200 milyon lira yatırdı, ‘yüksek gerilim’i kavradı

Güncelleme Tarihi:

200 milyon lira yatırdı, ‘yüksek gerilim’i kavradı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2009 20:53

Balıkesirli işadamı Rona Yırcalı’nın şirketi Balıkesir Elektromekanik Sanayi Tesisleri (BEST), 200 milyon lira yatırımla Türkiye’nin ikinci büyük transformatör üretim tesisini kurdu. Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün katıldığı törenle açılan tesis, 155 dönümlük arazide kuruldu ve her çeşit transformatörü (elektrikte yüksek gerilimini ayarlayan alet) üretebiliyor.

Haberin Devamı

BALIKESİR Elektromekanik Sanayi Tesisleri’ni (BEST) yüzde 100 yerli sermayeyle kurduklarını bildiren Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, dün 200 milyon lira yatırımla hayata geçen ikinci tesislerinin, Türkiye’nin ikinci büyük transformatör üreten tesisi olduğunu söyledi. 45 yıl önce ilk ihracatlarını gerçekleştirdiklerinde heyecanlandıklarını anlatan Rona Yırcalı “Bugün 5 kıtada 48 ülkeye ihracat yapıyoruz ve son 5 yılda ciromuz 30 kat arttı. Son 2 yıldır süren global ve ülkesel ekonomik krize rağmen 200 milyon liralık yatırımla bu ikinci tesisimizi 18 ayda tamamlayıp, üretime geçirdik. Böylece üretim ağımız 15 bin metrekareden 50 bin metrekareye yükseldi” dedi.Rona Yırcalı, tesis hakkında, “Toplam 155 bin metrekare alanda kurulan bu tesis her çeşit transformatörü dünya standartlarında üretiyor. Bu tesis, Türkiye’nin en yüksek kaldırma kapasitesine sahip üretim hattını, en büyük test jeneratörünü, en büyük yüksek gerilim test laboratuvarını içeriyor” bilgisini verdi. Balıkesir Sanayi Odası Ödülleri’nde Rona Yırcalı, merkez ilçede 2008 yılı en yüksek gelir vergisi ödeyenler arasında altın madalya aldı.‘Sıfır problem’ politikasıTesisin açılışını yapan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin komşularıyla ekonomik ilişkilerinin güçlendirilmesi için çalıştıklarını vurguladı ve “Türkiye, komşularıyla ‘sıfır problem’ politikası izliyor. Türkiye, ‘3 tarafı denizle, 4 tarafı düşmanlarla’ kaplı bir ülke olmamalı. Ülkeler önce komşularıyla birlikte ticaret ve ortaklık yaparak ekonomik büyümeye ulaşılmalı; ürettiğini satmak için komşularla iyi ilişkiler geliştirilmeli” dedi.‘Çindistan’ sorun yaratacakÖnümüzdeki dönemde dünyayı etkileyecek üç büyük sorunun gıda, enerji ve su güvenliği olduğunun altını çizen Ergün, bu alanlarda yatırımların iyi takip edilmesi gerektiğini belirtti. Ergün, “Önümüzdeki dönemde dünyayı etkileyecek sorunlar su güvenliği, gıda güvenliği ve enerji güvenliği. çin ve hindistan dünya nüfusunun yüzde 40’ını karşılıyor. Çindistan olarak da adlandırılan bu ülkeler henüz Türkiye ve Avrupa gibi enerji ve gıda tüketmiyor. Onların da tüketim alışkanlıkları değişince, enerji ve gıdada hem miktarlar hem de maliyetler yükselecek. Bu da gıda ve enerji yatırımlarının iyi takip edilmesi gerektiğini ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı. Bu arada, BEST’in ürettiği 400 tonluk bir transformatörün, Balıkesir’den antalya’ya 10 kilometre hız yapılarak 14 günde ulaştırıldığı bildirildi.

Haberin Devamı

100’üncü yılda ilk 10’a girelim

Haberin Devamı

NİHAT Ergün, Türkiye’yi Avrasya’nın yüksek katma değerli ve yüksek teknolojili bir üretim merkezi haline getirmenin, yeni strateji olduğunu bildirdi ve “Önümüzdeki yıl Türkiye, dünyanın en büyük 20 ülkesi içindeki 17’nciliğini bir basamak daha yükselterek, 16’ncılığa çıkacak. 2023’te yani Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında ilk 10 büyük ekonomi içerisinde yer almayı hedefliyoruz” dedi.

Kriz mutlaka bitecek, biz devletten moral istiyoruz

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bir iş adamının kendisine ‘ben bütün işlerimi kriz dönemlerinde büyüttüm’ dediğini belirterek şöyle konuştu: “Kriz mutlaka bitecek, uzun da olsa kısa da sürse bitecek. Önemli olan kriz bittiğinde üretime hazır olabilmek. Biz, devletten çok bir şey istemiyoruz; istediğimiz sadece moral. Kriz Türkiye’nin dünya üzerindeki konumunu değiştirmedi. Türkiye, bölgemizde sanayi devidir. Türk ve iş adamları ve sanayicileri Türkiye’nin uç beyleri ve sancaktarlarıdır. Türkiye, bölgesinin en büyük sanayi gücüdür. 21. yüzyıl Türk asrı olacaksa, bunu Türk iş adamları yapacaktır.”

Haberin Devamı

Rakamlarla BEST

5 kıtada 48 ülkeye ihracat yapıyor1000 kişiye istihdam sağlıyorÇalışanların yaş ortalaması 30İSO-500 2008 listesinde 269. sıradaSon 5 yılda cirosu 13 kat arttı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!