'2009'da ABD-Türkiye ilişkileri daha iyi olacak'

Güncelleme Tarihi:

2009da  ABD-Türkiye ilişkileri daha iyi olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2009 13:00

Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA-AmCham) Genel Başkanı Uğur Terzioğlu, Türkiye ile Amerika arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkiler açısından 2009 yılı değerlendirmesinde, Amerikalıların Türkiye’ye olan ilgisinin 2008’de de sürdüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Terzioğlu, “Geçtiğimiz yıl farklı sektörlerden 70’e yakın Amerikalı KOBİ, Türkiye’deki firmalarla işbirliği için geldi. 2009 yılında Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin çok daha iyi olacağını düşünüyoruz” dedi.

TABA-AmCham Başkanı Uğur Terzioğlu, tarafından yapılan yazılı açıklamada, Irak ve Ermeni soykırımı yasa tasarısı gibi nedenlerle 2007 yılında dibe vuran Türkiye-Amerika ilişkilerinin, 2008 yılında önemli sıçrama gösterdiğini belirterek, 2009 yılının iki ülke ilişkileri açısından daha da iyi olacağını bildirdi. Uğur Terzioğlu şu görüşleri ifade etti:

“Türk-Amerikan ilişkilerinde 2008 yılı, terör örgütü PKK’ya karşı işbirliğinde ABD ile istihbarat paylaşımının olumlu etkisine sahne oldu. BM Güvenlik Konseyi’ne Türkiye’nin girmesi de iki ülke ilişkilerine olumlu katkı sağladı”

2008 yılında Amerika’nın daha çok başkanlık seçimlerine yoğunlaştığını hatırlatan Terzioğlu, Kasım ayındaki başkanlık seçimini Barack Obama’nın kazanmasıyla birlikte Washington’dan değişim mesajının verildiğini belirtti. Yeni başkanla birlikte Türkiye ile ABD ilişkilerinde bir değişiklik olmayacağını söyleyen Terzioğlu, “Bu ilişkiler kaidelerle belirlenmiştir. Bu kaideler değiştirilemez. Türkiye ile ticari askeri ve yatırım bütün birliktelik tespit edilmiştir. O tespitler aynen devam eder.” dedi.

“CİDDİ İŞ BİRLİĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”

Terzioğlu, 2008 yılı sona ererken Türk-Amerikan ilişkilerinin, Ocak ayında Obama yönetimiyle yeni bir döneme gireceğini belirterek şunları söyledi:

“Seçimlerle yenilenen ABD’nin yeni kongresinin Ocak'ta işbaşı yapmasıyla birlikte, 106 sayılı Ermeni tasarısı ile 1915 olaylarını "soykırım" olarak niteleyen benzer bir tasarının, yeni kongre döneminde de sunulacağına kesin gözüyle bakılıyor. Obama’nın izleyeceği yaklaşım, Türk-Amerikan ilişkilerinde önemli rol oynayacak. Efkar-i Umumi’de bu tasarı geçer mi geçmez mi kaygısı var. İran, Irak, Suriye, İsrail ve Afganistan Barack Obama’nın önündeki büyük problemler. Bunun dışında dertsiz, dimdik ayakta duran da bir Türkiye var. Ayrıca dünyayı etkileyen son krizle tüm ülkelerin paraları değer kaybederken TL gayet iyi durumda. Onlar da Türkiye'den çok şey ümit ediyor”

Terzioğlu, seçim dönemlerinde popülist politikalar üretildiğini belirterek, “ABD bürokrasisi de bunu ifade etmiştir. Söylemlerin seçimlere yönelik politik ifadeler olduğunu belirtmişlerdir” dedi ve şöyle devam etti: “Ciddi iş birliğine ihtiyacımız var. Amerika’nın yeni başkanla beraber, uzun zamandır içinde bulunduğu global krize çözüm bulacağına ve piyasaları rahatlatacağına inanıyorum” diye konuştu.

“AMERİKALILARIN İLGİSİ”

Amerikalıların Türkiye’ye olan ilgilerinin geçen yıl da sürdüğüne dikkat çeken Uğur Terzioğlu, 14-16 Nisan 2008 tarihleri arasında Türkiye’yi ziyaret eden en geniş katılımlı ABD ticaret heyetine ev sahipliği yaptıklarını hatırlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“70’e yakın ABD firmasının katıldığı Avrupa Ticaret Rüzgarı konferansına katılan ABD’li şirketler arasında; inşaat ve yapı malzemeleri, havacılık, enerji, ulaştırma, sağlık, çevre teknolojileri, savunma, güvenlik, yazılım, madencilik, telekomünikasyon ve otomotiv başta olmak üzere pek çok sektör yer aldı. Türkiye ekonomisinin giderek güçlenmesinin yanı sıra Amerikan firmalarının Türk firmalarıyla ortaklıklar kurarak diğer Avrupa ülkeleri, Avrasya ve Orta Doğu ile ticaret yapmak istemelerinin ABD’li şirketlerin Türkiye’ye ilgisini canlı kılıyor.”

Terzioğlu, 21 yıl aradan sonra Türkiye’de gerçekleştirilen European Council of American Chamber of Commerce Genel Kurul Toplantısı’na da değinerek sözlerini şöyle sonlandırdı:

“ECACC, Amerika ile Avrupa ve Orta Asya ülkeleri arasında yatırım, ticaret ve kültürel ilişkileri geliştirmek amacıyla kuruldu. Habeşistan’dan İrlanda’ya, Finlandiya’dan Azerbaycan’a, Ermenistan’a kadar birçok ülkeden katılım oldu. Toplantıya katılan yatırımcı ve işadamları; Türkiye’nin gelişimini, geleceğini yakından gördüler. Biz de potansiyelimizi, birlikte neler yapabileceğimizi anlattık. Bu toplantı işadamlarımızın projelerini, yatırımlarını katılımcılarla paylaşmaları için bir fırsat oldu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!