2 eski banka patronuna 9 yıl hapis cezası

Güncelleme Tarihi:

2 eski banka patronuna 9 yıl hapis cezası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2013 00:36

Pamukbank'tan kullandırılan bazı kredilere ilişkin yeniden yapılan yargılamada dün karar çıktı. İş adamı Mehmet Emin Karamehmet ve Dinç Bilgin hapis cezasına çarptırıldı. İki eski banka patronuna toplam 9 yıl hapis cezası verildi. Aynı mahkeme daha önce Karamehmet'e 18 yıl hapis cezası vermişti. Son kararı Yargıtay verecek.

Haberin Devamı

Pamukbank'tan kullandırılan bazı kredilerle  ilgili, aralarında iş adamları Mehmet Emin Karamehmet ve Dinç Bilgin'in de  bulunduğu 5 sanıklı davaya ilişkin kararın Yargıtay tarafından bozulması üzerine yeniden yapılan yargılamada, Karamehmet "zimmet" suçundan 7 yıl 1 ay 16 gün, Bilgin de aynı suçtan 1 yıl 11 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. 

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına, sanıklar İsmail Sezer Bilgili, Mehmet Emin Karamehmet, Orhan Emirdağ, Osman Berkmen ve  Dinç Bilgin katıldı.

Sanık ve avukatların savunmalarının ardından dosyayı karara bağlayan mahkeme heyeti, Mehmet Emin Karamehmet'in "zimmet" suçundan 7 yıl 1 ay 16 gün, Dinç Bilgin'in de aynı suçtan 1 yıl 11 ay 10 gün hapis cezasına çarptırılmasına  karar verdi.

Haberin Devamı

Savunmaların ardından duruşmada son sözleri sorulan sanık Dinç Bilgin,  hakkındaki iddiaları kabul etmediğini belirterek, "Ben o dönemde Etibank Yönetim  Kurulu Başkanı'ydım, Pamukbank yönetiminde ne olduğunu bilemem. Beraatime karar  verilmesini talep ediyorum” dedi.

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİLER

Sanık Mehmet Emin Karamehmet de hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini  ifade ederek, beraatine karar verilmesini istedi.

Diğer sanıklar Osman Berkmen, Orhan Emirdağ ve İsmail Sezer Bilgili de  haklarında beraat kararı verilmesini talep etti.

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar  Mehmet Emin Karamehmet, Osman Berkmen, Orhan Emirdağ ve İsmail Sezer Bilgili  hakkında "hizmet nedeniyle emniyeti suiistimal" suçundan dava açıldığını  belirterek, söz konusu davanın zaman aşımı süresi dolduğundan ortadan  kaldırılmasına karar verdi.

Heyet, dava konusu dönemde banka yönetim kurulu üyesi ve genel müdürü  olan sanık Orhan Emirdağ'ın "zimmet" suçundan 6 yıl 5 ay 23 gün hapisle  cezalandırılmasını kararlaştırdı.

Banka yönetim kurulu üyesi olan sanık Osman Berkmen'in de "zimmet"  suçundan 5 yıl 10 ay hapisle cezalandırılmasına karar veren heyet, yine banka  yönetim

18 YIL HAPİS VERİLMİŞTİ

Davanın görüldüğü İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi daha önce ‘nitelikli zimmet’ suçlaması ile Karamehmet’e 18 yıl hapis cezası vermişti.

Dosya Yargıtay 7. Ceza Dairesi’ne gitti. Yargıtay kararı bozdu. Ancak bozma kararına üyelerden biri itraz etti ve karşı oy kullandı.

Yargıtay Savcısı da, 7. Ceza Dairesi’nin verdiği bozma kararını temyize götürdü. Dosya bu kez Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na geldi. Kurul, cezanın ‘nitelikli zimmet’ yerine ‘basit zimmet’ suçundan verilmesine hükmetti.

Dosya yeninden yerel mahkeme olan İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geldi. Daha önce 18 yıl hapis cezası veren mahkeme, dün  7 yıl 1 ay hapis cezası verdi. Yerel mahkeme böylece Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na uymuş oldu.

Karar Yargıtay’a götürülecek. Yargıtay, karara ya ‘onama’ ya ‘bozma’ verecek.

kurulu üyesi İsmail Sezer Bilgili hakkında da "zimmet" suçundan 5 yıl 2  ay 6 gün hapis cezasına hükmetti.

Haberin Devamı

'460 MİLYON TL'LİK ZİMMET' SUÇLAMASI

Mahkeme heyeti, suç tarihinde Pamukbank'ta yönetim kurulu başkanı olarak  görev yapan sanık Mehmet Emin Karamehmet'in, yönetim ve denetiminde bulunan  bankaya ait toplam 460 milyon 563 bin 693 Türk lirasını kendisine ve şirketlerine  menfaat temin ederek zimmetine geçirdiğini belirterek, sanığın "adiyen zimmet"  suçunu işlediği anlaşıldığından 7 yıl 1 ay 16 gün hapisle cezalandırılmasına  karar verdi.

Heyet, sanık Dinç Bilgin'in, Pamukbank'a ait 16 milyon 236 bin 950 Türk  lirasını "back to back" kredi olarak önce Pamukbank'tan kredi gibi kendisine ait  grup şirketlerine aldığını, sonra da kendi bankası olan Etibank aracılığıyla  karşılık kredi kılıfıyla sanık Karamehmet'e verdiğini ifade etti. Mahkeme heyeti,   Karamehmet'in zimmete geçirmesine iştirak edip, zimmet suçunu işlediğinden Dinç  Bilgin'in 7 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Haberin Devamı

Heyet, Bilgin'e verdiği cezayı, banka zararının tamamının soruşturmadan  önce ödenmiş olması ve sanığın duruşmalardaki davranışlarını dikkate alarak, 1  yıl 11 ay 10 güne indirdi.

KARŞILIKLI KREDİ VERİLDİ
Sanıklarda Dinç Bilgin’in suçlandığı işlemlerden bir de "back to back" kredi olarak kayıtlara geçti. Anılan kredi özetle şöyle veriliyor: Banka sahibi X kişisi, kredi limitleri dolduğu için, kendi bankasında şirketlerine kredi aktaramadığı durumda, Y kişisine ait şirkete kredi verir. Benzer şekilde Y kişisi de sahibi olduğu bankadan X kişisinin şirketine kredi verir. Böylece, X kişisi de Y kişisi de bankalarındaki ‘limit’ engelini aşmış oluyor. Mahkeme, Dinç Bilgin’in bu yöntemle aldığı krediyi soruşturmadan önce ödediği için hapis cezasını 1 yıl 11 ay 10 güne indirdi.

 


 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!