14 milyon dolara çevre dostu olduk

Güncelleme Tarihi:

14 milyon dolara çevre dostu olduk
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2007 00:00

Çorlu Organize Deri Sanayi Bölgesi Başkanı Sinaşi Güneş, 14 milyon dolara kurdukları tesiste arıtılan suyu içti.

TÜRKİYE’de deri üretiminin yüzde 37’sini ihracatının ise yüzde 40’ını gerçekleştirdiklerini söyleyen Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Şinasi Güneş, "Bu bölgede 12 milyon dolarlık arıtma tesisi yatırımı gerçekleştirdik. 2 milyon dolarlık ikinci yatırımla katı atıkları da Türk sanayisine kazandırıyoruz. Atık suyu tarım suyuna çevirip, biyodizel ve kozmetik sanayide üretim yapabiliyoruz" dedi. Güneş, bölgede 118 tane deri fabrikasının bulunduğunu belirterek, Çorlu Deri Drganize Sanayi bölgesinin Avrupa’nın en önemli üretim merkezlerinden biri konumua geldiğini kaydetti.

30 MİLYON DOLARLIK ARITMA: Şinasi Güneş, sanayide işlenen derilerin yüzde 10’unun iç piyasadan, geri kalan yüzde 90’ının ise İskoçya’dan, Avustralya’ya İngiltere’den İspanya ve Balkan ülkelerine dek dünyanın dört bir yanında sağlandığını belirterek, şöyle konuştu: "130 hektar alana kurulan Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesinde 80’i faal olmak üzere toplam 118 fabrika bulunuyor. Yıllık 25 milyon küçükbaş, 50 bin ton büyükbaş hayvan derisi işleme kapasitesine sahibiz. Kurulduğumuz günden bu yana devletten bir tek kuruş destek almadık. Piyasa değeri 30 milyon dolar olmasına rağmen biz arıtma tesisini 12 milyon dolara yaptık. Yaklaşık 10 bin çalışanımız ile üretimimizin neredeyse tamamını dünyanın dört bir yanına ihraç eden çok önemli bir sanayi merkezi olduk. Bölgemizden çıkan deri ürünleri başta Rusya, ABD, Kanada, Japonya, Orta Avrupa İskandinav ülkeleri ve Çin olmak üzere dünyanın dört bir köşesine ihraç ediliyor."

AYDA 6 BİN DOLAR ÖDENİYOR: Bugüne kadar dericilerin çevreye zarar veren sektör olarak lanse edildiğine dikkat çeken Güneş, Türk deri sektörünün hizmetine sokulan arıtma tesisinin dünya çapında bir yatırım olduğunu söyledi. Günde 36 bin metreküp atık arıtma kapasitesine sahip olan tesisin fiziksel, kimyasal, biyolojik arıtma ve çamur susuzlaştırma üniteleri olmak üzere 4 ana kısımdan oluştuğunu ifade eden Şinasi Güneş, şöyle devam etti: "118 fabrikaya atıklarını arıtma tesisine göndermeleri için 17 kilometrelik kanalizasyon hattı yaptık. Bu fabrikalar üretim yapsın ya da yapmasın arıtma tesisi kullanma bedeli olarak ayda 6 bin dolar ödüyorlar. Sonuçta, tarımda rahatlıkla kullanılabilecek suyu Çorlu Deresi’ne bırakıyoruz. Öte yandan bizim dışımızda yer alan ve arıtma tesisi bulunmayan farklı sektörlerdeki fabrikalar ile Çorlu’nun şehir kanalizasyonu da bu dereye deşarj ediliyor. Çorlu Deresi organize sanayi bölgemizin içinden geçtiği için kamuoyu dereyi bizim kirlettiğimiz yanılgısına düşüyor. Bölgede bizim dışımızda 280 üretim tesisi bulunuyor ve bunların hiçbirinin arıtma tesisi yok."

1 milyar dolarlık  ihracat yapıyoruz

ÇORLU bölgesindeki deri fabrikalarının yıllık 1 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirdiğini belirten Şinasi Güneş, "Derilerimizi Prada, Pierre Cardin, Versace, Marks & Spencer gibi dünya markaları kullanıyor. Ülkemiz ihracatına direkt ve dolaylı olarak yıllık 1 milyar dolar katkı sağlıyoruz. Bu rakamı daha da yukarılara taşımak için ülkemiz sanayicilerini ve yabancı yatırımcıları bölgemize bekliyoruz" dedi. Güneş, kayıt dışı yollarla yapılanla birlekte deri ihracatının 3 milyar dolara ulaştığını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!