2 milyar liraya yaklaştı, İran’dan sonra anteni yeni alımlara yöneltti

Güncelleme Tarihi:

2 milyar liraya yaklaştı, İran’dan sonra anteni yeni alımlara yöneltti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2011 00:00

Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki olarak 1952 yılından bu yana çiftçilere hizmet eden Gübre Fabrikaları T.A.Ş. (Gübretaş), 60’ncı yılına en yüksek satış geliri, satış miktarı ve pazar payı ile giriyor.

Yılın ilk 3 çeyreğinde, 1 milyar 521 milyon lira satış geliri elde eden, yıl sonuna kadar da cirosunu 2 milyar liraya çıkarmayı hedefleyen Gübretaş, İran’daki bağlı ortaklığı Razi Petrokimya’nın tesislerinin kapasitesini artırmayı da hedefliyor. Yurtdışında yeni yatırımlar için ‘antenleri açık’ tuttuklarını söyleyen Gübretaş Genel Müdürü Mehmet Koca, “Yurt dışında yeni bir operasyon düşünüyoruz ama masamızda henüz sıcak bir durum yok. Ham madde kaynaklarına sahip ülkelere bakıyoruz. Bunlar da Kuzey Afrika, Suriye, Irak, Karadeniz ülkelerinde var” dedi.

Yüzde 10 önde

Gübretaş’ın sektörde yaklaşık yüzde 30 pazar payına sahip olduğunu belirten Mehmet Koca, şunları söyledi: “Gübretaş’ın iştirakleriyle birlikte ilk 9 aylık konsolide satış geliri 1 milyar 521 milyon liraya ulaştı. Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında satış gelirinde yüzde 57’lik büyüme yakaladık. 3’ncü çeyrekte 196.9 milyon lira konsolide kâr açıklayan Gübretaş’ın net kârı ise 54.1 milyon lira oldu. Geçen yıl şirketin en yüksek satışını gerçekleştirdik. Tarihimizin en yüksek ciro ve kârlılığını elde ettik. 2011’de, 60 yıllık tarihimizin en yüksek cirosunu, satış miktarını ve pazar payını elde etmiş olacağız. Ciro olarak önemli bir büyüme yakalarken, satış miktarında ise geçen yılın yüzde 10 önündeyiz.”

İran’dan ihracat

İran’daki bağlı ortaklıkları Razi Petrokimya’da kapasite kullanımı oranlarını yükselttiklerini söyleyen Mehmet Koca, “Gübretaş, önümüzdeki yıllarda bu tesislerin kapasitesini artırmayı hedefliyor. Gübre sektörü açısından Türkiye’de yeterli hammadde kaynağı bulunmuyor. Yıllık 5 milyon ton civarı satışı olan gübrenin hammaddesi yüzde 95 oranında yurt dışından temin ediliyor. Bu nedenle sektörümüz dışa bağımlı, döviz kurlarındaki dalgalanmalardan ciddi anlamda etkileniyor. İran’daki dünya amonyak ticaretinin yüzde 4.5’ini tek başına karşılayan Razi Petrokimya, 4 milyon ton üretim yapıp, 1 milyonu ihraç ediyor. Hindistan ve Çin en önemli pazarları arasında. İran’da ABD’nin çizdiği ambargodan bizi etkileyen bir durum olmuyor.”

Yatırım arayışı içinde

Kuzey Afrika’dan Rusya’ya kadar olan hinterlant içerisinde yatırım arayışlarını sürdüreceklerini de kaydeden Mehmet Koca, “Yurt dışında yeni bir operasyon düşünüyoruz ama masamızda henüz sıcak bir durum yok. Yurt dışında antenlerimiz sürekli açık. Ham madde kaynaklarına sahip ülkelere bakıyoruz. Bunlar da Kuzey Afrika, Suriye, Irak, Karadeniz ülkelerinde var” diye konuştu.

Toprağın haritası üzerinde çalışıyor

ÜRÜNE ve bölgeye özel gübreler geliştirdiklerini ifade eden Mehmet Koca, şöyle konuştu: “2006’da başlattığımız, Türkiye’nin Toprak Verimliliği Haritası projesinde topladığımız veriler ışığında bu ürünleri geliştiriyoruz. Çünkü bölgelerin toprak özellikleri ve o bölgede yetiştirilen bitkiler için ne tür bir gübrenin en etkili sonucu sağlayacağını belirleyebiliyoruz.”

Gübre 2012’de daha pahalı olmaz

MEHMET Koca, ithalata bağlı olması nedeniyle bu yıl, 2008 kadar olmasa da gübre fiyatlarının bir miktar arttığını belirterek, “Emtia fiyatlarındaki yükseliş ve döviz kurları nedeniyle fiyatlar arttı. Ancak 2012, bu yıl kadar pahalı olmayacak. Çiftçiler açısından benzer bir yıl olacak” dedi. Gübre sektörünün yıllık 5 milyon ton tüketimi olduğunu belirten Koca, bu miktarın yıllık 8 milyon ton civarında olması gerektiğini, büyümenin önümüzdeki yıllarda ortalama yüzde 2 civarında büyüme göstermesini beklediklerini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!