2.6 milyar dolarlık oluyoruz üç yılda 7 bin kişiyi işe alırız

Güncelleme Tarihi:

2.6 milyar dolarlık oluyoruz üç yılda 7 bin kişiyi işe alırız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2006 00:00

Sabancı Holding’in Gıda ve Perakendecilik Grubu Başkanı Haluk Dinçer, Carrefoursa, Gıdasa ve Teknosa’nın dahil olduğu sorumluluk alanında iki yılda yüzde 70 büyüdüklerini belirterek, "2.6 milyar dolar ciroya ulaşıyoruz. Önümüzdeki üç yıl içinde 7 bin kişiyi daha işe alacağız ve personel sayımız 20 bini bulacak" dedi.

SABANCI Holding Gıda ve Perakendecilik Grubu Başkanı Haluk Dinçer, Carrefoursa, Gıdasa ve Teknosa’yı çatısı altında bulunduran grubun yeni yatırımlarla sürekli büyüdüğünü belirterek, "Son iki yılda dolar bazında yüzde 70 büyüdük ve bu yılı 2.6 milyar dolarlık kombine ciroyla tamamlamayı bekliyoruz. Bugün toplam 13 bin olan personel sayımızı önümüzdeki üç yılda 7 bin kişilik artışla 20 bine çıkarmayı hedefliyoruz" dedi. Haluk Dinçer, gıda ve perakende grubunun Sabancı Holding’in ana iş kollarından biri olduğunu vurguladı.

PİYASA DEĞERİNİN YÜZDE 10’U: Haluk Dinçer, Sabancı Holding’in 7.6 milyar dolarlık piyasa değerinde gıda ve perakende grubunun yüzde 10 pay aldığını ifade eden Haluk Dinçer, "Gıda sektöründe çok büyük oyuncu olmasak da uzun yıllardır varız. Ancak, 10 yıl öncesine kadar perakende sektöründe yoktuk. Gıda sektöründe de bu kadar büyüme kararı almamıştık. Bugün geldiğimiz noktada holdingin finans grubunu hesabın dışında tutarsak, perakende ve gıda grubumuzun Sabancı Holding’in piyasa değerindeki payı yüzde 22’yi buluyor" diye konuştu.

AKILCI GÖRMEZSEK ÇIKARIZ: Sabancı Holding’in işlerini yürütürken "portföy yönetme" mantığıyla hareket ettiğini kaydeden Haluk Dinçer, şunları söyledi: "Biz de gıda ve perakende grubu olarak değer olan yerlerde, değer yaratacağımızı düşündüğümüz yerlerde olacağız. Nitekim öyle gördüğümüz alanlara da girdik. Bize akılcı gelen işlere girmeye devam edeceğiz. Girdikten sonra akılcı görmediğimiz yerlerden de rahatlıkla çıkarız."

YABANCI İLGİSİ ARTIYOR: Dinçer, gıda perakendeciliği ve gayrımenkul sektörüne yabancı sermaye ilgisinin arttığına dikkat çekerek, şöyle konuştu: "Tengelman ve Wal Mart gibi devler Türkiye’ye ilgilerini epeydir gösteriyorlar. Zaman zaman ilgilerini daha da artırıyorlar. Ayrıca, başta alışveriş merkezleri olmak üzere yabancı fonlar Türkiye’ye dönük gayrımenkul yatırımı yapma konusunda da çok ilgililer. Türkiye gayrımenkul pazarı, yabancı fonlar için çok cazip. Bunu bize gelen taleplerden de rahatlıkla görüyoruz."

TASARI TÜKETİCİ YARARINA DEĞİL: Dinçer, bir soru üzerine zaman zaman gündeme gelen ve kamuoyunda "Hipermarket Yasa Tasarısı" olarak bilinen tasarıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu tasarı ne yazık ki tüketicilerin yararına değil. Türkiye’de Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, Rekabet Hukuku var. İmar Kanunu’na, Belediyeler Kanunu’na uyuyoruz. Söz konusu yasa tasarısı tüm bunları yok sayıyor, yatırımcının isteğini azaltacak düzenlemeler öngörüyor. Tasarı, ’Türkiye gelişmesin, değişmesin, kayıtdışı ekonomi, kayıtdışı istihdam sürsün’ diyor. Piyasaya giriş engeli yaratan bu tasarı, Anayasa’nın serbest ticaret ilkesine ve Rekabet Hukuku’na aykırıdır. Hükümetin bu tasarıyı yasalaştıracağına inanmıyoruz."

