272 satın alma ve birleşmeyle 11 ülke arasında lider olduk

Güncelleme Tarihi:

272 satın alma ve birleşmeyle 11 ülke arasında lider olduk
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2012 00:00

Başta Avrupa ve ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerde küresel krizin etkilerinin devam ettiği 2011 yılında Türkiye, 11 Orta ve Güney Avrupa ülkesi arasında en fazla birleşme ve satın alma yapılan ülke oldu.

Haberin Devamı

Ernst & Young tarafından yayımlanan, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya ve Türkiye’yi kapsayan ‘Orta ve Güneydoğu Avrupa Birleşme ve Satın Alma İşlemleri Barometresi 2011’ raporuna göre, Türkiye’de geçen yıl 13.7 milyar dolar büyüklük yaratan 272 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti. Türkiye satın alma ve birleşme işlemi açısından birinci sırada yer alırken, bu işlemlerin yarattığı hacim olarak 21.2 milyar dolarlık satın alma ve birleşme yapılan Polonya’nın ardından ikinci oldu.
En büyük 10 işlem
Türk şirketlerinden Mey İçki’nin 2.1 milyar dolara İngiliz Diageo tarafından, Acıbadem Sağlık Grubu’nun yüzde 75 hissesinin 1.3 milyar dolara Malezyalı Integrated Healthcare Holdings ve Khazanah Nasional Berhad tarafından satın alınması işlemleri ile Genel Enerji iştiraklerinden Genel Energy International’ın İngiliz Vallares şirketiyle 2.1 milyar dolarlık işlem hacmiyle birleşmesi, geçen yıl bölge ülkelerinde yapılan en büyük 10 işlem arasında yer aldı.
49.5 milyar dolar
Raporda dikkat çeken bazı sonuçlar şöyle:
Bölgede geçen yıl boyunca gerçekleştirilen işlemlerin tahmini parasal büyüklüğü 49.5 milyar dolar oldu. Bu, 2010 yılına oranla yüzde 48’lik bir artışı ifade ediyor.
Değeri en yüksek işlemler telekom ve medya, kimya, bankacılık ve finansal hizmetler sektörlerinde gerçekleştirildi. En fazla işlem yapılan sektör 163 işlemle üretim sektörü oldu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin başarısı şaşırtıcı değil

ERNST&Young Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, raporun kendileri açısından şaşırtıcı olmadığını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye son yıllarda sadece bölgede değil, tüm dünyada dikkati çeken bir ülke. Siyasi ve ekonomik istikrar ile yüksek büyüme hızı ve demografik faktörler, Türkiye’yi yerli ve yabancı yatırımcıların yaptıkları birleşme ve satın alma işlemleri açısından çok cazip kılıyor. Türkiye’nin bu başarısının gelecek yıllarda da devam etmesini bekliyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!