2 açılış 2 moral

Güncelleme Tarihi:

2 açılış 2 moral
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2001 00:00


Cem BAKIRCI - Demirhan HARARLI- Turgay İPEK / dha
Haberin Devamı

Krizde bile iyi şeyler oluyor

Ekonomik krize rağmen, geçen hafta sonu gerçekleşen iki açılış piyasalara moral verdi. Alarko ve dünya devi Carrier ortaklığında 19 milyon dolara malolan Gebze tesisi üretime başlarken, Polat Holding'in Palandöken'de 30 milyon dolara inşa ettiği Polat Renaissance Hotel'i kapılarını açtı.

Ekonomik krizin boyutları günden güne daha da ağırlaşırken, geçen haftasonunda gerçekleşen iki açılış piyasalara moral ve güven verdi. Alarko, dünyanın önde gelen klima üreticilerinden Carrier ile 19 milyon dolara malolan Gebze'deki üretim tesislerini hizmete açarken, Polat Holding, Erzurum Palandöken Dağı'nda 30 milyon dolarlık yatırımla inşa ettiği Polat Renaissance Hotel'i hizmete açtı. Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde 60 bin 500 metrekarelik alanda kurulan tesis 19 milyar dolara maloldu. Klima alanında 6 milyar dolarlık cirosuyla bir dünya devi olan Carrier ile eşit şartlarla ortaklıkla gerçekleştirilen bu tesis bir yıl içinde tamamlandı. Tesiste klima santralları, klima cihazları, soğutma grupları, kat kaloriferleri, fan coiller, soğutma kuleleri, hava apareyleri, brolür,pompa ve hidrofor üretilecek.

HEDEF 20 MİLYON DOLAR

Alarko Şirketler Topluluğu Başkanı Üzeyir Garih, Avrasya için gerekli ısıtma teknolojisi ve ürünlerinin önemli bir kısmının bu fabrikada üretileceğini belirterek, ‘‘Bu tesiste üretilecek ürünlerin dış satımıyla, önümüzdeki yıllarda ihracatımızın 20 milyon dolara ulaşması öngörülmektedir’’ diye konuştu.

30 MİLYON DOLARLIK OTEL

Erzurum Palandöken Dağı'nda 30 milyon dolarlık bir yatırımla inşa edilen Polat Renaissance Hotel, konuklarına kapılarını resmen açtı. Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Polat'ın yaptırdığı otelin açılışını Turizm Bakanı Erkan Mumcu ve Sakıp Sabancı ile birlikte yaptı. Polat Renaisansce Hotel'in açılış töreninde konuşan İbrahim Polat'ın oğlu ve Polat Holding Başkan Vekili Adnan Polat, böylesine önemli bir yatırımın kendisini heyecanlandırdığını söyledi.

Bakan: Bu tesisi buraya dikenin ellerini öperim

Turizm Bakanı Erkan Mumcu, açılışta yaptığı konuşmada, ‘‘Bu tesisi buraya dikenin ellerinden öperim’’ dedi. Kriz psikolojisini kırmanın tam zamanı olduğunu belirten Mumcu şöyle konuştu: ‘‘Adnan Polat, tantanalı açılışın ekonomik krize denk geldiğini hatırlattı. Halkın bunaldığı, esnafın yürüdüğü, itirazların had safhada olduğu bir dönemde tantanalı bir açılış yapmak çok doğru. Çünkü, hiç bir kriz kabuğun içine çekilerek aşılmaz. Herşeyden önce kriz psikolojisini kırmamın tam zamanı. Birbirimize, gücümüze, enerji ve dinamizmize güvenmenin zamanı. Türkiye belki, üretmediği bir refahı tüketmiş olmanın bedelini şimdi ya da önümüzdeki bir dönem içinde ödeyecekti. Kriz hepimize ders olsun. İşadamlarının önü açılmadıkça, onların girişimleri mukaddes sayılmadıkça Türkiye'nin bunalımlardan kurtulması mümkün değildir. İbrahim Polat, servetini dağın başına yatırdı.’’

Ya sabır tespihi

Palandöken'de işadamı İbrahim Polat tarafından yaptırılan Polat Renaısance Hotel'in açılış törenine katılan işadamı Sakıp Sabancı, Oltu Belediye Başkanı Nurettin Taşçı tarafından Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Polat'a hediye edilen devasa tespihle 'ya sabır' çekti. Oltutaşı ustası Ömer Yavuz tarafından 1.5 yılda yapılan 5 kilogram ağırlığındaki tespihi Turizm Bakanı Erkan Mumcu ilgiyle inceledi.

Doping yaptık

Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton ise şunları söyledi: ‘‘Ekonominin dopinge ihtiyacı vardı, bu başardık. Türkiye'ye eski saygınlığını kazandırmak için üretimimizin yüksek kalitesini yurtdışında tanıtmaya devam edeceğiz. Dünyanın dört yanında Türk malı imajını yükselteceğiz. Bu ekonomik olumsuzluklardan ancak yeni yatırımlarla, yeni iş sahaları açarak ve işsizliği azaltarak düze çıkarabiliriz.’’ Bu ortaklığa çok önem verdiklerini vurgulayan Carrier Başkan Yardımcısı Bill Streaby de, Türkiye'deki ekonomik sıkıntının kısa süreli olacağını umduğunu ve bu sıkıntının yatırımlarını etkilemeyeceğini belirtti.

Sabancı: Bravo Dadaş İbrahim

Sakıp Sabancı, açılışta yaptığı konuşmada, ‘‘Allah razı olsun. 13 yaşında tahta bavulla İstanbul'a varan ve orada gelişen Dadaş İbrahim'i, yaptığı bu eserden dolayı coşkuyla alkışlıyorum. Aynı şekilde geçtiğimiz gün vefat eden Ayhan Şahenk'i de Niğde'ye yaptıklarından dolayı kutluyorum. İşte vefa budur’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!