200 Euro veren masaya oturacak 1400 tercüman 35 dilde çeviri yapacak

Güncelleme Tarihi:

200 Euro veren masaya oturacak 1400 tercüman 35 dilde çeviri yapacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2009 00:00

TUSKON tarafından düzenlenen "Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2009" kapsamında yerli ve yabancı 5 bin 500 işadamının katılacağı ikili görüşmeler bugün başlıyor. 3 gün boyunca sürecek görüşmelerde 1400 tercüman 35 dilde çeviri yapacak. Görüşmelere katılmak isteyen Türk işadamı 200 Euro ödeyecek.

TÜRK İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından düzenlenen "Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2009" kapsamında gerçekleştirilen iş görüşmelerine büyük ilgi var. Dünyanın dört bir yanından 2 bin 300 yabancı işadamının katılacağı ikili iş görüşmeleri için 1000’e yakın masa kurulacak. Bu masalarda 3 gün içerisinde binlerce iş görüşmesi gerçekleşecek. 1400 tercümanın görev yapacağı zirvede 35 dilde çeviri yapılacak. 20’şer dakikalık görüşmelerin yapılacağı masalarda oturmak isteyen işadamları 200 Euro giriş ve görüşme parası ödeyecek. Bugün başlayacak olan görüşmeler 3 gün boyunca sürecek. Bugüne kadar düzenlenen zirvelerin en verimlisini gerçekleştirdiklerini söyleyen TUSKON Başkanı Rızanur Meral, "Buraya gelen yabancı işadamlarının hepsi özel seçildi. Gelenlerin hepsi ithalatçı firmalar" dedi.

19 otel kapattılar

Yabancı işadamları için 19 otel kapatıldığını dile getiren Rızanur Meral, şöyle konuştu: "Gelen yabancı işadamları hem tatil hem de iş için İstanbul’u seçiyor. Zirve 3 gün sürse de işadamları Türkiye’de minimum 5 gün kalıyor. Buda İstanbul için önemli bir turizm potansiyeli oluşturuyor. İşadamları Türkiye’de ortalama 1000-5000 dolar arasında bir harcama yapıyor. Bu çalışmalara 3 yıl önce başladık. Bugüne kadar 8 zirve düzenledik. En büyük ticaret hacmi bu zirvede gerçekleşecek."

20 dakikada bağlantı

İş görüşmesi planlarının günler öncesinden yapıldığını anlatan Rızanur Meral, şu bilgileri verdi: "Bu görüşmelere katılacak işadamları sektörlerine göre ayrılıyor. Firma bilgileri bilgisayara kayıt ediliyor. Daha sonra yabancı firmalarla bunlar birleştiriliyor. Bu işlemlerin ardından hangi firmanın saat kaçta ve ne zaman görüşme yapılacağı ayarlanıyor. Gün ve saatler zirveye katılacak firmalara iletiliyor. Her iki tarafta görüşme saatinde masasında bulunuyor. Toplam 20 dakika görüşülüyor. Burada Türk firmalarına tercümanlarımız aracılık ediyor. 1400 tercüman bu zirvede 35 farklı dilde çeviri yapacak."

400 firmadan tanıtım

Fuar alanında kiralanan stantların aylar öncesinden dolduğunu dile getiren Rızanur Meral, şöyle konuştu: "Bu fuar alanındaki stantlar en çok Anadolulu KOBİ’lerin işine yarıyor. Bu firmalar ürünlerini tanıtma fırsatı yakalıyor. Bunun yanı sıra ihracat pazarlarını genişletmek isteyen Türkiye’nin önde gelen markaları da fuar alanında yer alıyor. Çünkü hiç gitmedikleri ve bilmedikleri ülkelerden önemli işadamları bu zirveye katılıyor. Onlar için önemli bir çalışma oluyor. Burada gıda firmaları da öne çıkıyor. 400 firma burada ürünlerini tanıyor."

Şili’den 1 milyar dolarlık ithalat yapan işadamı geldi

BU zirveye katılan işadamlarının ciddi elemelerden geçtiğini dile getiren Rızanur Meral, şöyle devam etti: "Şili’den tam 1 milyar dolarlık ithalat yapan işadamı geldi. Liste göndermiş, almadığı mal yok. Turizm ve müteahhitlik sektörünün işlerini de etkilemeye başladı. Programa gelen işadamları hazır gelmişken tatilimizi de burada yapalım diyorlar Antalya’dan yer ayarlıyorlar. Kriz dünyaya finansal entegre olmuş ülkelerin krizi. Türkiye tam optimum noktada. Uzakdoğu’nun malları ucuz ama kalite olarak düşük. Avrupa ülkelerinin malları kaliteli ama fiyat yüksek. Türkiye optimum noktadan, fiyat sabit kalite yüksek noktaya gitmeye başladı."

4 trilyon dolarlık zirve sevinci var

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, "Bizler, kriz nedeniyle gelişmeye başlayan korumacılık önlemlerini şiddetle reddediyoruz" dedi. Çağlayan, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından Dış Ticaret Müsteşarlığı desteğiyle düzenlenen "Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü" programında, küresel krizin etkilerinin bütün dünyada hissedildiği günlerde, hep birlikte krize inat bir etkinliği gerçekleştirdiklerini ifade etti. "4 trilyon dolarlık bir zirveyi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz" diyen Çağlayan, büyük organizasyonların ve fuarların iptal edildiği bir dönemde dünyanın dört bir yanından bakan ve iş adamlarını Türkiye’de toplayabilmenin önemli olduğunu vurguladı. Çağlayan, program kapsamında gerçekleştirilen Ticaret Bakanları Zirvesine katılan 39 ülkenin 24’nün IMF’nin tahminlerine göre 2009 yılında küçülmeyeceğini ve pozitif büyüme sağlayacağını hatırlattı.

TİM: Moral bozmadık yelkenleri indirmedik

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Mehmet Büyükekşi, küresel ekonominin zorlu bir sınavdan geçtiğini belirterek, kısmi olumlu havanın en kötü günlerin geride kaldığı mesajını verdiğini, kriz var diye morallerini bozmadıklarını, yelkenleri indirmediklerini söyledi. Büyükekşi, "Dünya konjonktüründe tünelin ucunda ışığın gözüktüğü bir ortamda reel sektörü cendereye sokacak IMF programlarına ihtiyaç duymuyoruz" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!