3 bin 600 kadın sevindi, Muhammed Yunus modeli 19 milyon Türk’ü sarsın

Güncelleme Tarihi:

3 bin 600 kadın sevindi, Muhammed Yunus modeli 19 milyon Türk’ü sarsın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2006 00:00

Nobel Barış ödülünü kazanan Prof. Muhammed Yunus’u ve Grameen Bank’ı 2003’te Türkiye’ye getiren AKP Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül, "Prof. Muhammed Yunus, 1976’da 42 yoksula 27 dolar kredi vererek başlayıp, 5.5 milyon yoksula 5 milyar dolar kredi sağladı. Sistemi Türkiye’de kurmak için Başbakan’la görüştüm" dedi. Diyarbakır’da 3 bin 600 yoksul kadın bu krediden yararlandı.

NOBEL Barış Ödülü alan Prof. Dr. Muhammed Yunus ve kurduğu Grameen Bank’a benzer bir kurumun Türkiye’de de kurulması için çalışmalar sürüyor. Türkiye’de ilk kez Grameen Bank’ın Diyarbakır’ın yoksul kadınlarına mikro kredi verilmesiyle başlanan uygulama da başarıyla devam ediyor. Bugüne kadar Diyarbakır’daki 3 bin 600 yoksul kadına 4 milyon 250 bin YTL tutarında mikro kredi verildi. Kredilerin geri dönüş oranı ise yüzde 100 oldu.

FAKİR BANK KURALIM: Prof. Dr. Muhammed Yunus’u 9 Haziran 2003’te İstanbul’da düzenlediği uluslararası konferansa getiren ve Türkiye’de mikrokredi uygulamasını başlatan AKP Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül, TBMM’ne Türkiye’de Mikro Finans Kuruluşları Kurulması Hakkında Kanun Teklifi verdiğini belirterek, "Teklif, plan ve bütçe komisyonununda bekliyor. Sayın Başbakan’a ’aynen Grameen Bank gibi bir Fakir Bank kuralım. Sahipleri de kredi alanlar da fakir olsun’ diye anlattım ve bu yapıya uygun bir kanun teklifini de ayrıca tamamladım. Bu çalışmayı sayın Başbakanımıza da verdim. Yakında geliştirilmiş şeklini görüşeceğiz" dedi. Bu projenin hayata geçmesi halinde şu anda sınırlı olarak uygulanan mikro kredi projesinin Türkiye’nin her köşesine yayılacağını anlatan Aziz Akgül, "Yaklaşık 19 milyon yoksulumuz var ve bu projeyi başarabilirsek yoksulluğun azaltılması için büyük bir organizasyon kurmuş olacağız" diye konuştu.

YOKSUL ALDIĞINI ÖDÜYOR: Yoksulların küçük kredilerini yüzde yüz geri ödediklerine dikkat çeken Aziz Akgül, şöyle konuştu: "Muhammed Yunus’a Nobel’i getiren çalışma 1976’da, 42 kişiye 27 dolar kredi vererek başladı. Muhammed Yunus’un kurduğu Grameen Bank şu anda Bangladeş’te 5.5 milyon yoksula yaklaşık 5 milyar dolar kredi dağıtmış durumda. 27 dolarlık potansiyelden 5 milyar dolarlık geri dönebilen finansman sistemi çıktı. Düşünün ki Muhammed Yunus’un ilhamından çıkan bu sistem ile dünya genelinde 100 milyon insan mikro kredi kullandı ve hayatını idame edebilir duruma geldi. Bunlar aileleriyle 500 milyon kişi oldular. Kullandıkları küçücük kredileri de yüzde yüz geri ödüyorlar. Birleşmiş Milletler ekonomik büyüme dışında yoksullukla mücadelede en etkin yöntemin mikro kredi olduğunu resmen ilan etti ve 2005 yılını mikro kredi yılı olarak kutladık."

ÇALIŞABİLECEK YOKSULA: Aziz Akgül, mikro kredi sisteminde geri dönüşü olmayan, hibe niteliğinde para verilmediğini belirterek, "Açıkçası hibe yardımlar yoksulluğun azaltılmasında önemli bir fonksiyon görmüyor. Hibe yardımlar sadece çalışamayacak durumdaki hasta, yaşlı ve özürlülere verilebilir. Onların da başımızın üstünde yeri var, onlara da her türlü desteği vermeliyiz. Fakat şu veya bu şekilde çalışabileceklere asla hibe yardımı yapılmamalı. Muhammed Yunus da ’Kredi vereceğiz, çalışacak, taksidini getirecek’ diyor" dedi.

Erbakan’a anlatmıştım olmadı, Tayyip Bey hemen ’olur’ verdi

AZİZ Akgül, 1996’da Refahyol Hükümeti’nde Başbakan Başmüşaviri olarak görev yaptığını hatırlaratak, "Dönemin başbakanına projeyi anlatmıştım olmadı" dedi. Prof. Muhammed Yunus ile internette tanıştığını belirten Aziz Akgül, kendisi milletvekili olduktan sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a projeyi götürdüğünü belirten Aziz Akgül, şöyle devam etti: "Tayyip Bey projeyi dinledi ve hemen bir mektup yazarak Muhammed Yunus’u ülkemize davet etti. Biz zaten kendisiyle sürekli haberleşiyorduk. 2003’ten itibaren de daha yakın münasebet kurmuş olduk. Yakın dönemde de 16 mayıs 2006’da TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın davetine icabet etti ve TBMM’de bir konferans verdi. Aynı gün TBMM kendisine şükran plaketi ve onur ödülü verdi. Aslında bu değerli insana Nobel’den önce bizim meclisimiz tüm dünya yoksulları adına teşekkür etmiş oldu."

Mamak’ta mahallelere girdik Batman’da yakında başlıyoruz

AKP Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül, Prof. Muhammed Yunus’u ilk kez 9 Haziran 2003’te Ankara ve İstanbul’da ağırladıklarını belirterek, şöyle konuştu: "9-10 Haziran 2003’te İstanbul’da Yoksulluğun Azaltılması Uluslararası Konferansı yaptık ve ardından da birlikte 11-12 Haziran’da Diyarbakır’a gittik. Orada Muhammed Yunus ile birlikte ’Türkiye Grameen Mikro Kredi Projesi’ni başlattık. Projeyi; Israfı Önleme Vakfı, Diyarbakır Valiliği ve Grameen Trust birlikte yürütüyoruz. Proje için üç yabancı 26 Türk çalışıyor. Genel Müdürümüz Şemsül Alem Çaldırı. Kendisi Grameen Bank’ın genel müdür yardımcısıdır. İlk mikro krediyi ise 18 Temmuz 2003’te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Diyarbakır’da 6 yoksul kadına 500’er milyon lira (500 YTL) kredi vererek başlattık. Bugün itibariyle 3 bin 600 yoksul kadına 4 milyon 250 bin YTL kredi verilmiş durumda. Mekanizmada teminat, kefalet, icra, mahkeme projsedürü yok. Geri dönüş oranımız yüzde 100 oldu. 3 bin 600 bireysel krediden aileleriyle birlikte 25 bin kişi yararlanmış oldu. Ayrıca Van’da 170 kişiye Şanlıurfa’da da 110 kişiye bu sistem örnek alınarak mikro kredi verildi. Biz Batman’da 1 ay sonra ayrıca başlıyoruz. Ankara Valiliği ile Mamak’ta başladık, mahallelerdeyiz. Türkiye’de uygulama bazında ikinci yılımızdayız ve kurumsal yapı oluştu. Bu nedenle TBMM’ye kanun teklifi verdim."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!