Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçen yıl 17 milyon ton meyve, 24 milyon ton sebze üretildiğine işaret eden Yetkin, bazı meyve ve sebzelerin üretiminde 2009 yılına göre düşüşler olduğunu kaydetti. Yetkin, 2011 yılının 7 ayında 380 milyon
dolar ödenerek 512 bin ton ürün ithal edildiğini bildirdi.
Üretim kaybı var
Meyve üretiminde 2009 yılına göre en çok üretim kaybına uğrayan ürünlerin sırasıyla kayısı, zerdali, turunç, zeytin, kızılcık, elma, yenidünya, portakal, kestane, üzüm, elma, mandalina, şeftali, iğde, erik, üzüm ve armut olduğunu ifade eden Yetkin, üretim artışı olan meyvelerin de antep fıstığı, ayva, yağlık zeytin, nar, fındık, çay, kivi, greyfurt, dut ve nektarin olarak sıralandığını söyledi. Sebze üretiminde de 2009 yılına göre 2010 yılında bazı ürünlerde verim kaybı yaşandığını anlatan Yetkin, en çok üretim kaybına uğrayan ürünlerin başında acur, salçalık domates, pazı, enginar, kereviz ve havuç geldiğini kaydetti. Yetkin, üretim kaybı yaşanan diğer sebzelerin ise marul, bakla, şalgam, bezelye, hıyar, sarımsak, bamya, kavun, karpuz, lahana, ıspanak, maydanoz, yer elması, fasulye, pırasa, turp, kırmızı pancar, soğan ve lahana olduğunu aktardı. Yetkin, kuşkonmaz, semizotu, brokoli, kabak, roka, salçalık biber, tere, kültür mantarı, brüksel lahanası ve sivri biberde de üretim artışı yaşandığını ifade etti.