125 yatırımcı Kıbrıs kredisine sarıldı

Güncelleme Tarihi:

125 yatırımcı Kıbrıs kredisine sarıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2002 01:57

Hükümetin, hem ekonomik kriz gölgesindeki firmalara yeni iş kapısı açmak, hem de Kıbrıs'taki yatırımları artırmak için vereceği özel teşvik kredisine 125 Türk yatırımcısı başvurdu. Başvuruların çoğu haziran ayında olunca süre üç ay daha uzatıldı.

TÜRK yatırımcıları, üç yıl geri ödemesiz yedi yıl vadeli kredi ile KKTC'ye yatırım şansını kaçırmadı. Hükümetin hem ekonomik krizin ardından zor durumda kalan firmalara yeni bir iş kapısı açmak, hem de Kıbrıs'taki yatırımları artırmak için vereceği özel teşvik kredisine başvuru süresi üç ay uzatıldı. Karar bugüne kadar yapılan 125 başvurunun ağırlıklı olarak Haziran ayı içinde verilmesi üzerine alındı.

Başbakanlık, Hazine, Kalkınma Bankası ve Kıbrıs Müşavirliği'nin biraraya gelerek aldığı karar gereği öncelikle süre uzatımına ilişkin tebliğ yayımlanacak. Tebliğin yayımlanmasıyla birlikte KKTC Devlet Planlama Örgütü'ne başvurular devam edecek.

KKTC'de iş yapacak işadamlarına 5 yıllık süreçte 160 milyon dolarlık kredi verilecek. Kalkınma Bankası aracılığıyla 7 yıl vadeli kredinin geri ödemesinde, ‘‘ilk 3 yıl ödemesiz, 4 yıl yüzde 10 faiz’’ formülü uygulanacak.

Milli Güvenlik Kurulu'nun hükümete KKTC'nin her alanda desteklenmesi tavsiyesi üzerine uygulamaya konulan özel teşvik modeli kapsamında önümüzdeki beş yıllık süreçte 233 milyon dolarlık yatırım yapılması hedefleniyor. Bu miktarın 160 milyon doları Kalkınma Bankası aracılığıyla kredi olarak verilecek.

Turizm, tarımsal sanayi, sanayi, sağlık, eğitim, tersane bakım-onarım ve ileri teknoloji alanlarının teşvikini öngören modelin, 20 proje ile hayata geçirilmesi planlanıyor. Yapılacak yatırımlar ile KKTC GSMH'sına yaklaşık yüzde 12'lik ek katkı sağlanacak.

Öncelikli yedi sektör arasında, turizm ve yüksek teknoloji sektörleri büyük önem taşıyor. Yüksek teknoloji alanına yapılacak destekle laboratuvar şartlarında üretimi zor olan ‘‘stratejik bitkiler’’ ve ‘‘mikro çip’’lerin KKTC ismiyle üretilmesi hedefleniyor. Bu gerçekleştiği takdirde dünya pazarına açılamayan KKTC mallarının, şartsız alıcı bulması sağlanmış olacak. TÜBİTAK ve TÜBA'nın katılımıyla desteklenecek proje sonrası KKTC'nin de uluslararası piyasalarda kabulünün sağlanması öngörülüyor.

Modelle KKTC'nin ayrıca uygun olan eğitim şartları nedeniyle eğitim adası olması hedefleniyor. Avrupa ve Türkiye'nin üçüncü yaş dönemine hizmet edecek, yaşlı ve zenginlere otel hizmeti gibi hizmet verecek rehabilitasyon merkezleri ve yaşlı evleri kurularak, ‘‘ikinci bahar’’ını yaşayanların, KKTC'ye çekilmesine gayret gösterilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!