25 sterline malikane

Güncelleme Tarihi:

25 sterline malikane
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2008 16:06

Dünyayı sarsan gayrimenkul krizi nedeniyle evlerini satamayan İngiliz çift çözümü piyangoda buldu.

Haberin Devamı

Brian ve Wendy Wilshaw çifti bir milyon Sterlin’e satışa çıkardığı Devon’daki büyük malikânesine bir yıldır alıcı bulamıyor. Geniş bahçeli ve havuzlu villayı kimse almak istemiyor. İngilizler, fiyatların daha da düşeceği beklentisiyle şimdilik konut almamayı tercih ediyorlar.

Deutsche Welle'nin haberine göre, Wilshaw çifti sonunda villasını piyangoya koymaya karar verdi. 25 Sterlin’e piyango bileti alanlar arasında yapılacak yılsonu çekilişinde villanın yeni sahibi belli olacak. Brian Wilshaw, “Bu bir çeşit talih oyunu. Ama denemeye değer. Herkes, 25 Sterlin’e villa kazanma şansına kavuşacak. Yoksa böyle bir gayrı menkulü ancak milyonerler satın alabilirdi” dedi.

Koydukları 1,25 milyon Euro’luk fiyata ulaşabilmesi için Wilshaw’ların 46 bin bilet satması gerekiyor ki, bunu başaracaklarından hiç şüpheleri yok.  

Haberin Devamı

Fiyatlar düşüyor, ev satmak zorlaşıyor

İngiltere’deki gayrı menkul krizi mal sahiplerini her yolu denemeye zorluyor. Faizlerin artması ve bankaların kredi musluğunu kısması mal sahiplerlini krize sürüklüyor. Fiyatlar düştükçe ev satmak daha da zorlaşıyor.

Oysa İngiliz bankaları son yıllarda bonkörce ipotek kredisi dağıtmış, peşinatsız finansmanı üstlenmiş, dar gelirlileri de kısa vadeli düşük faizle ev sahibi olmaya özendirmişti.

Amerikan piyasasındaki spekülasyon balonuna yenik düştüğü için artık zarar eden bankalar kredi faizlerini arttırıp, konut kredisi almayı zorlaştırdı.

Kabaran enerji ve gıda maddesi faturaları yüzünden başı dara giren gelir sınırı düşük orta direk şimdi daha yüksek kredi faizi ödemek zorunda. Bu İngiliz gibi birçok kredi müşterisi de borcunu ödeyemediği için, taksitle aldığı evini çok ucuza bankaya satmak zorunda kalıyor.

‘Daha kötü günler kapıda’

Devamlı değer kazandığı için, gayrı menkul fiyatlarının yüksek olduğu yıllarda genç yaşta sıfır peşinatla alınan konutları satıp kâr etmek mümkündü. Satın alma gücü düştüğü için şimdi konut talebi geriledi. Gayrı menkul satılamadığı, ya da çok düşük fiyat teklif edildiği için bu sistem çöktü.

Özel bir iştirak sermayesi şirketinde çalışan John Moulton İngilizleri çok daha kötü günlerin beklediğini söylüyor:

Haberin Devamı

“İngiliz bankalarının ABD’de kaybettikleri milyardan başka İngiltere’deki tüketici ve ticari kredi alacaklarını da kısmen silmek zorunda kalması kaçınılmaz olacak. Ekonominin düşüşe geçmesinde bankaların kredi veremez duruma düşmesi de rol oynuyor. Bankaların zararları daha da artacak.”


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!