200 milyon liralık pedal çeviriyoruz

Güncelleme Tarihi:

200 milyon liralık pedal çeviriyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2013 00:00

Havaların ısınması ve karne heyacanının yaklaşması bisiklet satışlarını da etkiledi.

Haberin Devamı

Yılda yüzde 2-3 arasında büyüyen pazar bu yıl yüzde 7’lik büyüme hedefledi. Pazarın Türkiye’de 200 milyon liraya yaklaştığını söyleyen sektör temsilcileri, “1.5 milyon adetlik üretimin sadece 200 bini ihraç ediliyor. Yatırım ve teşviklerle bu rakamı 4 milyon adede çıkarabiliriz” dedi.

SON yıllarda üretimin tekrar artmaya başladığı bisiklet sektörü, yılda 200 milyon liralık büyüklüğe ulaştı. Sektör temsilcileri ise 1.5 milyon adetlik üretimde ihracat pastasını büyütmek için yatırıma yöneldi. Her yıl 200 bin adet bisiklet ihracatı gerçekleştiren yerli üreticiler, 2023 yılına kadar yılda 8 milyon adet bisiklet üretip 4 milyon adetini ihraç etmek için harekete geçti.

20 MİLYONLUK PAZAR

Avrupa’da her yıl 20 milyon bisiklet satıldığını kaydeden Toskano Bisiklet’in sahibi Mahir Korkmaz Yüceler, “Aşağı yukarı aynı nüfusa sahip olduğumuz Almanya’da 6 milyon bisiklet satılıyor. Bisiklet kültürü toplum sağlığı açısından çok önemli. Buna kamu  spotlarında da yer verilmesi gerektiğini belirtti. Yüceler, “Gayemiz insanların bisiklete daha çok binmesini sağlayarak sağlıklı yaşam adına sektörü geliştirmek. Bu nedenle yüzmeden sonra en iyi sporun bisiklete binmek olduğunu, enerji ve çevre koruması sağladığının ve sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından olduğunun kamu spotlarında anlatılması lazım” diye konuştu.

BİSİKLET YOLLARI

Hava kirliliğinin önlenmesi için çalışmalar yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyeler bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması için bisiklet yolları projelerine destek veriyor. Bisiklet Endüstrisi Derneği (BİSED) Başkanı Önder Şenkon, “Türkiye’de de bisiklet kullanımının teşvik edilmesi ve geliştirilmesi durumunda, toplum sağlığı, çevre ve hava kirliliği, ulaşım, gibi birçok yönden kazanımlar olacağına inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Hava kirliliğini azaltıyor

BİSİKLET Endüstrisi Derneği (BİSED) verilerine göre satılanlarla birlikte Türkiye’deki kullanılabilir bisiklet sayısının 30 milyon olduğu belirtilirken, bu bisikletlerin 5-6 kilometreye kadar olan kısa mesafe ulaşımda kullanılması halinde yarattığı yıllık ekonomik katma değerin 24 milyar dolar, çevre, sağlık, ulaşım ve spor eklendiğinde bu rakamın 100 milyar doları bulduğu ifade ediliyor. Türkiye, bisiklet tüketiminin artmasına bağlı olarak yabancılar için de iyi bir pazar sunuyor. Sadece bisiklet dükkanlarında değil, son yıllarda her türlü spor aletinin satıldığı mağazalar, süper ya da hipemarketlerde de satılır hale gelen bisiklet, karne dönemleri ile birlikte kampanyalar da hız kazanıyor.

Haberin Devamı

Rakamlarla  bisiklet  sektörü

Türkiye’de yılda 1.5 milyon adet bisiklet üretiliyor.
200 bini Avrupa’ya ihraç ediliyor.
İhracat geliri 2 milyon dolar.
Pazarın yıllık satış hacmi 200 milyon liraya yaklaşıyor.
Avrupa’da her yıl 20 milyon adete yakın bisiklet satılıyor.
Almanya’da 4.5 milyon satılıyor.
Sektörün hedefi yılda 8 milyon adet üretim ve 4 milyon adet de ihracat.

Satışta hava etkisi

HAVALARIN ısınmasıyla bisiklet satışlarının artmaya başladığını belirten BİSED Başkan Vekili, Salcano Bisiklet Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Akgül, “Türkiye’de bisiklete ilgi artmış durumda. Ancak kayıtdışı üretim yapan şirketler haksız rekabete yol açıyor. Türkiye üretimde Avrupa’nın en iyi ülkeleri arasında yer alıyor. Bu alanda çalışmaların da artması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

HOLLANDA’nın Eindhoven kentinde inşa edilen 360 derecelik bisiklet kavşağı, sıradışı tasarımı ile ülkenin bisiklete verdiği önemi gösteriyor. Trafiğin en yoğun olduğu bölgedeki bir kavşağın üzerine inşa edilen dev bisiklet kavşağı, her gün 5 bin bisikletçiyi ağırlıyor. Her yönden gelen bisikletlinin rahatlıkla dönüş yapabilmesi için tasarlanan kavşağın altından ise her gün 25 bin araç geçiyor. Bisikletler şehirdeki taşımacılığın yüzde 25’ini oluşturuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!