3 binek araçtan biri LPG’li oldu, otogaz 3.5 milyar dolara çıktı

Güncelleme Tarihi:

3 binek araçtan biri LPG’li oldu, otogaz 3.5 milyar dolara çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2009 00:00

Likit Petrol Gazı (LPG) pazarının lideri Aygaz, 4 yıllık Ar-Ge çalışması sonucu Türkiye’nin ilk "katkılı" otogazı Euro LPG+’yı üretti.

Sürekli kullanıldığında motoru tamizlediği, yakıt sarfiyatını ortalama yüzde 3.9 azalttığı, seragazı emisyonunda yüzde 33.3 iyileşme sağladığı belirtilen Euro LPG+’nın tanıtan Aygaz Genel Müdürü Müjdat Altıntaş, otogaz pazarının 3.5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını bildirdi.

Fiyat farkı olmayacak

Müjdat Altıntaş, "Sürekli büyüyen otogaz pazarına 2001’de girdik. Şu an pazar payımız yüzde 24. Yollardaki 3 binek araçtan 1’i LPG’li. LPG dönüşümü yaptıran araç sayısı 2.2 milyona ulaştı. Bu yıl buna 250 bin araç daha eklenecek" dedi. Altıntaş, Aygaz’ın 615 bayisinde yeni ürün Euro LPG+’ın satışına başlandığını ve artık üretilmeyecek Euro LPG ile aynı fiyattan satılacağını bildirdi.

Pazar yüzde 3-4 büyüyecek

Aygaz’ın Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Rıdvan Uçar da, otogaz pazarının henüz motorin ve benzin ile boy ölçüşebilecek durumda olmadığını ancak, her yıl 200-300 bin aracın LPG dönüşümü yaptırmasının çok büyük bir pazar ortaya çıkardığını aktardı. Uçar, krize rağmen otogaz pazarının 2009’da yüzde 3-4 daha büyümesini beklediklerini de belirterek, "Dizel yakıt ve benzin pazarında ise yüzde 5 daralma olacağını tahmin ediyoruz" ifadesini kullandı. Rıdvan Uçar, şöyle konuştu:

Benzinden yüzde 55 tasarruflu

"Halen 10 otomobil üreticisi, müşterileri talepte bulunursa garantiyi bozmadan LPG sistemli sıfır araç satıyor. Araç üreticilerinin garantili otogazlı araç satması, bizim otogaz hakkındaki negatif algıyı değiştirmemizde büyük önem taşıyor. Otogazlı araç kullananlar bu araçların ne kadar güvenli olduğunu biliyor. Dizel veya benzinli kullananlar ise önyargıya sahip. Tüketici bilinci artıyor. LPG sadece ekonomik değil çevreci bir yakıt. Benzine göre, yüzde 50-55 daha tasarruflu bir yakıt."

Kapalı garaj yasağı kalkmalı

AYGAZ
Genel Müdür Yardımcısı Rıdvan Uçar, "kapalı garajlar ile katlı otoparklarda otogazlı araçların girişine uygulanan yasak" hatırlatılınca şu karşılığı verdi: "Bu kural Avrupa’da uygulanmıyor. İlginçtir, Türkiye bu kuralı 2000 yılında Avrupa’dan aldı, ancak aynı yıl Avrupa’da kural değişti. Zaten 9 yılda otogaz teknolojisi çok değişti. Tüm otogazlı araçlara sızdırmazık raporu verildi. Biz de bu yasağın kaldırılması için görüşmeler yapıyoruz. "

Euro LPG+ motordaki kurumu yok ediyor

AYGAZ’ın
mevcut yeni otogaz ürünü Euro LPG+’nın satışa sunulması ile artık Aygaz Euro LPG üretilmeyecek. Aygaz Euro LPG+’lı bir araç; İTÜ’ye bağlı Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi (OTAM) gözetiminde tarafsız laboratuarda test edildi. 30 bin kilometre sonunda; Aygaz Euro LPG+’nın içeriğindeki katkı maddesinin, motorda birikmiş kurumu yok edip yeniden kurum ve kir oluşmasını da engellediği belirlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!