2 milyar TL’lik kurban kesiyoruz

Güncelleme Tarihi:

2 milyar TL’lik kurban kesiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2012 00:00

Türkiye’de bu yıl toplamda 3.2 milyon adet kurbanlık satışı gerçekleşecek. Hem hayvan pazarlarında hem de büyük alışveriş merkezlerinde satışı hızla süren kurbanlık hayvanlar, toplamda 2 milyar TL’lik ekonomi yaratacak.

Haberin Devamı

25 Ekim’de başlayacak olan Kurban Bayramı öncesinde, kurbanlık hayvan telaşı da başladı. Geçtiğimiz haftalarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan ‘kurbanlık hayvan ithal edilmeyecek’ açıklamasının ardından rahatlayan hayvan üreticileri ve tüccarlar, bu yıl fiyatlara zam yapmadı. Türkiye genelinde kurbanlık hayvan fiyatları, büyükbaş hayvanlarda 4-8 bin TL arasında değişirken, küçükbaşta ise fiyatlar, 700-1.200 TL arasında oynuyor. Yaklaşık 3.2 milyon kurbanlık hayvan satışının gerçekleşeceği tahmin edilirken, bu da 2 milyar TL’lik hayvan satışı yapılacağı anlamına geliyor.

Tüketimin yüzde 20’si

/images/100/0x0/55ea3ad5f018fbb8f872c135
Bu yıl kurban bayramında, 2.5 milyon adet küçükbaş hayvan, 600 bin adet de büyükbaş kurbanlığın kesimi gerçekleşecek. Hayvan pazarlarında ortalama fiyatlar büyükbaşta kilogramı 13 TL, küçükbaşın kilogramında ise 14-15 TL aralığında değişiyor. Kurbanlık satışlarının şu anda yeni yeni başladığını belirten Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, ithalata hiç gerek olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Şu anda ihtiyacı karşılayacak sayıda kurbanlık hayvan piyasada mevcut. Fiyatlar, kesim yeri, verilen hizmet ve şehre yakınlığa göre 1-2 lira civarında oynayabilir. Havaların iyi olması kurbanlık satışlarını olumlu etkiliyor. Türkiye’de yıllık et tüketiminin yüzde 20’si kurban bayramlarında yapılıyor.”
Büyük marketlerin kurbanlık satışlarında da bu yıl ‘kampanya yarışı’ yaşanıyor. Real, müşterilerine kurbanlık satışlarında ‘kredi kartına 12 taksit’ kampanyası düzenlerken, alınan kurbanlıkların yanında diğer alışverişlerde kullanılmak üzere 100 TL’lik indirim kuponu veriyor. Migros ise bu yıl kurbanlık satışlarında, Money Visa kartla yapılan ödemelerde 50 TL indirim yapıyor.  Migros Grubu’nda kurbanlık ödemeleri, mağazalarda sipariş formu ile kredi kartı veya nakit ödeme seçenekleriyle yapılabiliyor. Migros’ta da değişik kredi kartlarına 8 ile 12 arasında taksitle ödeme seçeneği de bulunuyor. Kİpa’da müşterilerine 0 faizli 2-12 ay vade imkanı sunuyor. Carrefour’da ise, alınan kurban kolisi içinde, hediye ürünler ve Axess karta anında 100 TL indirim yapılıyor.

Haberin Devamı

Marketler ‘paketleyip’ teslim ediyor

Haberin Devamı

BÜYÜK zincir marketlerde de kurbanlık satışları başladı. Migros ve Tansaş’ta geçtiğimiz yıla göre fiyatlar değişmedi. Migros’ta karkas ağırlığı 16-18 kilo olan koçlar 675 liradan, 12-14 kiloluklar ise 575 liradan satılacak. Büyükbaş hayvanda 1/7 hissenin fiyatı ise 695 lira. Hisseye 18-20 kilogram arasında et düşüyor. Real’de ise bu yıl fiyatlar düştü. Geçtiğimiz yıl 670 lira olan küçükbaş kurbanlığın fiyatı 635 liraya inerken, hisseli büyükbaş kurbanlığın fiyatı da 670 liradan 645 liraya indi. Carrefour da geçen yıla göre canlı küçük ve büyükbaş kurban fiyatlarının kilogramında ortalama yüzde 4 indirim yaptı. Paket kurban satış fiyatları ise hem küçükbaş hem de büyükbaş hisse için değişmeyerek 670 lirada kaldı. Tesco Kipa’da küçükbaş hayvanların kilogram fiyatı 14.90 TL-15.50 TL aralığından 13.90 TL-14.50 TL aralığına geriledi.

Haberin Devamı

Ürünün yanında kurbanlık hediye

BAZI kurbanlık hayvan satıcıları müşterilerine LCD televizyon bile hediye ediyor. Bazı otomobil bayileri, ‘otomobil alana kurbanlık hediye’ gibi kampanyalar düzenlerken, kendisinden salon takımı alana kurbanlık koç hediye eden mobilyacı bile var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!