19 Temmuz’da yatırım kararı

Güncelleme Tarihi:

19 Temmuz’da yatırım kararı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2016 20:41

TÜRKİYE’de bugüne kadar 1 milyar Euro yatırım yapan Mercedes-Benz Türk, her şeye rağmen yatırımlarına devam ediyor.

Haberin Devamı

Son olarak şubatta Aksaray Kamyon Fabrikası’nın kapasitesini 113 milyon Euro yatırımla ikiye katlayacağını açıklayan Mercedes-Benz Türk, şimdi de Aksaray’da Ar-Ge merkezi kuracak. Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün, İstanbul’dan sonra ikinci Ar-Ge merkezini Aksaray Kamyon Fabrikası’nda kuracakları belirterek, bu yatırım kararının Türkiye’ye güvenin bir göstergesi olduğunu söyledi. Sülün, “2017 bahar aylarında Ar-Ge Merkezi’nin temelini atacağız. Yatırım kararını 19 Temmuz’da aldık. Tabii önceden tartışılmış bir karardı. Ancak 15 Temmuz’dan sonra biz bu yatırım kararımızdan vazgeçmedik. Zor bir dönemde geçiyoruz. Ama biz tam gaz, hatta biraz daha gazlayarak yatırımlarımıza devam ediyoruz” dedi.

1 MİLYAR EURO EK İHRACAT

Aksaray’daki Ar-Ge Merkezi’nin global olarak bütün Mercedes-Benz dünyasına hizmet vereceğini anlatan Sülün, burada Mercedes-Benz kamyonlarının testinin yapılacağını kaydetti. Mercedes-Benz Türk’ün araç üretip satmanın yanı sıra mühendislik de ihraç ettiğini hatırlatan Sülün, mühendislik hizmetlerinin Türkiye için önemli olduğunun altını çizdi. Sülün, aynı zamanda Bilgi Teknoloji Merkezi’nin de 300 kişilik bir ekiple Daimler dünyasına hizmet verdiğini söyledi. Aksaray Kamyon Fabrikası’na yapılacak yatırımla ihracatın da artacağını belirten Sülün, konuşmasına şöyle devam etti: “2015-16 döneminde kamyon ihracatını yüzde 400’ün üzerinde arttırdık. 2015’te yaklaşık 1.000 adet kamyon ihraç ettik. Kamyon üretimi yüzde 90-95 iç pazara yönelikti. Bu yıl 5 bin adet seviyesine ulaşacağız. Şu anda kamyon ihracatımız üretimimizin yüzde 40’ı civarında. 2018’den sonra bu payı yüzde 50’ye çıkarmayı planlıyoruz, yani üretimimizin yüzde 50’si iç pazar, yüzde 50’si ihracat olacak. Bu da sadece kamyon segmentinde ihracatımıza yaklaşık 1 milyar Euro civarında bir ilave gelecek demek. Bu şu demek: Türkiye otomotiv endüstrisinin üzerine 1 milyar Euro daha ihracat koyacağız.” Aksaray’a yapılacak 113 milyon Euro’luk yatırımın bölge istihdamına katkı sağlayacağını belirten Sülün, “Şu anda Aksaray’da 1.800 çalışanımız var. 2018 ve sonrasında bu rakam 3.000’e çıkarmayı planlıyoruz. Bu istihdamı bölgeden sağlayacağız” dedi.

Haberin Devamı

4 YILDIR İTHALATI TL İLE YAPIYORUZ

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği Türk Lirası ile ticaret kuralını Mercedes-Benz Türk’ün 2012 yılından beri uyguladığını hatırlatan Sülün, şu bilgileri paylaştı: “Otomobil ve hafif ticari araç ithal ederken TL ödüyoruz Almanya’ya, döviz ödemiyoruz. Bu neden önemli; döviz talebini azaltan bir işlem. Yani Mercedes-Benz’den biz malı alırken karşılığında TL ödüyoruz, onlar bize TL fatura kesiyor. Buna 2012’de başladık. Biz buradan ihracatı ise Euro ile yapıyoruz. Yani döviz geliyor, TL gidiyor. Herkes kendisinin yerel para biriminde ödüyor. Dolayısıyla bugün aslında önerileni biz 4 yıldır zaten uyguluyoruz. Yoksa ithalat yine ithalat, dolar karşılığı yine dolar karşılığı. Biz buna devam ediyoruz. Bu konuda biz ilkiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!