takdirde 31 Aralık 2001 tarihinde otomatik olarak Euro‘ya dönüştürecekler. Hesap sahipleri, 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren masraf ve komisyon ödemeden hesaplarından Euro banknot çekebilecekler. Bankaların 1 Ocak 2002 tarihinden sonra uygulayacakları masraf ve komisyonlar, hali hazırda belli olmayıp daha sonra duyurulacak. Euro, 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren 5, 10, 20, 50, 100, 200 ve 500’lük kupürler şeklinde banknot halinde tedavüle çıkacak.

DEĞİŞİM SÜRELERİ

Finlandiya, Fransa, İtalya ve Yunanistan Merkez Bankaları kendi ulusal paralarını Euro'nun tedavülden kaldırılmasından 10 yıl sonra, Portekiz Merkez Bankası 20 yıl sonra, Hollanda Merkez Bankası 1 Ocak 2032 tarihine kadar, diğer ülkelerin merkez bankaları ise süresiz olarak değiştirecekler.

Merkez Bankası 1 Aralık 2001 tarihinden itibaren yurtdışından Euro banknot ithal etmeye başlayacak ve 1 Ocak 2002'den itibaren sunulmak üzere kendi şubelerinde hazır bulunduracak. 10 Aralık 2001-31 Aralık 2001 tarihleri arasında Merkez Bankası'ndan banknot almak isteyen bankalara 3 Ocak 2002'ye kadar geçerli olacak şekilde verecekleri teminat karşılığında ve 2 Ocak 2002 tarihinde hesabı alacaklandırmaları koşuluyla, önceden Euro banknot verilebilecek. Merkez Bankası'nın İstanbul ve Ankara şubelerinden teslim alınması durumunda 1 Euro için 2.000 TL, diğer şubelerden alınması durumunda ise 2 bin 500 lira masraf ödenecek. (A.A.)


HANGİ BANKA EURO İÇİN NE YAPIYOR?


VAKIFBANK:

Vakıfbank, 14 Aralık 2001 tarihine kadar bankaya 12 döviz cinsinden efektif getirerek vadesiz Euro hesabı açtıran ve 2 Ocak 2002 tarihinden sonra Euro efektif talep edecek müşterilerden masraf ve komisyon almayacak. 1 Ocak 2002 tarihinden sonra Vakıfbank‘a 12 döviz cinsinden efektif getirerek, Euro efektif veya dövize dönüştürmek isteyen müşterilerden masraf talep edilecek.

İŞ BANKASI:

İş Bankası yetkilileri, ithal edilecek Euro efektiflerin bankaya maliyetinin diğer kaynaklara oranla daha düşük olduğunu, efektif ithalatını gerçekleştiremeyecek diğer aktörlere de İş Bankası tarafından Euro efektif tedarik edilebileceğini, Euro değişimi süresince tüm bankacılık kesimine ucuz ithalat sayesinde katkıda bulunulmuş olacağını belirtiyorlar.

AKBANK:

Euro'ya dönüşüm için her türlü hazırlığını tamamlayan Akbank da, Euro'ya dönüşecek 12 döviz cinsinden 15 gün para tutan veya 1 ay süreli vadeli hesap açtıran müşterilerden, hiç bir masraf ve komisyon talep etmeyecek.

YAPI KREDİ:

14 Aralık 2001 tarihine kadar hesap açacak müşterilerden, Ocak 2002'de nakit Euro talep etmeleri durumunda herhangi bir masraf ve komisyon almayacak olan Yapı Kredi, Ocak 2002 sonrası 12 para biriminden tasarrufunu Euro'ya dönüştürmek isteyen müşteriler için ise eğer hesap açar ve 15 gün boyunca tutarlarsa, yine masraf ve komisyon talep etmeyecek.

GARANTİ:

Garanti Bankası da, 31 Aralık 2001 tarihinde gerçekleşecek dönüşüm hizmetinin yanı sıra, 15 günden fazla hesapta kalan miktarların efektif olarak çekilmesi durumunda da komisyon almayacak.

TEB:

TEB masraf ve komisyon ücretlerini taşıma ve sigorta maliyetleri nedeniyle yurtdışından getirilecek komisyona göre belirleyecek. TEB'de Temmuz-Ağustos ile Eylül-Ekim dönemleri karşılaştırıldığında, açılan yabancı para içinde Euro'nun payı yüzde 8.96'dan yüzde 16.59'a yükseldi.

PAMUKBANK:

Euro'ya dönüşüm hazırlıklarını tamamlayan Pamukbank da, 2 Ocak 2002'den sonra Euro'ya dönüşüm amacı ile başvuran mudilerin dönüşüm sonrasında vadeli hesap açmaları durumunda herhangi bir komisyon talepetmeyecek.

DIŞBANK:

Dışbank'ta olan veya Aralık ayı içinde hesap açtıran müşterilerden masraf ve komisyon alınmadan hesapları Euro'ya dönüştürülecek. 2 Ocak 2002'den itibaren Euro efektiflerin piyasaya çıkması ile sadece efektif işlemi yapan müşteriler masraf ve komisyon ödeyecekler.

FİNANSBANK:

Finansbank ulusal para cinsinden hesabı bulunan müşterilerin dövizlerini masrafsız olarak Euro'ya dönüştürüyor. Euro'ya geçiş yapan ülkelere ait dövizi olan müşteriler 31 Aralık'a kadar dövizlerini yatırarak, 15 gün sonra masraf ve komisyon ödemeden Euro karşılığını alabilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!