236 hastane ’Sağlık Çatısı’nda

Güncelleme Tarihi:

236 hastane ’Sağlık Çatısı’nda
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2006 00:00

Türkiye’nin önde gelen hastanelerinin Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak kurduğu Türk Sağlık Turizmi Grubu’na Türkiye’de 236 özel hastaneyi temsil eden Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği de katıldı. Türk Sağlık Turizmi Grubu, Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak dünyada 100 milyar dolara ulaşan sağlık turizminden Türkiye’nin daha büyük pay alması için çalışacak.

TÜRK sağlık turizmi için yapılan uluslararası organizasyon ve tek bir çatı altında dernekleşme çalışmalarına Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği de katıldı. Ülkemizdeki 305 özel hastanenin 236’sını temsil eden dernek aynı zamanda 27 ülkede 24 bini aşkın üyesi olan Avrupa Hastane Yöneticileri Birliği’nin de Türkiye ayağını oluşturuyor. Dr. Azmi Ofluoğlu’nun Birliki’teki üst kurula, kendisinin de Türkiye Temsilciliği’ne seçildiğini belirten Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Yaşar Yıldırım, dünya sağlık turizminden Türkiye’nin payını büyütme çalışmalarının ülke adına yapılmış çok doğru bir hamle olduğunu söyledi. AB üyesi olmamanın sağlık turizminden pay almada Türkiye için en büyük handikap olduğunun altını çizen Yıldırım, "Serbest dolaşım hakkına sahip ülkeler arasında bulunmadığımız için AB devletlerinin resmi sigorta kurumları Türkiye’deki tedavi masraflarını karşılamıyor. İkinci önemli sıkıntımız da sağlık sektörümüzdeki gelişimin uluslararası platfomda yeterince tanıtılamamış olması" dedi.

ÇÖZÜM VAR: Tüm zorluklara rağmen sağlık sektörümüzün pastadan pay alma şansının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Yıldırım, "Avrupalı devlet hastanelerinden tedavi amaçlı hasta alamayız. Ancak özel hastanelerden alabiriz. Ama bunun için tanıtım şart. İşte bu nedenle Türk sağlık turizmi için yeni bir ufuk açan ve ilk organizasyonunu yapan Healthex’in danışma kurulu başkanlığı görevini kabul ettim. Çünkü Dernek olarak bu konuda yapabileceğimiz önemli katkılar olduğunu biliyoruz. Bugüne kadar yapılanların aksine ilk kez ciddi anlamda yapılan bu fuar bazı eksiklerine rağmen çok başarılıydı. Devamının da Viyana ve Londra’da yapılacak olmasını ise çok önemsiyorum. Çünkü sektörün tanıtımı ve Türk hastane temsilcileriyle Avrupalı alıcıların bir araya gelmesi açısından çok önemli. Sadece temsil edilmenin bile sektör açısından anlamı büyük. Biz de dernek olarak Avrupa’daki birlik kanalıyla temsilciliklerimize ulaşma hedefi içindeyiz" dedi.

FİYAT ÖNEMLİ: Türk özel hastanelerinin özellikle diş, göz, estetik cerrahi, tüp bebek gibi branşları hedef alması gerektiği görüşünde olduğunu ifade eden Yıldırım diğer branşlardaki görüşlerini şöyle açıkladı: "İskandinavya ile Hollanda, Belçika, Avusturya gibi ülkelerde tedavi için uzun kuyruklar hatta bazılarında 30 bin kişilik sıra olduğunu biliyoruz. Özellikle kalp ve ortopedide büyük sıkıntı, hatta ölümler bile yaşanıyor. Bunun dışında hasta potansiyeli çok olan Arnavutluk, Bosna, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Azerbaycan ve Türki cumhuriyetleri gibi bize yakın ülkeler var ki, bunlardan hasta gelmeye de başladı. Çünkü hekim kadromuz ve teknolojik alt yapımız çok iyi. Ancak buradaki hassas nokta fiyatlandırmada bugünkü ucuzluk avantajının korunması ve üstün teknolojimizle öne çıkmamızdır."

DEVLETTEN BEKLENTİ: Sağlık turizminde işimizin çok zor ama başlamanın çok önemli olduğunu vurgulayan r Yıldırım, devletin yaptığı ticari anlaşmalarda sağlık konusunun yer almasının pasta payının büyümesine doğrudan katkı yapacağını da belirterek "Müslüman ülkelerde tedavi için İngiltere, Fransa ve Almanya hatta Yunanistan tercih ediliyor. Devlete de bu konuda önemli görevler düşüyor. Türkiye sağlık turizminden ciddi döviz girdileri elde edebilir. Çünkü bunun için gerekli şartlar oluşmaya başlamıştır" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!