Carrefour’la 1 milyar dolar yatırımı aştık, 500 milyon dolar daha geliyor

SABANCI Holding Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Haluk Dinçer, sektörde dünyanın ikinci büyük kuruluşu olan Fransız Carrefour’la Türkiye’deki ortaklıkların 10 yılı bulduğunu ifade ederek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bünyemizde şu anda 13 hipermarket, çoğu Gima’dan devir 90 süpermarket ve 402 de Diasa var. Edirne’den Van’a kadar toplam 33 ilimizde faaliyetteyiz, giderek yayılacağız. Mağazalarımızı yılda yaklaşık 125 milyon kişi ziyaret ediyor. Ortaklıklarımızın cirosu bu yıl 1.7 milyar dolara ulaşacak. Personal sayımız da üç yıl içinde 15 bini bulacak. Carrefour’la birlikte Türkiye’ye 1 milyar doları aşkın yatırım yaptık. Carrefour, Türkiye’yi büyüme için dünyadaki önemli üç ülkeden biri olarak belirlemiş bulunuyor. Zaten Türkiye’deki perakende sektörünün cazibesi de çok yüksek. Gima’yı aldıktan sonra Carrefour için dünyada bir ilk gerçekleşti, Fransa dışında ilk kez bir başka ülkede halka açık hale gelmiş oldu. Çünkü, Gima halka açıktı. Biz Gima’yı Carrefoursa bünyesine kattık. Böylece halka açık hale geldik. Carrefour’la birlikte önümüzdeki üç yılda 500 milyon dolarlık daha yatırım yapacağız. Hipermarket sayımız 26’ya çıkacak. Nüfusu 500 bini aşan illerimize hipermarketlerimizle gideceğiz. 2007 başında Eskişehir’de ilk açılışı yapacağız."

Gıda perakende pazarı 29 milyar dolar, yüzde 42’si modernleşti

SABANCI
Holding Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Haluk Dinçer, Türkiye’nin gıda perakende pazarının büyüklüğünün 29 milyar dolar olarak tahmin edildiğini vurgulayarak, şunları söyledi: "Pazarın yüzde 58’ini başta bakkallar olmak üzere geleneksel perakendeciler oluşturuyor. Modern perakendecilerin payı da yüzde 42’de kalıyor. Modern perakendecinin pazardaki payı her yıl yüzde 2 artıyor. Batıda bu oran yüzde 80-90’ı buluyor. Bu oranlar Türkiye’de modern perakende için önemli fırsatlar olduğunu gösteriyor. Gıda perakendeciliğinde fiyata dayalı çok ciddi rekabet yaşanıyor. Başarının yolu ayrıca iyi insan kaynağı ve teknolojik altyapıdan da geçiyor. Biz ’indirim mağazacılığı’nda rekabeti Diasa’lar üzerinden yürütüyoruz. Diasa’larda market markalı ürünlerimizin oranı yüzde 40’ı biraz aşıyor."

Avrupa’nın en büyük Carrefour’u olacak alışveriş merkezi bölümü satılacak

HALUK
Dinçer, Avrupa’nın en büyük Carrefour’unun İstanbul Merter’de Veliefendi Hipodromu yakınlarında inşaatının sürdüğünü, 300 bin metrekarelik alanı kapladığını kaydederek, şöyle konuştu: "İnşaat maliyeti 100-120 milyon doları bulacak. Carrefour’la birlikte sahip olduğumuz alışveriş merkezi alanlarımızı satmıştık. 6 alışveriş merkezinin satışından 2005’te 250 milyon dolar sağlamıştık. Merter’deki en büyük Carrefour’un alışveriş merkezi bölümünü de aynı şekilde satmayı planlıyoruz. Bununla ilgilenen yabancılar var. Çünkü, çok önemli bir çekim merkezi olacak. İstanbul Bahçelievler kavşağındaki Carrefoursa’nın yapımı da sürüyor."

Fransa hepimizi üzdü, Carrefour bizden biri

HALUK
Dinçer, Fransa Parlamentosu’nun sözde "Ermeni soykırımını inkar edene hapis" öngören yasayı kabul etmesiyle ilgili bir soruyu şöyle yanıtladı: "Carrefour’un merkezi Fransa’da ama yönetim kurulu başkanı Belçikalı, CEO’su İspanyol. Zaten en büyük hissedarın payı yüzde 10’u geçmiyor. Yani, Carrefour uluslararası bir kuruluş durumunda. Bizimle birlikte 1 milyar dolar yatırım yaptılar, daha da yapacaklar. Türkiye’ye çok inanıyorlar. Carrefour aslında artık bizden biri. Fransa’nın o yasayı çıkarması bizi de Carrefour’u da çok üzdü. Bu konudaki mücadeleyi siyasi platformlarda sürdürmekte yarar var. Türkiye, bu tür girişimlere karşı Avrupa’da da dünyada da daha güçlü lobi yapmalı, bu konuda strateji geliştirmeli."

