2.5 yıl çalıştı, Türk rokforu ‘Mai Keyf’i raflara çıkardı

Güncelleme Tarihi:

2.5 yıl çalıştı, Türk rokforu ‘Mai Keyf’i raflara çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2009 00:00

Antalya merkezli peynir üreticisi Ekici, “rokfor tipi” ilk Türk peynirini, 2.5 yıllık bir çalışma sonunda Mai Keyf (mavi keyif) adıyla üretti.

Gusto Dergisi’nin haberine göre, Mai Keyf şimdilik sadece lüks şarküterilerde satılıyor. 3 kiloluk tekerlerle verilen ve kilo fiyatı 35 TL olan Mai Keyf, kısa süre içinde küçük dilimler halinde de süpermarketlerdeki
yerini alacak.
Antalya’da 60 yıldır sadece peynir üreten Ekici firması, Mai Keyf’i inek sütünden yaptığı için bu peynir koyun sütünden yapılan rokfordan çok, koyun sütünden yapılan başka bir ‘mavi damarlı’ peynir çeşidi olan İngiliz stilton’ına benzetiliyor. Çoğu zaman ‘mavi damarlı’ denilen bu peynir çeşidinde uzmanlar zaten İngiliz stilton’ını tercih ediyor. İngiliz stilton’ından sonra; arzuya göre İtalyan gorgonzola’sı, Amerikan maytag blue’su, İspanyolların da cabrales’i tercih edilebiliyor. Bu peynirleri taklit etmek amacıyla üretilen Danimarka mavi peyniri ise sıralamanın en sonunda yer buluyor. Türkiye’de rokfor adıyla satışa sunulan ve yüzde 90’ı ucuz olan peynirler de Danimarka malı.
İnek veya koyun sütünden yapılan peynir tekerlerine penisilin küfü zerkedilerek dinlendirmeyle yapılan mavi damarlı peynirler, keskin lezzeti ile bir ‘lezzet bombası’ olarak gösteriliyor. İştah açıcı olarak kurutulmuş meyvelerle tüketiliyor, biftek soslarında bile yer alıyorlar. Türkiye’nin ilk rokforu Mai Keyf ise, kremamsı dokusu ve mavi küf damarları ile damakta kalıcı bir tat. Gusto’da “Türk rokforunun tek sorunu, tuzunun biraz fazla olması” yorumu yapılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!