2.1 milyar dolarlık smaç

Güncelleme Tarihi:

2.1 milyar dolarlık smaç
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2012 00:00

NBA’ de basketbolcuların ücretleri kriz öncesine döndü.

Haberin Devamı

EKONOMİK krize bağlı olarak son 4 sezondur ücretlerin azaldığı Amerikan basketbol ligi NBA’de gelirler kriz öncesine geri döndü. Özellikle geçtiğimiz yıl yaşanan lokavt kararı sonrası maaşları yükselen basketbolcular 2012-2013 sezonunda bir önceki yıla göre 300 milyon dolarlık artışla 2.1 milyar dolardan
fazla gelir elde edecek.

AMERİKAN ekonomisine yıllık 10 milyar dolar katkı sağlayan NBA’de bu sezon oyuncu ücretleri ekonomik kriz öncesine döndü. Son 4 sezondur ücretleri azalan ve geçtiğimiz yıl lokavt kararı alan oyuncular, 2012-2013 sezonunda 2.1 milyar dolar ücret alacak. Böylece 30 takım oyuncularına toplam 300 milyon dolar zam yapmış olacak. NBA oyuncuları geçtiğimiz sezon 1.8 milyar dolar gelir elde etmişti.

KRİZ VE LOKAVT

Özellikle ekonomik kriz sonrası gelirleri azalan basketbolcular, 2008-2009 sezonundan sonra 2 milyar doların altında ücret almıştı. NBA oyuncularının gelirleri 2009-2010 sezonunda 1.9 milyar dolara gerilerken geçtiğimiz yıl 1.8 milyar dolarla son 5 yılın dibini görmüştü. Oyuncu ücretlerinin azaldığı NBA’de geçtiğimiz yıl lokavt kararı alınmış, sezon gecikmeli başlamıştı. Bu sezon oyuncu ücretlerini arttıran kulüpler, toplam 2.1 milyar dolar maaş ödeceklerini açıkladı.

LAKERS LİDER

Haberin Devamı

NBA’de bu yıl en çok ücret ödeyen takım Los Angeles Lakers oldu. Yıllık geliri 200 milyon doların üzerinde olan dünyaca ünlü kulüp, bu sezon NBA’in en yüksek maaşlarını ödüyor. Lakers’ta en çok kazanan oyuncu 28 milyon dolara yakın geliriyle Kobe Bryant oldu.

Türkler 30 milyon dolar ücret alıyor

NBA’de mücadele eden Türk oyuncuların yıllık geliri de 30 milyon dolara yaklaştı. Bu oyuncular arasında en çok ücreti Hidayet Türkoğlu kazanıyor. Orlando Magic’te forma giyen oyuncunun yıllık ücreti 11.8 milyon dolar. NBA’de mücadele eden diğer Türk oyuncularından Ersan İlyasova kulübü Milwaukee Bucks’tan yılda 7.6 milyon dolar para alıyor. Ömer Aşık’ın ücreti ise 5 milyon dolar. Utah Jazz’da forma giyen Enes Kanter ise 4.4 milyon dolar ücret alıyor.

Rakamlarla...

· 30 takımın gelirleri 3.8 milyar doları buluyor.
· Ligin diğer gelirleriyle toplam cirosu 4 milyar doları aşıyor.
· NBA’in ABD ekonomisine katkısı ise yıllık
10 milyar dolar.
· Ligde en yüksek ücreti 100 milyon dolarla Los Angeles Lakers ödüyor.
· NBA’in en çok kazanan oyuncusu ise 27.8 milyon dolarlık geliriyle Kobe Bryant oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!