Teknosa yılı 151 mağaza ve 500 milyon dolarla bitirecek

HALUK Dinçer, Türkiye’nin tüketici elektroniği pazarının 5 milyar dolar düzeyinde olduğuna dikkat çekerek, Teknosa’daki planlarını şöyle anlattı: "Teknosa’larımız 2000’de kurulmaya başlandı. Yıl sonunda 151 mağazamız olacak. Ciromuz da 500 milyon doları bulacak. Her hafta bir Teknosa açıyoruz, 35 kişi işe alıyoruz. Elemanlarımızı Sabancı Üniversitesi’yle birlikte kurduğumuz Teknosa Akademi’de eğitiyoruz. Teknosa’yı bölgesel güç haline getiriyoruz. Buna dönük olarak Romanya’da Primex’in yüzde 51’ini aldık, 62 Cosmo mağazasına ortak olduk. Ukrayna, Bulgaristan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne de Teknosa’ya gitmek için inceleme yapıyoruz. Teknosa Türkiye’de açık ara lider. Bu sektörde Türkiye’ye gelmeyi planlayan yabancılar ancak ’şerefli ikincilik’ yarışına girebilir."

’Bizi neden düşünmediniz’ dedik Gima’yı üç günde aldık

HALUK
Dinçer, bir soru üzerine Fiba’nın Gima’yı Migros’a satmak üzere Koç Grubu’yla resmen görüşme yaparken ibrenin kendilerine nasıl döndüğünü şöyle anlattı: "Konu gündeme gelince Fiba’ya, ’Bizi neden düşünmediniz’ diye sorduk. Onlar da, ’Koç Grubu’yla uzun süredir görüşüyorduk ama aramızda münhasırlık anlaşması yok. Sizinle de görüşebiliriz’ yanıtı verdi. Bunun üzerine devreye girdik, üç günde işi bitirdik."

Gıdasa 350 milyon dolara çıktı, Ömür Piliç’i satma kararı aldık

SABANCI Holding Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Haluk Dinçer, Türkiye’nin 356 milyar dolarlık milli gelirinin 75 milyar dolarlık bölümünün gıda ve içecek sektörüne aktığına dikkat çekerek, Gıdasa’yı ve geleceğe dönük planlarını şöyle anlattı:

CİRO 350 MİLYON DOLAR: 75 milyar dolarlık gıda ve içecek pazarında markalı olanların payı yüzde 15-20’yi geçmiyor. Markalı gıda ve içecek pazarı giderek daha da büyüyecek. Gıdasa’nın cirosu bu yıl 350 milyon doları bulacak. Gıdasa’nın sadece bitkisel yağ ihracatı 60 milyon dolara ulaşıyor.

PİYALE 28 MİLYON DOLARA TAŞINIYOR: Merkezi İzmir’de olan Piyale’yi grubumuza katmış olmaktan dolayı çok memnunuz. Piyale’nin marka bilinirlik oranı yüzde 97’ye ulaşıyor. Makarna ve unda çok iyi gidiyoruz. Piyale’nin İzmir’deki yeri şehir merkezinde kaldı. Çivi çaktırmıyorlar. Bu yüzden 28 milyon dolarlık yatırımla Piyale’yi Hendek’teki "gıda üretim üssü"müze taşıyoruz. İzmir’deki yeri farklı amaçlarla değerlendirebiliriz. Piyale markasının gücünü kullanıp bisküvide de şansımızı denedik. Fason üretim yaptırarak bir anlamda piyasayı test ettik. Piyale markasına bisküvinin uymadığını gördük ve bu işten vazgeçtik.

ÖMÜR PİLİÇ’İ SATIYORUZ: İki yıldır beyaz ette varız. Ancak, biz girdiğimizden beri önce hormon krizi, arkasından kuş gribi krizi sektörü çok olumsuz etkiledi. Biz de bundan aynı yönde etkilendik. Ömür Piliç’i kiraladığımız bir tesiste üretiyorduk. Şimdi eldeki stoklarımızla birlikte markamızı satışa çıkarmaya karar verdik. Yani, beyaz et de bize uymayan işlerden biri oldu. Türkiye’nin beyaz et sektörünün büyüklüğü 2 milyar dolar. Bizim Ömür Piliç’i bir yerlere taşıyabilmemiz için 100 milyon dolar dolayında yatırım yapmamız gerekiyordu. Bu yatırımı yapmak yerine beyaz etten çekilmeyi uygun gördük.

SAKA’YA 25 MİLYON DOLAR: Türkiye’nin ambalajlı su sektörü 6 milyon litreye, parasal büyüklüğü de 770 milyon dolara ulaşıyor. Biz Saka Su için Hendek’te 25 milyon dolarlık yatırım yaptık. Bu sektörde büyüyeceğimizi düşünüyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!