120 milyon dolarlık ihracata sel darbesi

Güncelleme Tarihi:

120 milyon dolarlık ihracata sel darbesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2009 00:00

İstanbul’u esir alan sel felaketi ihracatı da vurdu. Günde 120 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren İstanbullu üreticinin malları suyun altında kalırken, 100’ün üzerinde yüklü TIR da Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nde mahsur kaldı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “İhracat aksadı. Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nde işlem yapılamıyor” dedi.

Haberin Devamı

İSTANBUL’daki sel felaketi, ihracatı da olumsuz etkiledi. İstanbul’da bir çok üretim tesisi sular altında kalırken, günlük 60-120 milyon dolar arasında ihracatın yapıldığı kentte çoğu sele kapıldı. Halkalı Gümrük Müdürlüğü’de sel felaketinden nasibini aldı. 100’ün üzerinde TIR Halkalı Gümrüğü’nde mahsur kaldı. İhracatın selden önemli ölçüde etkilendiğini belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor. Ancak tekstil ve konfeksiyon sektöründe üretim ve ihracat yapanlar olumsuz etkilendi. Halkalı Gümrük Müdürlüğü yetkilileri TIR’ları başka gümrüklere yönlendiriyor” dedi.
Yüzde 40’ı İstanbul
Türkiye’nin günlük ihracatının 150 milyon dolar ile 300 milyon dolar arasında değiştiğini anlatan Mehmet Büyükekşi, şöyle konuştu: “Bu ihracatın yüzde 40’ını İstanbul yapıyor. Bu rakam bazı günlerde daha da artıyor. İstanbul’dan yapılan bu ihracat Türkiye’nin döviz geliri için çok önemli. Sel felaketiyle ihracatta aksamalar olmaya başladı. İhracatta kayıp söz konusu olmaz sadece gecikmeler yaşanır. Ama iş gücü ve zaman kaybı çok büyük olacak. TİM olarak ihracatçılarımızdan bilgi topluyoruz. Ulaşabildiğimiz üretim tesislerinde zararın çok büyük olduğunu gördük.”
Türkiye’nin ihracat potansiyeli bakımından İstanbul’un çok önemli bir yeri olduğunu söyleyen Mehmet Büyükekşi, şu değerlendirmeyi yaptı: “TIR garajındaki zararın boyutu çok büyük. Bunun yanı sıra İstanbul, Türkiye ihracatı için çok önemli bir noktaya sahip. Halkalı Gümrük Müdürlüğü ise İstanbul ihracatının önemli bir bölümünü gerçekleştiriyor. Buradaki zararın boyutunu tespit edemedik. Ama yetkililerle sürekli irtibat halindeyiz. Gümrük işlemlerinin durması bizi olumsuz etkileyecek. İstanbul’un ihracatı günlük 60-120 milyon dolar arasında değişiyor. Gelen ilk bilgiler de buradaki zararın büyük olduğu yönünde.”
Gümrük10 gün kapalı
Halkalı Gümrük Müdürlüğü ile sürekli irtibatta olduklarını söyleyen Mehmet Büyükekşi, son gelişmeler hakkında şu bilgileri verdi: “Halkalı Gümrük Müdürlüğü ile görüştüm. 2 gündür hiçbir işlem yapılamadı. Burada elektrik yok. Aynı zamanda gümrüğün bilgisayar sistemi önemli ölçüde etkilenmiş. İşlemler aksamasın diye yetkililer, TIR’ları Atatürk Havalimanı ve Erenköy gibi gümrük kapılarına yönlendiriliyor. Halkalı Gümrük Müdürlüğü’nde bekleyen TIR’larla ilgili olarak da işlemlerimiz sürüyor. Ancak aldığım bilgiye göre Halkalı Gümrük müdürlüğü 10 gün kapalı kalacak.”
Tekstil-konfeksiyon
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, İstanbul’da yaşanan sel felaketinin, tekstil ve hazır giyim ihracatçısını vurduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Halkalı Gümrüğü’ndeki aksamalardan dolayı 125-150 milyon dolarlık ihracat riske girdi. İstanbul’da yaşanan sel felaketinden en çok İkitelli bölgesinde yoğunlaşan tekstil ve hazır giyim firmaları etkilendi. Gümrükteki sıkıntılar nedeniyle bu hafta
yapılacak ihracat ciddi şekilde etkilenecek.”

Haberin Devamı

Şoförlerimi kurtardım ama TIR filomun yüzde 50’si yok oldu

Haberin Devamı

TIR garajında park halinde olan 10 adet TIR’ını sele kaptıran Çağatay Dış Ticaret’in sahibi Ali Şahin, şunları söyledi: “Bu TIR’ların 8’i mal yüklüydü. Toplam zararım 3 milyon Euro’yu geçti. 500 bin Euro’luk mal yüklü bir TIR’ım hâlâ bulunamadı. Sel felaketinden önceki gece TIR şoförlerimizi uyardık. 10 şoförümüz evine gitti. Sel felaketinin bu kadar büyük boyutta olacağını bilsek TIR’ları da oradan çekerdim. Nakliyeci, ihracatçı, sanayici herkes bu selden yara aldı. Biran önce yardım eli uzatılmasını bekliyoruz. Filomun yüzde 50’si yok oldu. TIR’lar ve malların değeri 3 milyon Euro’yu buldu. Tek tesellimiz şoförlerimizden ölen olmaması. Çünkü şoförlerin çoğu TIR’larda uyur.”

Haberin Devamı

Kimyasal madde korkusu yaşanıyor

SEL felaketinde çok sayıda kişiye mezar olan İkitelli TIR Garajı’nda hasar tespit çalışmaları başladı. Selin şiddetiyle dere yatağına düşerek suyun akışını engelleyen TIR’lar vinçlerle kaldırılıyor. Bu arada bazı TIR’lardan saçılan kimyasal madde dolu bidonlar özel kıyafetli ekipler tarafından incelenmeye başlandı. Suyla temas eden bidonlardan buhar çıkması dikkat çekti.

Türk-İş’ten sendikalara: Selzedeye yardım eli uzatılsın

TÜRK-İş, sel felaketzedelerine yardım için sendikalarına çağrıda bulunarak, sendikalarından olayların yaşandığı bölgede gelişmeleri dikkatle izlenmesini istedi. Türk-İş’ten yapılan açıklamada, son günlerde ortalamaların üzerinde yağış alan Trakya ve İstanbul bölgelerinde yaşanan sel felaketinin ölümlere de yol açmasının Türkiye’de olduğu gibi Türk-İş’te de büyük acılara yol açtığı belirtilerek, şöyle denildi: “Olayların yaşandığı bölgelerdeki sendikalarımızı ve şube sendikalarımızı gelişmeleri dikkatle izlemeye, işyerleri sorunlarının çözümlerine yardımcı olmaya, üyelerine ve tüm yurttaşlara ellerinden gelen yardımı  yapmaya çağırıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!