30 milyar dolarlık iş var 5 milyar doları bize düşer

Güncelleme Tarihi:

30 milyar dolarlık iş var 5 milyar doları bize düşer
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2008 00:00

Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, kurumsal bankacılıkta paylarının yüzde 25 olduğunu belirtirken, Genel Müdür Yardımcısı Cem Mengi, bu yılki hedeflerinin özelleştirme ve satan almalarla 30 milyar dolar olarak hesaplanan iş hacminin 5 milyar dolarını karşılamak olduğunu söyledi.

AKBANK Genel Müdürü Zafer Kurtul, sektörde en fazla kredi kullandıran banka olduklarını belirtirken, kurumsal bankacılıktaki pazar paylarının yüzde 25’e ulaştığını açıkladı. Akbank’ta Kurumsal Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığını üstlenen Cem Mengi de, Türkiye’de otoyollların özelleştirilmesinden Sabah-ATV’nin satışına kadar 30 milyar dolarlık toplam iş hacmi bulunduğuna dikkat çekerek, bu pastadan yüzde 25 pay almayı hedeflediklerini belirtti.

HEDEF YÜZDE 25’LİK PAY: Akbank’ta Kurumsal Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ziya Akkurt’un Ak Yatırım Genel Müdürlüğüne ve Başkan Yardımcılığına atanması, Akkurt’tan boşalan yere de Cem Mengi’nin getirilmesi nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Genel Müdür Zafer Kurtul, şu bilgileri verdi: "2007 sonunda 2 milyar 41 milyon YTL net kár elde eden Akbank, 40 milyar YTL ile sektörde en fazla kredi kullandıran banka unvanını korudu. Akbank’ın hedefi, reel sektörümüze daha fazla destek olmak, kredilerimizi sağlıklı büyütmek. Hedefimiz her sektörde, her üründe yüzde 20 pazar payına ulaşmak. Bu hedefimizi yüzde 25’e ulaşan payımızla kurumsal bankacılıkta geçtik. Bu yıl da sektör ortalamasının üstünde büyümeyi hedefliyoruz."

PROBLEM ORANI YÜZDE ’O’: Kurtul, yıllık cirosu 85 milyon YTL’nin üzerindeki müşterilerden oluşan 2 binden fazla kurumsal müşteriye sahip olduklarını ve bu alanda problemli kredi oranının yüzde ’0’ olduğunu da dile getirdi. Akbank Kurumsal Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cem Mengi ise, geçen yıl proje finansmanlarına 1 milyar dolar, gayrimenkul geliştirme projelerine 1.2 milyar dolar, özelleştirmelere de 1.4 milyar dolar kaynak aktardıklarını belirtirken, bu yıl da Türkiye’de toplam 30 milyar dolarlık iş hacmi bulunduğuna dikkat çekti. Sabah-ATV’nin satışından otoyol ihalelerine kadar finanse edilmesi gereken pekçok işlem bulunduğunu hatırlatan Mengi, "Alıcı şirketler bunun yüzde 30’unu kendi kaynaklarıyla karşılasa, ortada 20 milyar dolarlık bir kredi hacmi var demektir. Biz de bunun yüzde 25’ine talibiz" diye konuştu.

GELİŞİM POTANSİYELİ YÜKSEK: Ak Yatırım Genel Müdürü Ziya Akkurt ise, yatırım ürünlerinde Türkiye’nin önünde büyük potansiyel bulunduğunu belirterek, "Türk yatırımcıların sadece yüzde 30’u yatırımlarını finansal enstrümanlarda değerlendirirken, yüzde 70’i finansal olmayan enstrümanları tercih ediyor" dedi.

Kurtul: Merkez Bankası doğru olanı yapıyor

AKBANK Genel Müdürü Zafer Kurtul, Türkiye’de ekonomik istikrar için politik istikrar ve reformların devam etmesinin son derece önemli olduğunu vurgularken, "Çünkü bugüne kadar yapılan reformlara rağmen yine de kırılgan sayılabilecek noktalar var. Bunlardan biri iç borcun GSMH’ye oranının hálá yüksek olması, ikincisi cari açık, reel faizlerin yüksek olması da önemli bir unsur" dedi. Merkez Bankası’nın "enflasyonda katı olmayacağım" yaklaşımını doğru bulduğunu da söyleyen Kurtul, "Büyümeyi devam ettirmek çok önemli. En kritik konulardan biri istihdam, o da büyümeyle mümkün" diye konuştu.

Göğsümüzü gere gere 700 milyon dolar kredi verdik

KÜRESEL piyasalardaki sıkıntılara karşın Türk bankalarının çok iyi bir dönem geçirdiğini söyleyen Akbank Genel Müdür Yardımcısı Cem Mengi, "Bu kez biz gögsümüzü gereğe gere yurtdışını fonladık" dedi. Akbank’ın geçen yıl, aralarında Pirelli, Gazprom gibi şirketlerin yer aldığı 700 milyon dolarlık sendikasyona katıldığını söyleyen Mengi, "Bunun 400 milyon dolar kadırı Rusya’daki enerji sektörüne aktardık. Bu yıl da yurtdışında 800 milyon dolar civarında bir fonlama yapmayı öngörüyoruz" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!