13 yaşında, Water Talkie icadıyla milyoner oldu

Güncelleme Tarihi:

13 yaşında, Water Talkie icadıyla milyoner oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

13 yaşındaki mucit Richie Stachowski kurduğu oyuncak şirketini Wild Planet'e ‘milyonlarca dolara’ sattı. Küçük işadamı, CNBC televizyonuna verdiği demeçte ‘Wild Planet şimdilik sadece 350 dolarlık bir sörf verdi, paranın kalanı yatırım şeklinde ödenecek’ dedi.

Annesi de tanınmış bir oyuncak tasarımcısı olan Richie Stachwoski, geçen yıl 12 yaşındayken su altında iletişim sağlayan bir çeşit ‘talkie walkie’ icat etti. Bebekliğinden beri annesinin tasarım çalışmalarını izlemekten öte bir teknik bilgisi olmayan ve gerekli bilgiyi İnternet'ten bulduğunu itiraf eden Richie, mucitliğinin yanısıra işbilir olduğunu da gösterdi.

Geçtiğimiz yıl, buluşunu pazarlamak üzere Short Stack adını verdiği bir firma kurdu. Önce tasarım (ana babanın da desteğiyle) tamamlandı, ‘Water talkie’ adı verilen buluş patent bürosuna kaydedildi sonra üretim safhasına geçildi.

Minik işadamı ‘fiyatı ucuz, kullanımı kolay’ bir ürün yaratarak piyasaya girdi ve dev oyuncak firmalarına rakip oldu. Birden bire televizyon kanallarının ve Science Monitor gibi saygın bilim dergilerinin ilgi odağı haline gelen Richie'ye teklifler yağmaya başladı.

ŞİMDİ DENİZ GÖZLÜĞÜ

Richie, yaşından beklenmeyecek bir olgunlukla okulundan iki günlük izin aldı. Gelen teklifleri değerlendirdi, bilenlere danıştı, pazarlığı kızıştırdı ve kararını verdi. Kurduğu Short Stack firmasını ‘şimdilik gizli tutmayı tercih ettiği’ bir fiyata ünlü oyuncak firması Wild Planet'e sattı.

Rivayete göre, Wild Planet'in başkanı Dan Grossman yeni ‘ortağı ve mucidi’ Richie'den çok memnunmuş. Oyuncak mağazaları zinciri Toys ‘R’ US 50 bin adet Water Talie sipariş etmiş bile...

Küçük mucit şimdi, okul çıkışı, su altında iken su yüzeyini görmeye yarayan bir çeşit deniz gözlüğü geliştirmekle meşgul. İtiraf etmese de, herhalde, milyarlarını nereye yatıracağını da hesaplıyordur.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!