3 milyar liralık paket açtı, 44 bin KOBİ’ye büyüme şansı doğdu

Güncelleme Tarihi:

3 milyar liralık paket açtı, 44 bin KOBİ’ye büyüme şansı doğdu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2010 00:00

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) yönelik İhracat Kredisi Destek Programı ile Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı’ndan oluşan toplam 3 milyar liralık kredi destek paketini açıkladı.

Haberin Devamı

Ölçek Endeksli Büyüme Kredi Destek Programından 44 bin, İhracat Kredisi Destek Programından da 5 binin üzerinde işletmenin yararlanmasını hedeflenirken, her bir destek programı kapsamında 1.5 milyar lira olmak üzere toplam 3 milyar lira tutarında kredi desteği sağlanacak. Ergün, bu yeni kredi faiz destekleriyle stratejik önceliklerinin KOBİ’leri ihracata ve büyümeye yönlendirmek olduğunu belirtti.
Kadınlara daha fazla limit
Nihat Ergün’ün kredi paketlerinin içeriği hakkında verdiği bilgilere göre, Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı’nda kredi üst limitleri, mikro ölçekli işletmeler için 30 bin lira, küçük ölçekli işletmeler için 50 bin lira, orta  ölçekli işletmeler için de 80 bin lira olarak belirlendi. KOBİ’ler ihtiyaçlarına göre, bu rakamların altında da  kredi kullanabilecek. Kadın girişimcilere ise ‘pozitif ayrımcılık’ yapılarak kredi üst limitlerini 10 bin lira daha artırıldı. Kredinin vadesi ilk altı ayı ödemesiz, geri kalanı eşit taksitlerle toplam 18 ay belirlendi. Faiz veya kar payının sadece 4’te 1’i işletmelercece ödenirken, kalan 4’te 3’ünü KOSGEB karşılayacak.     
1 milyar dolar ek ihracat
İhracat Kredi  Destek Programında ise işletme başına kredi üst limiti 200 bin dolar olacak. Bu pakette de Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı’nda olduğu gibi daha az miktarlarda da kredi kullanılabilecek. Bu kredinin vadesi 6 ay olurken, faiz veya kar payının dörtte üçünü KOSGEB, geriye kalan dörtte  birini ise işletmeler ödeyecek. İhracat Kredisi Destek Programında yıllık faiz oranı da yüzde 3.98 olacak. En üst miktarda kredi kullanan işletmeler 874 dolar faiz öderken, KOSGEB 2 bin 623 dolar faiz ödeyecek.
Kimlere verilecek
Mikro kredi 10 işçiden az işçi çalıştıran, yıllık ciro toplamı 1 milyon liradan az olan, küçük ölçekli işletme kredisi 10-49 arası işçi çalıştıran, yıllık cirosu 1-5 milyon lira arası olan, orta ölçekli işletme kredisi 50-249 arası işçi çalıştıran, yıllık cirosu 5-25 milyon lira arası olan işletmelere verilecek.

Haberin Devamı

Bu krediyle araba alamaz

Haberin Devamı

BAKAN Nihat Ergün, firmaların bu krediyi farklı amaçlarla kullanamayacağını vurgulamak için “Alamaz, büyümek için ne yapacağını bize söyleyecek.  Araba alayım, oğlanı evlendireyim, kızı evlendireyim, tatile gideyim o yok” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!