2 milyar dolarlık açık kapatacak

Güncelleme Tarihi:

2 milyar dolarlık açık kapatacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2018 21:23

Eti Bakır ve Eti Alüminyum’a 1 milyar 175 milyon dolarlık yatırım yapan Cengiz Holding 2023 yılına kadar 1 milyar dolarlık daha yatırım planlıyor. Savunma sanayi ve elektrikli araç pili için gerekli kritik ürünleri üretecek şirketlerin 2023’te tek başına 2 milyar dolarlık cari açığı kapatacağı açıklandı.

Haberin Devamı

Son yılların dikkat çeken şirketlerinden biri Cengiz Holding. Başta İstanbul’un yeni havalimanı olmak üzere birçok kamu ihalesinde adını görmek mümkün. Cengiz Holding’in yatırımları kamu ihaleleri ile sınırlı değil. Cengiz Holding Genel Müdür Yardımcısı Murat Ergönül’ün verdiği bilgilere göre şirket özellikle madencilikte dev bir oyuncu olma yolunda ilerliyor. Eti Bakır ve Eti Alüminyum’a 1 milyar 175 milyon dolarlık yatırım yapan şirket 2023 yılına kadar 1 milyar dolarlık daha yatırım planlıyor.

SAVUNMA SANAYİ İÇİN ÖNEMLİ

Cengiz Holding’in davetlisi olarak gittiğimiz Kuzey Kıbrıs’ta açıklamalarda bulunan Murat Ergönül, “Yatırımlarımızın tamamı stratejik. Kimsenin almaya yanaşmadığı Eti Bakır, Eti Alüminyum gibi kapanmak üzere olan firmaları aldık. 5 bin kişiye istihdam sağladık. Ardından 1.2 milyar dolar yatırımla Mardin’deki Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri’ni inşa ettik. Bu yılın sonunda bu yatırımın devreye alma çalışmalarını tamamlayarak ülkemize kazandıracağız. Böylece bu yılın sonunda Mardin’e alınacak 1500 kişi ile birlikte sanayi şirketlerimizdeki toplam istihdam 6 bin kişiyi aşacak. Eti Bakır ve Eti Alüminyum’a yapılacak 1 milyar dolarlık yeni yatırımla 2023’e kadar sanayi tesislerimizde toplam istihdamımız 10 bin kişiye ulaşacak” dedi. 2023 yılında yılda yaklaşık 2 milyar dolarlık dış ticaret açığını ikame edeceklerini belirten Ergönül Türkiye’nin cari açığının yaklaşık 50-60 milyar dolar olacağını düşünüldüğünde yaklaşık yüzde 4’ünün Cengiz Holding tarafından karşılanacağını belirtti.

Haberin Devamı

Seydişehir’de kurulu Eti Alüminyum’un cevherden alüminyum üreten Türkiye’nin tek tesisi olduğunu belirten Murat Ergönül, şunları söyledi: “Eti Alüminyum’u aldığımızda fabrika kapanmak üzereydi. Seydişehir’e 540 milyon dolarlık yatırım yaptık. Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ve iki yeni stratejik ürün ile 560 milyon dolar daha yatırım planladık. Bu iki üründen biri olan ‘Özel alümina’yı hali hazırda sadece ABD, Almanya, Çin ve Macaristan üretebiliyor. Stratejik ürünlerde kimse teknoloji paylaşmıyor. Bu nedenle her ülke kendisi geliştirmek zorunda. ‘Şeffaf zırh’ın hammaddesi olan özel alümina çok değerli ve temini zor olduğu için paranız olsa da istediğiniz kadar alamıyorsunuz. Bu ürünün geliştirilmesiyle birlikte yerli tank, yerli uçak, yerli otomobil, savaş gemisi, füze gibi çok önemli savunma sanayi araçlarının yapımında gerekli olan bir maddede sıkıntıyı aşmış olduk. Eti Alüminyum Ar-Ge mühendisleri tarafından geliştirilen ve ATH adı verilen yanmayı geciktirici ürün EtiFine markasıyla otomotiv, uçak ve tren sektöründe iç döşemelerin yanı sıra yanmaz halı üretiminde de kullanılacak. İki stratejik ürün, Türkiye’nin ihtiyacından iki kat fazla üretilecek. Geri kalanının ise ihraç edilecek.”

2 milyar dolarlık açık kapatacak

Haberin Devamı

ELEKTRİKLİ ARAÇ İÇİN ÜRETİM

MİLYAR dolarlık yatırımla yapılan ve bu yılın sonuna kadar devreye alınacak Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri’nin, inşaat aşamasında 5 bin kişinin görev aldığını belirten Ergönül, “Eti Bakır Küre tesislerinde bakır ile birlikte pirit de çıkarılıyor. İçindeki zengin kükürt oranından dolayı gübre üretimi için gerekli sülfürik asit üretiminde kullanılıyor. Gübre üretimi için gerekli fosfat madeni de Mazıdağı’ndan elde ediliyor. Samsun’dan pirit cevherini buraya taşıyarak üretimi Mazıdağı’nda yapacak projeyi hayata geçirdik. Mardin’deki işsizlik sorununa önemli ölçüde çözüm getireceğini umuyoruz” diye konuştu. Mardin Entegre Tesisleri’nde akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayar ve elektrikli arabalar gibi birçok teknoloji ürününü çalıştıran bataryaların ana maddelerinden kobaltın üretimini de gerçekleştireceklerini anlatan Ergönül, “Tonu 75 bin dolar civarında olan kobalt üretimi geçen yıl yüzde 1 azalarak 110 bin ton olarak gerçekleşti. Tesislerimiz üretime başladığında dünyanın sayılı kobalt üreticileri arasında yer alacağız. Yerli otomobilini yapmaya hazırlanan Türkiye, kobalt ile ilgili sıkıntı yaşamayacak” dedi. 

Haberin Devamı

SAF BAKIR ÜRETİLDİ

ETİ Bakır’a yatırımın ardından bakırdaki saflık oranını yüzde 99.60’dan yüzde 99.99’a ulaştırdıklarını bir başka değişle saf bakır üretmeye başladıklarını belirten Murat Ergönül, “Böylece 32 bin ton olan yıllık üretim, yeni yatırımlarla birlikte 75 bin tona yükseltildi. Köylülerin tütününü yakan ve özelleştirildiği yıl 100 milyon lira zarar eden fabrikayı ayağa kaldırmanın ilk adımı sülfürik asitten kurtulmaktı. Bu nedenle arıtma tesisi revize edildi ve gazın fabrika bacasından salınması önlendi. Sülfürik asit gübre yapımında kullanıldığı için tesise 40 milyon dolara üretim tesisi kuruldu. Burada üretilen sülfürik asidin değerlendirilmesi için tesislere gübre fabrikası kuruldu” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!