3 yılda 213 bin sosyal konut

Güncelleme Tarihi:

3 yılda 213 bin sosyal konut
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2022 07:00

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), dünyada yaşanan COVID-19 salgını ve ekonomik krizlere rağmen son 3 yılda yatay mimariyi esas alan yaklaşık 213 bin konutu tamamladı, 144 bin konutun inşaatına ise devam ediyor.

Haberin Devamı

50 milyar lira yatırımla inşaatı devam eden bu konutlardan 64 bin konut ile 3 bin 200 iş yeri, 15 hükümet konağı, 500 köy evi ve diğer sosyal donatıları bu yıl tamamlamayı planlayan TOKİ, 220 farklı alanda yeni konut projelerinin ihalesini, 66 bin konutun da satış sözleşmesinin gerçekleştirilmesini de bu yıl yaparak, 200 sektörün üretimine, ekonomiye ve istihdama katkı sağlayacak.

AFET BÖLGELERİ

Ülkede yaşanan deprem, sel ve yangınların yol açtığı yaraların sarılması için TOKİ tarafından yapımına başlanan ve kısa sürede büyük bir kısmı tamamlanarak teslim edilen konut projeleri ile vatandaşların barınma ihtiyaçları da karşılandı. TOKİ’den yapılan açıklamaya göre yıl sonuna kadar bütün afet konutlarının teslim edilmesi planlanıyor. Elazığ, Malatya, İzmir, Giresun, Rize, Sinop, Bartın, Antalya ve Muğla’da toplamda 40 bin konut ve köy evi, 1900 iş yeri, 2 bin 200 ahır ve sosyal donatılar inşa edildi, bir kısmı da halen devam ediyor.

Haberin Devamı

45 İLDE DÖNÜŞÜM

TOKİ tarafından yurt genelinde kentsel dönüşüm çalışmaları da sürüyor. Bugüne kadar 179 bin konutun dönüşümü sağlanırken, 45 ilde 108 proje yürütülüyor, yaklaşık 73 bin konutun plan, proje ve inşa süreci devam ediyor. İstanbul’da ise kentsel dönüşüm projesi kapsamında 22 ilçede 35 projede toplam 27 bin konut ve ticari birimin üretilmesi noktasında önemli çalışmalar yapıldı. Bu kapsamda 12 bin 73 konut ve ticari ünitenin inşaatı ile yaklaşık 15 bin konut ve ticari ünitenin proje çalışmaları devam ediyor. 2002’den bu yana 1 milyon 170 bin konut hayata geçiren TOKİ, yaklaşık 70 bin kişiye de istihdam sağladı.

DAR GELİRLİYE EV VE ARSA

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi de önümüzdeki ay açıklanacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın detaylarını paylaşacağı sosyal konut hamlesi ile 81 ilde vatandaşlar kira öder gibi ev sahibi olacak. Hiç evi olmayan vatandaşlar bu projeler için başvuru yaparken, ev sahipleri kura ile belirlenecek. Projelerde, ilk defa evlenen gençler, emekliler, şehit yakınları ve gaziler için özel kontenjan ayrılacak. Her ilde yerel ve yatay mimaride, sıfır atık uyumlu ve yenilenebilir enerji sistemleri olan konutlar inşa edilecek. Sosyal konutun yanında Hazine’ye ait altyapılı arsalar da dar gelirli vatandaşa satılacak. Hiç evi olmayan vatandaşlar arsa projelerine başvuru yaparken, konutta olduğu gibi kura ile sahipleri belli olacak. Arsasını uygun fiyat ve ödeme koşulu ile alanlar evini yaptırabilecek.

 

BAKMADAN GEÇME!