27 Milyarı "Gapacak"

Güncelleme Tarihi:

27 Milyarı Gapacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2015 22:44

Başbakan Davutoğlu tarafından açıklanan yeni GAP eylem planına göre bölgeye 26.7 milyar TL’lik yatırım ödeneği ayrılacak. Davutoğlu, “GAP bölgesi yatırımlarının toplam kamu maliyetleri içindeki payı 2002’de yüzde 5’ti. Bizim dönemde bu yüzde 10.5’e çıktı. Burada da durmayacağız” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Başbakan Ahmet Davutoğlu dün Mardin’de yeni Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı’nı açıkladı. 2014-2018 tarihleri arasında plan döneminde bölgeye Merkezi Yönetim bütçesinden ekonomik kalkınmanın hızlandırılması için 1 milyar 628 milyon, sosyal gelişmenin güçlendirilmesi için 6 milyar 195 milyon, şehirlerde yaşanabilirliğin artırılması için 1 milyar 4 milyon, altyapının geliştirilmesi için 17 milyar 836 milyon ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi için 25 milyon lira olmak üzere toplam 26 milyar 688 milyon lira yatırım ödeneği ayrılacak. Yeni eylem planının anlatıldığı toplantıda konuşan Davutoğlu, terörün Türkiye’ye 400 milyar dolarlık bir faturası olduğunu belirterek, terör dolayısıyla 30 yıl boyunca her yıl yüzde 0.5 büyümeyi kaybettiğimizi söyledi.

Haberin Devamı

5 ANA EKSENİ VAR

Bölgede barışla, demokrasi ile ekonomik kalkınma arasında bir irtibat olduğunu belirten Davutoğlu, demokrasinin olmadığı yerlerde ekonominin rasyonel olarak gelişmesinin mümkün olmadığını anlattı. GAP Eylem Planı’nın 5 ana eksende oturtulacağını söyleyen Davutoğlu, bunları şöyle sıraladı: “Ekonomik kalkınmanın hızlandırılması, sosyal gelişmenin güçlendirilmesi, şehirlerde yaşanabilirliğin arttırılması, altyapının geliştirilmesi ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi.” Davutoğlu’nun konuşması özetle şöyle:
Kurdaki dalgalanma Türkiye’nin iç dinamiklerinden çok avro-dolar paritesinin değişmesinden kaynaklanmaktadır. Küresel gelişmeler ne olursa olsun üretime dayalı reel sektör ve kalkınma odaklı programımızdan taviz vermeyeceğiz. 2002’de bölgede sadece 7 organize sanayi bölgesi vardı, şimdi 17 sanayi bölgesi var. Tarımsal üretimi artırmak için tarım sanayiini geliştireceğiz. Organik tarımla uğraşan çiftçilerin katma değerli ürünler üretmelerineve markalaşmalarına katkı sağlamak üzere bir mali destek programı uygulanacak.

BASKI AZALACAK

Yeni GAP Eylem Planı ile mevcut yatırımları tamamlayacağız, yenilikçi, ekonomik ve toplumsal gelişimi hızlandırıcı, istihdam arttırıcı, üretim odaklı, insani kalkınmayı teşvik eden yeni politikalar ortaya koyacağız. Güneydoğu’da istihdam artacak, böylece büyükşehirler üzerindeki baskılar azalacak. Bölge sınır kapılarını güçlendireceğiz. Başta GAP olmak üzere, toplamda 43 il gelişim fonuna destek vereceğiz. Karacadağ ve tek tek dağlarda jeotermal içerikleri tespit edecek ve buraları termal turizmle geliştireceğiz. Bölgeyi turizm merkezi haline getirmek amacıyla çalışmaları sürdüreceğiz. Kültür varlıklarının korunarak turizm odaklı değerlendirilmesi, turizm altyapısının iyileştirilmesi, turizm çekim merkezleri oluşturulması ve turizmin çeşitlendirilmesi sağlanacak.
Bölge üniversitelerinde öğrenci artışını sağlamak için Erasmus ve diğer eğitim programlarını aktif olarak uygulayacağız. Sağlık alanında, devlet hastanelerinde toplam 8 bin yatak kapasiteli hastaneler yapacağız. Sağlık personeliyle bölgedeki vatandaşların bilinçlenmesini sağlayacağız.

Haberin Devamı

Şehirlerde yaşam kalitesi alanında, yaşam mekanlarda kolay spor yapılacak ve çeşitli aktivitelerin yapılacağı projeleri gerçekleştireceğiz. Ulaştırma alanında, Türkiye’nin üçüncü büyük asma köprüsü, Van-Şırnak karayoluna başlayacağız. Demiryolunu geliştirip tamamlayacağız. Nusaybin, Cizre Habur demiryolu projesini hayata geçireceğiz.”

GAP’TA NELER YAPILACAK

651 bin 277 hektar alan sulamaya açılacak, böylece 1 milyon 62 bin 785 hektar alan suya kavuşacak
362 kilometre ana sulama kalanı yapılacak
Barajlar tamamlanacak ve sulama inşaatı başlayacak
Seracılık, tohumculuk gibi alanlara öncelik verilecek
Büyük ve küçükbaş hayvancılık için altyapı desteği
İç sularda su ürünleri üretimini artırmaya yönelik destek programları geliştirilecek
Organize sanayi siteleri yatırımları sürecek
Tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri
Bölge sınır kapıları güçlendirilecek
43 ilde girişim sermayesi fonu kurulacak
Ilısu Barajı ve Cizre Barajı ile elektrik üretilecek
Doğalkaynak, maden envanteri çıkarılacak
Tarihi mekanlar uluslararası düzeyde tanıtılacak
Okullarda 17 bin yeni derslik yapılacak.
63 adet kütüphane kurulacak
Devlet Hastanelerinde 8 bin yeni yatak kapasitesi
Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa’da 1’er adet, Gaziantep’te 2 adet Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi’nin yapımı tamamlanacak
40 spor tesisi tamamlanacak
Nisibi köprüsü açılacak
2 bin 700 kilometre yol yapılacak

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!