15 şirket Dünya Kupası'na 1 milyar pound harcadı

Güncelleme Tarihi:

15 şirket Dünya Kupasına 1 milyar pound harcadı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2002 01:55

FIFA, 2002 Dünya Kupası'nın 15 resmi sponsorundan 375 milyon pound gelir elde etti. Aralarında Adidas, Coca-Cola, McDonalds, Hyundai gibi firmaların bulunduğu sponsorlar FIFA'ya verdikleri sponsorluk ücretiyle birlikte, dünya tanıtımları için yaklaşık 1 milyar pound (2 katrilyon lira) harcadı.

TÜM dünyada 42 milyar kişinin seyretmesi beklenen 2002 Dünya Kupası'nın 15 resmi sponsoru 375 milyon poundu FIFA'ya olmak üzere tüm dünyadaki tanıtımları için yaklaşık 1 milyar pound (2 katrilyon lira) harcadı.

İlk kez 20 yıl önce İspanya'da düzenlenen Dünya Kupası için sponsor anlaşması yapan FIFA, o dönemde her biri 1.5 milyon pound ödeyen 9 sponsordan 13.5 milyon pound gelir elde etmişti. Aradan geçen 20 yılda FIFA resmi sponsor sayısını her kupada artırarak 2002'de 15'e çıkardı. 2002 Dünya Kupası için FIFA, 15 sponsorun herbirinden ortalama 25 milyon pound para alarak toplamda 375 milyon poundluk bir gelir elde etti.

Resmi sponsor olan firmalar sadece FIFA'ya para ödemekle kalmadılar. Tüm dünyada markalarının daha iyi tanınması için FIFA'ya ödedikleri kadar bir harcamayı daha bütçelerine aldılar. Bu harcamaların içinde FIFA'nın dışında futbolcularla ve milli takımlarla özel olarak yaptıkları anlaşmalar, reklam ve pazarlama harcamaları da yer alıyor.

MARKALAR İÇİN

Sponsor firmalar bu harcamalarla marka tanınırlıklarını artırıp tüm dünyada satışlarını yükseltmeyi hedefliyor. Diğer taraftan Dünya Kupası'nın resmi sponsorları dışında resmi olmayan sponsorları da var. Bu firmalar milli takımlar nezdinde yaptığı anlaşmalar ile Dünya Kupası'nı tanıtımlarında kullanıyor ve bu yüzden hangi firmanın resmi hangisinin resmi olmadığını anlamak güç olabiliyor.

Sponsor firmaların marka tanınırlığını artırma hedefleri 1998 Fransa Dünya Kupası'nda tam olarak gerçekleşmedi. O dönemde 12 resmi sponsor firmadan sadece McDonald's, Coca-Cola ve Vauxhall marka tanınırlığını artırdı. Diğer firmalar tanınırlıklarında fazla bir gelişme sağlayamadı.

Sponsor sayısı her kupada artış gösteren FIFA, buna bağlı olarak sponsorluk ücretlerini de artıyor. FIFA 1998'de 12 olan resmi sponsor sayısını 2002'de 15'e çıkarırken ve sponsorlu ücretlerini de iki-üç kat arasında artırdı.

Futbolculara hangi ülke ne verecek?

İNGİLTERE: İngiliz futbolcular birinci ve ikinci turu geçmeleri halinde her bir tur için 100'er bin pound prim alacak. Eğer finale çıkarlarsa bu miktar 230 bin pound olacak.

KAMERUN: Kamerun'lu futbolcular her biri turu geçmeleri halinde 45 bin pound prim alacaklar.

HIRVATİSTAN: Hırvat futbolcular çeyrek finale çıkmaları halinde 100 bin, Dünya kupasını kazanmaları halinde ise 200 bin pound prim alacak.

İTALYA: İtalyan futbolculadr ilk dörte kalmaları halinde 40 bin pound, kupayı kazanmaları halinde ise 175 bin pound primle ödüllendirilecek.

GÜNEY KORE: Güney Koreli futbolcular ilk turdan çıkarsa 77 bin dolar prim ve lüks otomobille ödüllendirilecek. Bu otomobillerin Porsche olacağı söyleniyor. Ayrıca 10 Kore'li futbolcu askerlik yapmaktan kurtulucak.

POLONYA: Polonyalı futbolcular ikinci tura çıkmaları halinde 25 bin dolar, çeyrek finale kalmaları halinde 50'şer bin dolar prim alacaklar. Yarı final için ise 100 bin dolar prim alacak futbolcular kupayı almaları halinde ise 150 bin dolar prim alacak.

TÜRKİYE: Prim konusunda resmi açıklama yok.

JAPONYA: Japon futbolcular her tur geçişinde 1 milyon yen (11 milyar lira), kupayı kazanırlarsa 37 milyon yen (430 milyar lira) kazanacak. Futbolcular her galibiyet için ise 500 bin yen (5.5 milyar lira) alacak.

FRANSA: Kupayı kazanmaları halinde her bir Fransız futbolcu 268 bin pound kazanacak. Eğer ikinci tura çıkamazlarsa hiç bir prim alamayacaklar.

ALMANYA: İkinci tura kalmaları halinde 23 bin dolar, kupayı kazanmaları halinde ise 83'er bin dolar prim alacaklar.

BREZİLYA: Brezilyalı futbolcular Dünya Kupası'nı kazanmaları halinde 150 bin dolar prim alacaklar.

SENEGAL: Senegalli futbolcular Dünya Kupası'na katılmaya hak kazandıkları için 13 bin 500 dolar prim alacaklar. Grup maçlarından çıkmaları halinde ise alacaklarına 13 bin 500 dolar daha eklenecek.

ARJANTİN: Ülke ekonomik krizde olduğu için futbolculara prim verilmiyor.

KAMERUN VE DİĞER AFRİKA ÜLKELERİ: Guinness, iyi performans halinde Kamerun'lu futbolculara prim verecek. Ayrıca herhangi bir Afrika takımının kupayı alması halinde 1 milyon dolar prim verecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!