30 milyar dolar yattı artık yan yana alışveriş merkezleri yapmayalım

Güncelleme Tarihi:

30 milyar dolar yattı artık yan yana alışveriş merkezleri yapmayalım
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2009 00:00

Alışveriş merkezleri (AVM) ile perakendeciler arasında kira başta olmak üzere maliyetlerle ilgili süren anlaşmazlıklar kepenk kapatma eylemine kadar varınca, 25 AVM yatırımcısı sektöre liderlik yapma hedefi ile Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) çatısı altında bir araya geldi.

Gündemine kira indirimi konusunu alan derneğin, başkanlığını üstlenen Krea Gayrimenkul CEO’su Hakan Kodal, "Bazı yatırımcılar kiralarda yüzde 30-40 oranlarında indirimler yapabiliyor. Ancak genel bir indirime gidilemez" dedi.

Bu derneğin 4 Mart’ta yapılacak ilk toplantısı olan I. AVM Yatırımları Konferansı öncesinde görüştüğümüz Hakan Kodal, kira indirim taleplerine ilişkin şunları söyledi: "Bu projelere büyük yatırımlar yapılıyor, geri ödemeler hesaplanıyor. Yatırımcıların, kredi, döviz borcu var. Sonuçta perakendeci ile yaptığımız bir ticari anlaşma var. Biz onlara ciro garantisi vermiyoruz. Kiralarda bizden istenen indirimleri yaparsak anahtarları bankalara teslim etmiş oluruz."

Örgütlendik

Yüksek kiralara karşılık gündemdeki bir diğer konu olan ’kepenk kapatma’ konusuna ilişkin olarak da şöyle konuştu: "Bu durum yabancı yatırımcılara karşı sektörün imajını zedeleyebilir. Kendi içimizde örgütlenme ihtiyacında bunun da etkisi var. Dernek, 25 yatırımcı şirketin yönetimindeki 55 alışveriş merkezinin katılımı ile kuruldu. Sektörün yüzde 50’sini temsil ediyoruz. Organize perakende ve AVM sektörüne vizyon kazandırmayı amaçlıyoruz."

En büyük sorun

AVM’lerde en büyük sorunun kiralar olmadığını savunan Kodal, şu değerlendirmeyi yaptı: "Sorun AVM’lere daha çok müşteri çekebilmek ve ciroları arttırmayı sağlamak. Bu da sadece AVM’lerde değil cadde mağazalarında da yaşanıyor. Bir takım perakendecinin gerçekten krizden sancısı var ama bir bölümü zaten sancılıydı."

AVM’lere yapılan yatırım toplamının 30 milyar doları bulduğunu, yeni projelerle AVM sayısının 350’ye, yatırım toplamının da 50 milyar dolara ulaşacağını açıklayan Kodal, şu uyarıları yaptı: "Yan yana yapılan alışveriş merkezleri hem mağazaları hem de AVM’lerin geleceklerini tehlikeye sokuyor. Bununla ilgili bir sınırlama getirilmeli."

AVM Endeksi hazırlandı

ALIŞVERİŞ merkezi sayısının bile net olarak bilinemediği Türkiye’de, sektörde bir çok yanlış ve eksik bilgi oluştuğunu belirten Hakan Kodal, bu sorunu ortadan kaldırmak için Akademetre ile işbirliği içinde bir AVM Endeksi oluşturduklarını açıkladı. Kodal, şu bilgileri verdi: "Bu endeks, AVM’lerin ciro, ziyaretçi sayıları, kişibaşına harcama ve personel sayılarındaki değişimi ortaya çıkartacak ve kavram karmaşasını ortadan kaldıracak. Bu endeksin sunumunu AYD’nin 4 Mart’taki ilk konferansında yapacağız."

Sektörün uluslararası isimleri katılacak

AVM ve perakende sektörünün finansman sorunları ve perakendenin geleceğinin konuşulacağı I. AVM Yatırımları Konferansı’na katılan konuşmacılar arasında şu isimler de bulunuyor: "Fransız Ulusal Alışveriş Merkezleri Komisyonu Başkanı Jean Michael Zillberstein, Cushman&Wakefield EMEA’da Perakende Sektör Araştırmaları ve Danışmanlığı Birimi Başkanı Dr. Yvonne Court."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!