220 ülkeye uzanan 48 bin ihracatçı sandık başına geçti

Güncelleme Tarihi:

220 ülkeye uzanan 48 bin ihracatçı sandık başına geçti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2010 00:00

İhracatçı birliklerine üye 48 bin işadamı yeni yönetimlerini belirlemek için nisan sonuna kadar sandık başına gidecek. 220’den fazla ülkeye 101 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren birliklerin yeni yönetimleri mayıs ayı başında da TİM’in yeni başkanını seçecek.

Haberin Devamı

TÜRK ihracatçıları üyesi oldukları 61 birlikte yeni yönetimlerini belirlemek için nisan ayı sonuna kadar sandık başına gidiyor. Oy kullanması gereken 48 bin üye kendi birliklerin başkanlarını seçtikten sonra mayıs ayı başında da Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) patronunun seçecek. Mevcut Başkan Mehmet Büyükekşi’nin tekrar aday olacağı seçimlerde de 371 meclis üyesinin oy kullanması bekleniyor. 220’den fazla ülkeye ihracat yapan işadamları ‘yenilenen kanun’ sonrası ilk seçimleri gerçekleştirecek.
TİM seçimi mayıs ayında
13 genel sekreterliğin bulunduğu TİM’de mevcut başkan Mehmet Büyükekşi’nin seçimlere tek aday olarak katılması bekleniyor. Birlik seçimlerinden sonra mayıs ayı bayında yapılacak TİM Başkanlığı seçimlerinde 371 üyenin oy kullanması bekleniyor. Büyükekşi TİM eski Başkanı Oğuz Satıcı’dan sonra 2008 yılında göreve geldi. Son 2 yıldır ihracatın kaptan köşkünde oturan Büyükekşi ile Türkiye ihracatı 2009 yılını 101 milyar dolar ile kapattı. İhracatçı birliklerinin sayısı ise 59’dan 61’e yükseldi.
İhracat 220 ülkeyi geçti
Bugün Türkiye’den 220’den fazla ülkeye ihracat yapan işadamları 2009 yılında en çok ihracatı Almanya’ya gerçekleştirdi. 9.7 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkelerin başında gelen Almanya’nın toplam ihracat içindeki payı da yüzde 10’u geçti. İhracatın ilk 4 ülkesini Avrupa Birliği ülkeleri oluştururken, 5’inci sırada Türkiye’nin komşusu Irak yer aldı. 2009 yılında Irak’a yapılan ihracatın payı yüzde 4’e yaklaştı. Bu ülkeleri ise sırasıyla, Rusya, ABD, İspanya, İran ve Çin takip etti.
İhracat şampiyonu iller
Türkiye’nin en çok ihracat yapan illeri sıralamasında da İstanbul 45 milyar dolar ile liderliğini sürdürüyor. 2009 yılında 9 milyar 300 milyon dolar ihracat yapan Bursa, bu listede 2’nci sırada yer alıyor. Kocaeli ile İzmir ve Denizli ile Sakarya arasındaki ihracat yarışı da sürüyor.

Haberin Devamı

En kalabalık seçim olacak

EN kalabalık birlik seçimlerden biri ise İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği’nde olacak. Bu yılki seçimde üç adayın yarışması bekleniyor. Mevcut başkan Murat Akyüz yola devam kararı alırken, bu seçimlerde MKS Marmara Genel Müdürü Metin Uysal da iddialı bir listeyle başkanlık için seçimde yer alacak. Fırat Platik’in patronu Nevzat Demir ise seçimlerde kendi listesiyle yer alacak. 4 yıl önceki seçimlerde 78 kişi oy kullandığı seçimlerde bu yıl 1200’den fazla oy kullanımı bekleniyor. 2008 yılında 13 milyar dolarlık ihracat yapan sektör 2009’da 10 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Yılın ilk üç aylık döneminde ise 2008 yılının aynı dönemindeki ihracat rakamlarına şimdiden ulaşıldı.

Haberin Devamı

İMİB’in yeni başkanı Mehmet Özer oldu

İSTANBUL Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanlığı’na Mehmet Özer seçildi. Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleştirilen, yönetime iki listenin aday olduğu İMİB’in Olağan Genel Kurulu’nda Mehmet Özer 17 oy farkıyla başkanlığa seçildi. Eski Başkan Ali Kahyaoğlu yeni yönetime başarılar diledi. Mermer doğal taş grubunun 2010 yılında en yüksek noktayı bulacağını dile getiren Mehmet Özer, “Bizim en büyük sorunumuz yurt dışında değil, kendi içimizde. Ama madenlerimizi çalıştırmak zorundayız” dedi.

İHKİB,  Tanrıverdi  ile yola devam edecek

TÜRKİYE ’nin en büyük ihracatçı birliklerinden İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) Olağan Genel Kurulu’nda tek aday olan Hikmet Tanrıverdi, yeniden başkan seçildi. İHKİB seçimlerine 417 üye katıldı, Tanrıverdi’nin listesi, kullanılan oyların tamamını aldı. Dört yıllığına seçilen yeni yönetim kurulunun Türkiye’nin toplam hazırgiyim ihracatının yaklaşık yüzde 20’sini gerçekleştirdiğini vurgulayan Hikmet Tanrıverdi, “Son derece güçlü yönetim kurulumuz ile 2023’te 60 milyar dolarlık hazır giyim ihracatı hedefini yakalamak için çalışacağız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!