3 boyutlu iş sağlığı

Güncelleme Tarihi:

3 boyutlu iş sağlığı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2019 08:30

Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) 1 milyon lira yatırımla iş sağlığı ve güvenliği merkezi kurdu. ÇEİS Genel Sekreteri Serdar Şardan, “İlk kez bir sektörde çalışan herkes, özel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alacak. 1 yıl içinde tüm çalışan temsilcileri eğitimden geçecek” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de iş sağlığı ve güvenliği alanında, bir ilk yaşanacak. Çok tehlikeli iş kolunda yer alan çimento sektörü için Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS), iş sağlığı ve güvenliği merkezi kurdu. Diğer sektörlerden farklı olarak çimentoda yüzde 100 sendikalılık oranı bulunduğunu belirten ÇEİS Genel Sekreteri Serdar Şardan, “Burası tüm donanımı içeren ve bir milyon lira yatırım yapılan bir merkez. İlk kez bir sektörde çalışan herkes, özel iş sağlığı ve güvenliği eğitimi alacak. 1 yıl içinde tüm çalışan temsilcileri eğitimden geçecek” dedi.

3 boyutlu iş sağlığı

TÜM YAKALARA

Aralık ayı sonunda tam olarak faaliyete geçen merkezde yılda 3 bin mavi ve beyaz yakalı çalışana eğitim verilmesinin planlandığını belirten Şardan, “Altı yıl içinde sektördeki herkese iş sağlığı ve güvenliği eğitimi vereceğiz” dedi. Merkezde eğitime alınan işçilerin aldıkları teorik eğitimlerin ardından üç boyutlu sanal gerçeklik ortamında teste girdiğini kaydeden Şardan, “İşçiler, yüksek ısıdaki fırına müdahale ederken, dev öğütme değirmenindeki bir arızayı onarırken ne tür risklerle karşı karşıya kalabileceklerini simülatörde görebiliyor. Yanlış müdahale eden işçi, sanal gerçeklik ortamında ne tür riskle karşı karşıya kalabileceğine ilişkin tecrübe ediniyor” bilgisini verdi. İş kazası riskini azaltmak için dünyadaki yeni uygulamaların da sektördeki beyaz yakalılara anlatıldığını kaydeden Şardan, “İş kazası durumunda organları kaybetme riski söz konusu oluyor. Burada duyuların yokluğu durumu da, ‘yoksunluk’ eğitimiyle gösteriliyor” ifadelerini kullandı.

3 boyutlu iş sağlığı

Haberin Devamı

GÜN SAYISI GERİLEDİ

Alt işveren işçileriyle birlikte 17 bin kişinin çalıştığı çimento sektöründe, artık tüm kazalar kaydediliyor. Bu verilere göre, kazalarda kaybedilen işgününü ölçen kaza ağırlık oranı ciddi biçimde düşmüş durumda. 2005 yılında kaza ağırlık oranı 2.57 iken, 2017 yılında bu rakam 0.61’e gerilemiş durumda. Hedef ise, iş kazalarını sıfırlamak veya en alt düzeye çekmek olarak ifade ediliyor. Son 10 yıldaki ölümlü kaza ortalaması ise 2.5-3 olarak hesaplanıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!